PPK 1977 - Karkurit vauhdissa

Ketjuun tulee kirjasarjassa kerrottuja tapauksia kirjan numeroinnin mukaan järjestettynä, aluksi kullekin jutulle oma ketjunsa. Ne ryhmitellään, jahka aineistoa kertyy.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

PPK 1977 - Karkurit vauhdissa

Post by -Uta- »

Pohjolan poliisi kertoo 1977
Rikostapauksia - Ruotsi

Karkurit vauhdissa
(Osalainaus artikkelista)
(Nimet artikkelissa keksittyjä)


Syksyllä 1974 suoritti muuan tukholmalaisliiga kolmen kuukauden ajanjaksona sarjan ryöstöjä, kassakaappimurtoja ja muita törkeitä rikoksia Tukholmassa ja Keski-Ruotsissa. Useimmat näihin rikoksiin syyllistyneistä olivat vankiloista karkumatkalla olleita henkilöitä.

Rikosten lukumäärä tuskin oli suurempi kuin mitä voidaan pitää "normaalina" etsintäkuulutettujen henkilöiden aktiiviteettina vastaavana aikana, mutta teot olivat taitavasti suoritettuja ja osoittivat ammattimiesten olleen asialla. Rikosten tutkinta antoi melko selkeän kuvan siitä, miten karkurit elättävät itseään rikoksilla. Tämä on ilmeisemmäksi tuleva osa nykypäivän rikollisuutta. Tutkijan osaamatta odottaakaan sellaista, kaikki nämä rikokset tunnustettiin - ja sellainen on harvinaista nykyaikana.


Hälytin vaiennetaan
Myöhään illalla elokuun 27 päivänä 1974 saapui valkoinen Opel Caravan Strängnäsissä olevalle Åkersin
tykkitehtaan teollisuusalueelle. Autossa oli neljä henkilöä. Auto pysähtyi alueen laidalle erään suurehkon rakennuksen läheisyyteen, missä sijaitsee kauppahalli ja posti. Kolme henkilöä poistui autosta mennen talon takasivulle mukanaan joitakin työkaluja. Yksi heistä kiipesi talon katolle ja ruiskutti paksua muovimassaa postin hälytyslaitteisiin. Jonkin hetken kuluttua massa koveni ja hälyttimet olivat toimintakelvottomia. Sitten miehet menivät postiin leikkaamalla yhden ikkunaruudun irti ja kävivät kassaholvin kimppuun. Tällä välin oli neljäs mies ajanut auton läheiselle sivukadulle jääden sinne odottelemaan. Hän kuunteli radiolla poliisin liikennettä ja oli yhteydessä toisella radiolla tovereihinsa.

Epäonnistunut kaappaus
Syyskuun 4 päivänä 1974 yöllä tehtiin Örbyhusin halliin murto, jonka yhteydessä kassakaappi yritettiin räjäyttää siinä kuitenkaan onnistumatta. Ulkoiset hälyttimet oli vaiennettu samalla tavoin kuin Åkersissakin.

Raaka ryöstö
Syyskuun 15 päivänä 1974 tehtiin Tukholmassa ryöstö, josta kirjoitettiin paljon lehdistössä sen vuoksi, että se oli
tehty epätavallisella tavalla ja erityisellä raakuudella.

Erään Vasagatanin varrella liikkeen omistavan rahakauppiaan asunnon ovikello soi eräänä iltana. Hän meni ovelle ja avasi sen tiedustelematta, kuka oven takana oli. Hänen avattuaan oven kaksi kokonaan mustiin pukeutunutta nuorehkoa miestä työnsi hänet takaperin asuntoon. Toinen miehistä iski häntä melko kovaa kasvoihin, mutta häne ei kuitenkaan kaatunut iskusta nurin. Sitten miehet hyökkäsivät hänen kimppuunsa ja pakottivat hänet lattialle. He pitivät häntä paikoillaan ja heittivät hänen kasvoilleen huovan, jotta hän ei näkisi heidän kasvojaan. Sitten he sitoivat hänen kätensä ja jalkansa vahvalla teipillä. Samalla sai lattialla makaava mies muutamia kovia iskuja, jotta hän pysyisi hiljaa eikä tekisi vastarintaa. Miehet ottivat hänen avaimensa ja yrittivät avata kassakaappia, mutta eivät siinä onnistuneet. He ottivat pois teipin miehen ranteista ja veivät hänet kassakaapin eteen, jotta hän auttaisi avaamisessa. Hän ei uskaltanut vastustaa miehiä ja avasi heille kassakaapin. Kun he olivat ottaneet sen, mitä kaapissa oli ottivat he hänen liikkeensä avaimet ja toinen miehistä poistui mennäkseen käymään liikkeessä. Noin puolen tunnin kuluttua mies palasi takaisin tiedustellen toisia avaimia, koska hän ei ollut saanut yhtä kassakaappia auki. Hän sai avaimet ja katosi jälleen. Kun mies palasi takaisin sitoivat molemmat miehet hänet puhelimen johdolla ja uhkaillen häntä kielsivät häntä ryhtymästä mihinkään ennenkuin tunti oli kulunut. Miehet sanoivat pitävänsä huolta siitä, että joku tulisi tunnin päästä päästämään hänet siteistä.

