Luonnononnettomuudet maailmalla

Ihmisiin, yhteiskuntaan ja luontoon liittyvät onnettomuudet vuodesta 2010 alkaen.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by -Uta- »

Indonesiassa ainakin 13 kuolonuhria tulivuorenpurkauksen jäljiltä
Tuhannet joutuivat pakenemaan lauantaina Jaavan saarella sijaitsevan Semeru-tulivuoren purkauduttua.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008453779.html
STT-AFP
5:42


Image

INDONESIASSA lauantaina tapahtuneen tulivuorenpurkauksen vuoksi on kuollut ainakin 13 ihmistä, kertoo maan katastrofivirasto BNPB Twitterissä.

Tuhannet joutuivat pakenemaan lauantaina Jaavan saarella sijaitsevan Semeru-tulivuoren purkauduttua. Läheisten kylien asukkaat pakenivat paniikissa laavan ja vulkaanisen tuhkan saavuttaessa heidän naapurustonsa, paikallisviranomaiset kertoivat. Ainakin 11 kylää on jäänyt tuhkan peittoon.

Laava on myös vaikeuttanut pelastustoimia.
Katastrofiviraston edustaja Abdul Muhari kertoi puhelimessa uutistoimisto AFP:lle, että kymmenisen jumiin jäänyttä ihmistä on saatu pelastettua hengissä. BNPB:n mukaan ainakin 57 ihmistä on loukkaantunut lauantaisen purkauksen vuoksi. Heistä nelisenkymmentä on saanut palovammoja.

SEMERU purkautui edellisen kerran joulukuussa 2020. Edellinen purkaus lähetti niin ikään tuhansia pakomatkalle.

Indonesia sijaitsee Tyynenmeren tulirenkaalla, jolla esiintyy muun muassa voimakasta vulkaanista toimintaa. Tuhansista saarista koostuvan Indonesian alueella on lähes 130 aktiivista tulivuorta.

Vuoden 2018 lopulla Jaavan ja Sumatran saarten välisessä salmessa sijaitseva tulivuori purkautui ja aiheutti merenalaisen maanvyörymän ja tsunamin, jonka seurauksena kuoli yli 400 ihmistä.


Aiheeseen liittyvää :
Valtava tuhkapilvi kohosi taivaalle - asukkaat pakenivat tulivuorenpurkausta Indonesian Jaavan saarella
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008453152.html
4.12. 14:50
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by -Uta- »

Valtava räjähdys Tongassa halkaisi tulivuorisaaren kahtia, tuhojen laajuus vielä epäselvä – katso videot purkauksen jäljistä
Hunga Tongan tulivuoren raju purkaus levitti tuhkaa laajalle alueelle. Lentokentät on puhdistettava tuhkasta ennen kuin avustuslennot pääsevät paikalle.
https://yle.fi/uutiset/3-12275302
YRJÖ KOKKONEN
18.1. 11:46 • Päivitetty 18.1. 12:29


Image
Näin Tongan tulivuoren purkauksen tuho näkyy satelliittikuvissa

Ilmakuvat Hunga Tonga -tulivuoren räjähdyksestä todistavat valtavaa tuhoa. Vuoren paikalla näyttää olevan vain sameaa vettä. Saaresta on jäljellä enää kaksi sirpeletta molemmin puolin entistä kraateria.

Tulivuorenpurkaus sai aikaan tsunamin, jonka aallot olivat Tongan laivaston mukaan 5–10 metriä korkeita. Ne pyyhkivät yli monen pienen saaristokylän.

Tuhojen laajuutta ei kuitenkaan ole päästy edes arvioimaan, koska tulivuori sylki kidastaan valtavasti tuhkaa. Ennen ja jälkeen purkauksen otetuista satelliittikuvista näkyy selvästi, miten maisema muuttuu trooppisesta vihreydestä synkän harmaaksi.

Australia ja Uusi-Seelanti ovat valmiina lähettämään C-130 Hercules -kuljetuskoneita tuomaan avustustarvikkeita, mutta saarikenttien kiitoradat on ensin puhdistettava tuhkasta, jotta koneet pääsevät laskeutumaan.

