Vantaa ja Hauho 1999 /Veli-Matti Huohvanainen

Selvitetyt tapaukset taustoineen, rikosten tekijöiden profiilit
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5588
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Vantaa ja Hauho 1999 /Veli-Matti Huohvanainen

Post by -Uta- »

Huohvanaisen veljeksille yllättävä tuomio
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000204448.html
Julkaistu: 12.9.2000 0:00
Murha.Info /Kirjoittaja Lizzie B. /Ma Marras 26, 2007 6:47 pm :

Veli Matti Huohvanaiselle elinkautinen

Vantaan käräjäoikeus on tuominnut 31-vuotiaan Veli Matti Huohvanaisen kolmesta murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Huohvanainen surmasi ampuma-aseella kaksi miestä Vantaan Viestitiellä ja vielä myöhemmin pakomatkan aikana Hauholla puukolla ruotsalaismiehen. Surmat tapahtuivat viime vuoden syyskuussa.

Oikeus katsoi, että Veli Matti Huohvanainen oli ollut surmatöiden aikana täydessä ymmärryksessä.

Veli Matti Huohvanaisen 39-vuotias veli Olli Pekka Huohvanainen tuomittiin surman yrityksestä ja pahoinpitelystä 2 vuodeksi 7 kuukaudeksi vankeuteen.

Ensimmäisessä surmassa Veli Matti Huohvanainen ampui revolverilla otsaan pikkutyttönsä kanssa tapahtumapaikalle saapunutta miestä.

Oikeuden mukaan erityisen raskauttavaa teossa oli se, että miehen 7-vuotias tytär joutui näkemään isänsä surmaamisen. Oikeus tuomitsi Veli Matti Huohvanaisen maksamaan tytölle 120 000 markkaa korvauksia henkisestä kärsimyksestä. Surmatun leskelle oikeus tuomitsi henkisestä kärsimyksestä 80 000 markkaa

Toisessa surmassa Veli Matti Huohvanainen ampui samoissa tiloissa konepistoolilla miestä päähän. Ampumista edelsi miehen pahoinpitely ja väkivaltainen kuulustelu, jonka aihe ei selvinnyt oikeudessa.

Kolmannen surman Veli Matti Huohvanainen teki pakomatkansa aikana Hauholla. Motiivina oli syyttäjän mukaan päästä eroon kaksi aiempaa surmaa nähneestä todistajasta.

Elinkautinen vankeusrangaistus Suomessa tarkoittaa käytännössä keskimäärin noin 12 vuoden istumista. Elinkautisesta voi vapautua vain presidentin armahduksella.


Veljeä syytettiin myös murhista

Vantaan kihlakunnansyyttäjä Juha Elomaa syytti Veli Matti Huohvanaisen veljeä Olli Pekka Huohvanaista kahdesta murhasta ja vaati tälle myös elinkautista.

Olli Pekka Huohvanainen oli ampunut ensin surmansa saanutta miestä veljensä uhkaamana pistoolilla suuhun. Aiemmin oikeudessa kuultujen kahden oikeuslääkärin asiantuntijalausuntojen perusteella ei saatu täyttä varmuutta, oliko uhri jo kuollut, kun Olli Pekka Huohvanainen ampui häntä lähietäisyydeltä. Oikeus otti myös huomioon sen, ettei ampujalla ollut minkäänlaista motiivia surmata hyvää perheystäväänsä.

Olli Pekka Huohvanainen oli myös osallistunut toisen uhrin pahoinpitelyyn - veljensä pakottamana, katsoi oikeus. Oikeudessa tuli silminnäkijätodistelussa esiin, että Olli Pekka Huohvanainen olisi huutanut veljelleen "tapa se"!

Vanhempi veli kertoi oikeudessa huutaneensa kuitenkin "älä tapa" eikä "tapa se". Oikeus uskoi veljeä, koska hänellä ei tässäkään tapauksessa ollut mitään motiivia. Olli Pekka Huohvanainen ei edes tuntenut uhria.

Toisen uhrin pahoinpitelyyn osallistunut Jukka-Petteri Huovinen tuomittiin pahoinpitelystä neljän kuukauden vankeusrangaistukseen.

Turun Sanomat 12.9.2000 0:36
Murha,Info /Kirjoittaja Doctor Lecter /Ti Marras 27, 2007 2:50 pm

Viestitiellä ja Hauholla saivat surmansa :

”Olle”. Ruotsissa väkivaltajutuista tuomittu ja skiniyhteyksiä omannut Ruotsin kansalainen sai Hauhon Alvettulassa V-M Huohvanaisen toimesta puukkoa.