Rahakauppias oli todella pelästynyt heidän uhkauksistaan ja hän makasi hiljaa noin tunnin yrittäen sitten päästä ovelle huutamaan apua. Hän kaatui kuitenkin yrittäessään päästä eteenpäin ja vasta kahden ja puolen tunnin kuluttua hänen onnistui saada naapurit oivaltamaan tilanne. Paikalle kutsuttu poliisipartio päästi hänet siteistä ja hänet vietiin sairaalaan, missä lääkäri totesi hänellä pahoinpitelyllä aiheutettuja luuston vaurioita sekä hänen ranteisiinsa ja nilkkoihinsa sidotun teipin ja veitsen aiheuttamia haavoja.

Ryöstösuunnitelmia
Suunnitelmien mukaan ryöstö tehtäisiin länsirannikon suurimpaan vaatetusalan supermarketiin ja liiga arvioi saavansa sieltä noin 50.000 kruunua. He tiesivät, että päivän kassat lukittiin illalla liikkeen sulkemisen jälkeen kassakaappiin ja että kamreeri seuraavana aamuna vei rahat läheiseen pankkiin. Ryöstösuunnitelman mukaan odotettaisiin liikkeen sulkemisen jälkeen siksi, kunnes kaikki liikkeessä työssä olevat olisivat poistuneet. Sen jälkeen tunkeuduttaisiin jonkun luo, jolla oli kassakaapin avaimet, anastettaisiin ne häneltä väkivalloin ja avattaisiin sitten kassakaappi. Ryöstö oli suunniteltu erääksi perjantai-illaksi, jolloin kassat normaalisti olisivat suurimmillaan.

Mutta... poliisit olivat jo jäljillä... ja tekijät olivat ilmeisesti aavistaneet taikka panneet merkille määrättyä poliisitoimintaa alueella ja luopuneet tästä suunnitelmasta.

Jälleen kassakaappeja
Suunnitelmien mukaan ryöstö tehtäisiin länsirannikon suurimpaan vaatetusalan supermarketiin ja liiga arvioi
kassakaappia räjäyttämällä. Saalis oli 26.675 kruunua erilaisina seteleinä. Ulkona olevat hälytinlaitteet oli tehty toimintakyvyttömiksi täsmälleen samalla tavalla kuin Åkersissa ja Örbyhusissakin ruiskuttamalla niihin polyuretaanivaahtoa. Tekijät eivät olleet jättäneet jälkiä, mutta ottaen huomioon tekotavan ei ollut mahdotonta, että "Mäki" kumppaneineen oli jälleen asialla.

Zinkgruvan
Juuri ennen kello 11 tuli rekisterin kautta ilmoitus Hallbergin poliisipiiristä. Siellä oli Zinkgruvanin postitoimistossa tehty kassakaappimurto. Hälytin oli vaiennettu ruiskuttamalla muovimassaa hälytinlaitteisiin. Tekijät olivat anastaneet 41.000 kruunua.

---

Monta pidätettyä
Liigan juttujen tutkimukset paisuivat varsin suuriksi ja tutkimusten eri vaiheissa oli kaikkiaan 15 henkilöä pidätettynä. Kun näin monesta henkilöstä jouduttiin hankkimaan tiedot syntyi tutkijoille selvä kuva liigan kokonaisrikollisuudesta. Siten heidän onnistui myös hankkia etulyöntiasema ja niin he saivat monta sellaistakin rikosta selvitetyiksi, joista todisteita ei oikeastaan ollut olemassa.

Oikeus päättää
Rikoksia koskeva päätös julistettiin Tukholman alioikeudessa maaliskuussa 1975. Monet tuomituista valittivat Hovioikeuteen, joka kuitenkin pysytti alioikeuden päätöksen kaikessa oleellisessa.

Mäki, joka oli liigan näkyvin hahmo sai kuusi vuotta vankeutta. Päätöksen perusteluissa sanottiin mm., että Mäki oli todistettavasti vastuussa varkaudesta, kuudesta törkeästä varkaudesta, törkeän varkauden yrityksestä, ryöstöstä, ryöstön suunnittelemisesta ja kuljetusajoneuvon anastamisesta kahdessa tapauksessa. Nämä olivat tekoja, jotka olivat vaatineet sekä suunnittelemista, osaamista että ajatuksen hallintaa ja oikeuden mielestä oli selvää, että hänen tahtonsa suorittaa rikoksia oli ollut merkittävä.

Svartiksen tuomio oli neljä vuotta ja kaksi kuukautta. Tässäkin tapauksessa oikeus harkitsi internointia, mutta katsoi sopivammaksi ajallisesti määritellyn rangaistuksen.

Rick tuomittiin kahdeksi vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi,
Plan ja Raine kumpikin vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi.

Muiden jutun osallisten rangaistukset olivat erilaatuisia.

---

Tässä kuvattu rikossarja ei kuulu maan suurimpiin ja vaikka anastetun omaisuuden arvo olikin suuri, ei se kuitenkaan ollut mikään ennätys. Mutta sarjan selvittäminen antaa meille kuitenkin selvän kuvan sellaisesta rikollisuudesta, joka syntyy etsintäkuulutettujen henkilöiden kokoontuessa liigoiksi ja yhdistäessä voimansa saman päämäärän vuoksi - elättääkseen itsensä rikoksilla.
Post Reply