Matkaan on lähtenut myös avustuslaivoja Australiasta ja Uudesta-Seelannista. Niiden matka Tongon saariston kohteisiin kestää kolme päivää.

Image
Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Paikalliset puhelinyhteydet ja sähköt on saatu toimimaan suurimmaksi osaksi. Tongan yhteydet ulkomaailmaan ovat kuitenkin poikki merikaapelin katkettua.

Toistaiseksi on tiedossa, että kaksi ihmistä on saanut surmansa luonnonmullistuksessa.

Aiempi uutinen:
https://yle.fi/uutiset/3-12273116
17.1. 03:08 • Päivitetty 17.1. 08:20

LÄHTEET: AFP, REUTERS
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by will »

^ Tulivuoren kaldera on läpimitaltaan n. 5km ja sen pääpurkauksia on sattunut n. 1000 vuoden välein. Tämä lienee tällainen iso purkaus. Niihin on todettu aikaisemmin liittyneen useita sivupurkauksia, joita saattaa olla tapahtumassa lähitulevaisuudessa.

Image

https://theconversation.com/why-the-vol ... ext-175035
It remains unclear if this is the climax of the eruption. It represents a major magma pressure release, which may settle the system.

A warning, however, lies in geological deposits from the volcano’s previous eruptions. These complex sequences show each of the 1000-year major caldera eruption episodes involved many separate explosion events.

Hence we could be in for several weeks or even years of major volcanic unrest from the Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai volcano. For the sake of the people of Tonga I hope not.
Kirjoituksen keskusteluosassa Prof. Cronin arvelee magmaa purkautuneen 0,5 km^3 tai enemmän. Purkaus olisi suuruusluokalleen verrattavissa Mt. St Helensin purkaukseen 1980, mutta jäisi pienemmäksi kuin Pinatubon purkaus 1991. Kalderan keskiosa on nyt vajonnut syvemmälle kuin ennen purkausta. Mahdollisesti purkaus on tällä kertaa pääosin ohi, muttei siitä ole varmuutta.

Tienoo on tuliperäistä. Esim. Tongan korkeudelta Tofuaan, n. 100km:n päähän pohjoiseen, meren pohjasta kohoaa parikymmentä tulivuorta, osa kokonaan vedenalaisia ns. seamounteja. Geologiassa aluetta kutsutaan Kermadecin-Tongan kaareksi. Tilanne näkyy havainnollisesti Goole maps -kartalla, kun kuvaksi on valittu meren syvyys.

https://www.google.com/maps/place/Tonga ... 175.198242

Alueen geologista rakennetta ja historiaa kuvataan mm. Wikissä, mistä selviää, että laattaliikket ovat jopa 24cm/a.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kermadec- ... ction_zone
Pinnanmuodot muuttuvat siellä nopeasti sisäsyntyisten voimien vaikutuksesta. Isoja geologisia muutoksia on havaittavissa ihmisiän kuluessa.
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by will »

^ Purkauksen painevaikutus Maan ilmakehään on ollut suurempi kuin minkään muun yksittäisen tapahtuman nykyisin elävien ihmisten aikana. Sen sijaan ilmahän saastuminen tulivuoriperäisistä kaasuista ja kiinteästä aineksesta on jäänyt suhteellisen vähäiseksi pamauksen voimakkuuteen nähden.

https://www.hs.fi/tiede/art-2000008828308.html
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Luonnononnettomuudet maailmalla

Post by will »

Muinainen ja vähittäin jatkuva luonnononnettomuus Kiinan karstimailla:

Image

Vajoamareiän (sinkhole) edessä sedimenttien perusteella ollut järvi on aikansa tyhjentynyt viereisen vuoren sisään, kunnes maanalaisen luusuan kalkkikivikatto on romahtanut. Montulla on pituutta n. 300m ja syvyyttä lähes 200m. Pohjalta lähtee edelleen kolme suurehkoa, veden syövyttämää luolaa. Aikoinaan meren pohjalle syntynyt alueen kalkkivi liukenee nykyisin takaisin huleveteen. Karstimaa vähitellen syöpyy onkaloisemmaksi, kunnes aikanaan katoaa.

Onkalon pohjalla kasvaa nykyään metsää.
https://www.theguardian.com/environment ... na-guangxi
Post Reply