Harri Eino Juhani Koskinen, 43, (Alibissa ”Hate”). Hän sai surmansa Viestitiellä ja Alibin mukaan hän oli se narkomaani, josta ao. lehden otsikossa puhuttiin. (Tuossa TS arkiston jutussa ylempänä, jo mainittiinkin Koskisen mahdollinen yhteys Jack Morren kuolemaan).

Taisto Juhani Maijala, 38, (Alibissa ”Tane”) oli O-P Huohvanaisen ystävä ja hänet V-M Huohvanainen ampui ensin.

Koko jutusta on jäänyt epäselväksi se, että miksi Veli-Matti Huohvanainen ylipäätään surmasi nuo kaikki. Oliko Vantaan Rajakylän (Viestitien) kolmoissurma alamaailman sotaa, kuten Helsingin Sanomat aikoinaan uutisoi? Erään huhun mukaan V-M Huohvanainen epäili rankan huumetaustan omaavaa Koskista vasikoinnista.
Lähdeaineistot: Alibi 8/00 ja HS arkisto


Murha.Info /Kirjoittaja Siru83 /Ke Joulu 14, 2011 1:08 pm:
HS - Kotimaa - 14.9.2000
Huohvanaisten murhajuttu hovioikeuteen.
Murha.Info /Kirjoittaja NancyDrew /Ke Loka 15, 2014 2:42 pm
Kolmoismurhaaja vapaaksi
Vantaalla ja Hauholla kolme miestä syyskuussa 1999 murhannut mies pääsee vapaaksi elinkautisesta vajaan vuoden kuluttua. Helsingin hovioikeus päätti tänään keskiviikkona, että Veli Matti Huohvanainen, 45, vapautetaan 1. syyskuuta 2015. Hän on tuolloin suorittanut vankeusrangaistustaan lähes 16 vuotta yhtäjaksoisesti. (Lähde: Ilta-Sanomat)

Murha.Info /Huohvanaisen veljekset :
https://murha.info/phpbb2/viewtopic.php?f=2&t=2244


Riihimäen vankilakapina oli törkeä vahingonteko.
https://www.hameensanomat.fi/uutiset/ko ... hingonteko
04.10.2006 18:57
Tuomitut ovat kovan luokan rikollisia. Noin puolet heistä kuuluu lahtelaiseen
Rogues Gallery -rikollisjengiin. Joukossa on myös kaksi elinkautisvankia,
heistä kenties tunnetuin kolmoissurmasta tuomittu Veli-Matti Huohvanainen.
User avatar
-Uta-
Posts: 5588
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Vantaa ja Hauho 1999 /Veli-Matti Huohvanainen

Post by -Uta- »

Raimo Anderssonin henkirikoksesta syyte
- tunnettu surmaaja oikeuteen jo neljännestä murhastaan
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201809 ... 5_u0.shtml
Eilen klo 12:54

Entisen jengipomon Raimo Anderssonin surma menee käräjäoikeuteen murhan rikosnimikkeellä.

Kolmesta eri murhasta aiemmin tuomittu Veli-Matti Huohvanainen vastaa jälleen käräjäoikeudessa syytteeseen murhasta. Uhri oli toinen tunnettu rikollinen ja elinkautisvanki Raimo Andersson, joka oli huhtikuussa lomalla kotonaan Vantaalla. Henkirikos tapahtui Anderssonin vaimon nimissä olevassa omakotitalossa Vantaalla.

Iltalehti kertoi keväällä, että poliisin vahvaksi näytöksi muodostui taloon asennettujen valvontakameroiden kuvamateriaali. Murhasta epäilty Huohvanainen ei ainakaan kuulustelujen alkuvaiheessa tehnyt juurikaan yhteistyötä surman selvittämiseksi. Niin ollen kamerakuvilla on suuri rooli tapauksen käsittelyssä.

Kihlakunnansyyttäjät Sanna Savolainen ja Mika Appelsin ovat toimittaneet haastehakemuksen Vantaan käräjäoikeuteen torstaina. Huohvanainen on määrätty mielentilatutkimukseen, joka on vielä kesken. Oikeudenkäynnin aikataulu on vielä päättämättä.

