Italia - 13v. Lucia Mantione'n murha v.1955

Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Italia - 13v. Lucia Mantione'n murha v.1955

Post by -Uta- »

Lucia, 13, murhattiin 66 vuotta sitten – katolisen kirkon erikoisen säännön takia hän sai vasta nyt hautajaiset
Lucia Mantionen murha on yhä selvittämättä. Tapaus ei kuitenkaan unohtunut Mantionen kotikylässä.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008159421.html
Ina Kauppinen
1:45


Image
Lucia Mantione sai vihdoin kirkossa hautajaiset.

Lucia Mantione, jonka lempinimi oli Luciedda, lähti kotoaan kylmänä iltapäivänä 6. tammikuuta 1955 ostamaan tulitikkuja. Kun tyttöä ei kuulunut takaisin, hänen äitinsä lähti etsimään tytärtään. Äiti etsi tunteja huutaen Mantionen nimeä kaduilla ja maaseudulla.

– Hän oli kaunis, upea, Mantionen ystäviin kuulunut Rosanna kertoi Rai Radio 1:lle Todayn mukaan.
– Sinä iltana paniikki puhkesi kylässä, nainen kuvaili iltaa, jolloin Mantione katosi.

Tytön ruumis löytyi kolme päivää myöhemmin maatalosta, noin kilometrin päässä tämän kotikylästä Montedorosta, Corriere della Sera kertoo. Uskotaan, että Mantione taisteli raiskausta yrittänyttä tekijää vastaan, joka lopulta kuristi hänet hengiltä.

PAIKALLINEN pappi noudatti tuolloin katolisen kirkon vanhaa sääntöä, joka kielsi kirkossa järjestetyt hautajaiset väkivaltaisen kuoleman kokeneilta.

Palermon yliopiston entisen teologian professorin ja kirkon historiaan perehtyneen Francesco Stabilen mukaan kyseistä sääntöä yleensä sovellettiin itsemurhan tehneisiin.
– Kuitenkin jotkut papit ulottivat sen koskemaan niitä, jotka tapettiin väkivaltaisesti. Tästä on esimerkkejä 1800-luvulta. Absurdi ajatus tämän takana on, että jos henkilö tapettiin, hän olisi jotenkin tehnyt jotain väärin. Jotkut papit uskoivat, että väkivaltainen kuolema etäännytti henkilön uskonnollisesta yhteisöstä.

Lucia Mantione laskettiin haudan lepoon vaatimattomassa tilaisuudessa Montedoron hautausmaalla.

TAPAUS ei unohtunut koskaan.
– Lucian tarinaa on kerrottu sukupolvilta toisille, Montedoron pormestari Renzo Bufalino, 40, kertoo. – Lapsina meidät vietiin hautausmaalle laskemaan tuoreita kukkia Lucian haudalle. Hänen muistonsa ei unohtunut, ei edes niiltä, jotka eivät häntä koskaan tunteneet.

Hiljattain syyttäjät päättivät avata Mantionen tapauksen, sillä ketään ei koskaan syytetty tytön murhasta. Syyttäjät avasivat myös tytön haudan, jotta voisivat yrittää saada dna-näytteen.

Montedorossa päätettiin käyttää tilaisuus hyväksi ja pyytää vihdoin kirkossa pidettäviä hautajaisia Mantionelle. Tällä kertaa pyyntöön suostuttiin.

Keskiviikkona sadat kävivät jättämässä hyvästit Mantionelle.

– Tänään Montedorossa me emme muistele ainoastaan Luciaa vaan kaikkia naisia, jotka ovat joutuneet väkivallan uhriksi, pormestari Bufalino sanoi.
Post Reply