SOLMU SALMINEN /ILTALEHTI
User avatar
-Uta-
Posts: 5588
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Vantaa ja Hauho 1999 /Veli-Matti Huohvanainen

Post by -Uta- »

”Metsuri” Huohvanainen tuomittiin elinkautiseen - jo neljäs murha
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/0007 ... b701c0706a
Eilen klo 14:43

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antoi perjantaina elinkautisen vankeustuomion ”Metsurina” tunnetulle Veli Matti Huohvanaiselle. Huohvanainen tuomittiin jo neljännestä henkirikoksesta.

Käräjäoikeus antoi tuomion tunnetun rikollisen Raimo Anderssonin murhasta, joka tapahtui viime vuoden huhtikuussa Vantaalla. Surmattu Andersson oli vankilomalla. Huohvanaisen mukaan miehet olivat läheisiä ystäviä ja tunteneet toisensa parikymmentä vuotta. Huohvanainen kertoo, että Andersson pyysi häntä seurakseen ravintolaillalliselle tekoa edeltäneenä iltana. Huohvanainen ja Andersson päätyivät kostean ravintolaillan jälkeen Anderssonin asunnolle Vantaalle jatkamaan iltaa. Huohvanainen myönsi aiheuttaneensa Anderssonin kuoleman, mutta kiisti murhan. Huohvanainen on katsonut syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn ja kuolemantuottamukseen.

Mielentilatutkimuksessa Huohvanaisen on todettu olleen teon aikana syyntakeinen.

Murhan perustelut

Oikeuden mukaan Huohvanainen oli tahallaan lyömällä ja potkimalla tappanut Anderssonin. Huohvanainen oli potkinut ja lyönyt yhteensä yli 15 kertaa pihamaalla makaavaa Anderssonia noin 20 minuutin ajan. Sen jälkeen Huohvanainen oli poistunut sisälle, pukeutunut ja laittanut jalkaansa turvakengät. Palattuaan pihalle Huohvanainen oli jatkanut voimakasta väkivaltaa potkimalla maassa makaavaa Anderssonia kymmeniä kertoja erityisesti keskivartaloon ja päähän noin 40 minuutin ajan. Lopulta Huohvanainen oli raahannut Anderssonin asunnon eteiseen, jossa oli vielä jatkanut potkimista ja lyömistä, minkä jälkeen hän oli poistunut paikalta. Väkivallan jatkaminen osoittaa käräjäoikeuden mukaan surmaamispyrkimystä, jota voi kestoon nähden kuvata sitkeäksi. Uhrille on aiheutettu pitkäaikaista ja voimakasta kärsimystä ja tekoa on pidettävä raakana sekä julmana ja kokonaisuutena arvioiden henkirikokseksikin törkeänä.

Anna Egutkina /IL
User avatar
Queen
Posts: 2710
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Vantaa ja Hauho 1999 /Veli-Matti Huohvanainen

Post by Queen »

Luen parhaillaan kirjaa Kasvokkain rikoksen jälkeen, Kati Pukki - Tiina Saari. Kyseisessä kirjassa on koskettava kertomus tästä tapauksesta, kun Huohvanainen surmasi miehen 7-vuotiaan tytön viereen (uhrin tyttö). Kertomuksessa kerrotaan uhrin pojan tavanneen Huohvanaisen jälkikäsittelyssä. Poika oli isän kuollessa 15-vuotias. Uhri ei ollut hänen biologinen isänsä, mutta poika oli pienestä pitäen pitänyt häntä isänään.
User avatar
skoune
Posts: 1127
Joined: Sun Jul 08, 2012 9:34 am

Re: Vantaa ja Hauho 1999 /Veli-Matti Huohvanainen

Post by skoune »

Queen wrote: Thu Jul 07, 2022 9:34 am Luen parhaillaan kirjaa Kasvokkain rikoksen jälkeen, Kati Pukki - Tiina Saari. Kyseisessä kirjassa on koskettava kertomus tästä tapauksesta, kun Huohvanainen surmasi miehen 7-vuotiaan tytön viereen (uhrin tyttö). Kertomuksessa kerrotaan uhrin pojan tavanneen Huohvanaisen jälkikäsittelyssä. Poika oli isän kuollessa 15-vuotias. Uhri ei ollut hänen biologinen isänsä, mutta poika oli pienestä pitäen pitänyt häntä isänään.
Anteeksi Queen kun laitan tään jutun tänne. En muista missä Somertonista keskusteltiin!
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008967618.html
User avatar
Queen
Posts: 2710
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Vantaa ja Hauho 1999 /Veli-Matti Huohvanainen

Post by Queen »

Kiitos skoune! Onpa mielenkiintoinen käänne. Laitan linkkisi Somertonin ketjuun.
Post Reply