Ns. homomurhia vuosikymmenten varrelta

Ratkaistut rikokset, rikoksentekijän kuolemaan päättyneet tapaukset, kadonneiden ja löytyneiden ketjut, aiheettomiksi osoittautuneet jutut, vuodesta 2010 alkaen siirrettyinä muista uusista
User avatar
Queen
Posts: 2710
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Ns. homomurhia vuosikymmenten varrelta

Post by Queen »

Plaratessani muita juttuja vastaani tuli yksi tapaus, jonka voi tähän liittää. Tosin tässä on vain tekijän sana siitä, että uhri olisi käyttäytynyt siten, että hän olisi ollut homoseksuaali. Oliko hän sitä, ei tiedä, mutta tekijöille tämä epäilys riitti motiiviksi raakaan toimintaan.

14.12.2003 Helsingin Rekipellontien asunnossa Antti Ahmasoja ja Aliroy Syrjä surmasivat 45-vuotiaan miehen lyömällä tätä puukolla yli 100 kertaa ja silpomalla hänen sukuelimiään saksilla. Välillä pidettiin oluen otto -taukoja ja taas jatkettiin. Pääosassa tekoa tekemässä oli Ahmasoja, mutta Syrjä oli antanut hänelle puukon ja avustanut teossa.
Teon motiiviksi ilmeni tekijöiden viha homoja kohtaan.
Ahmasoja väitti uhrin pyytäneen häntä viereensä sänkyyn ym. Hakattuaan uhrinsa kuoliaaksi miehet alkoivat siivota asuntoa ja kerätä tavaroita, joissa olisi mahdollisesti heidän sormenjälkiään. Ahmasoja myös vaihtoi omat veriset kenkänsä uhrin kenkiin.
Ahmasoja ja uhri olivat tutustuneet junamatkalla toisiinsa.
Mahdolliseen homovihaansa Syrjä kommentoi: "Jokainen on mitä on. Ovathan homotkin ihmisiä, kunhan eivät mua tule lähentelemään."

Helsingin käräjäoikeus totesi ko. syytetyt syyllisiksi murhaan. Antti Ahmasojan katsottiin olleen syyntakeeton ja Aliroy Richard Syrjä tuomittiin 10 v vankeuteen.
Korvauksia uhrin isälle tekijät määrättiin maksamaan henkisistä kärsimyksistä 5 000 e. Uhrin veli jäi ilman korvauksia.
(Lähde: Alibi 5/2004, nettikeskustelu)
User avatar
Queen
Posts: 2710
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Ns. homomurhia vuosikymmenten varrelta

Post by Queen »

Hieman lisätietoa Raimo Kantasen (mainittu 1.sivulla) murhaan (Lähde: Pauli Jokinen, Helsingin murhahistoria).

Raimo tapasi Hietaniemenkadun ravintolassa Helsingissä 22-vuotiaan panostajan. Panostaja tunsi vessassa, että hänen taskuaan kopeloitiin ja 170 mk sisältänyt lompakko olikin kadonnut. Hän epäili varkaaksi Raimo Kantasta, mutta portsari tutki miehen, eikä lompakkoa löytynyt.
Kaksikko lähti ravintolasta yhdessä Kantasen kotiin Sallinkadulle. Kantanen lupasi yösijan ja voileipää vieraalleen. Miesten päästyä asuntoon Kantanen kaatoi vieraansa sängylle ja käski tätä riisuuntumaan. Lisäksi hän mottasi tätä, osoitteli saksilla ja hipelöi sukuelimiä. Muotitaiteilija Kantanen riisui itsensä, änkesi samaan sänkyyn ja samassa tämän takin taskusta putosi panostajan kateissa ollut lompakko. Panostaja suuttui silmittömästi.
Panostaja kertoi raivoissaan hakanneensa Kantasta, sitoneensa tämän kädet ja jalat puhelinjohdolla. Kantasen suusta oli tullut verta ja tämä oli ulissut tekijän mukaan, jolloin tekijä tunki uhrin suuhun jonkun vaatemytyn ja pukeutui tämän jälkeen kiireesti.
Panostaja otti Kantasen hanskat, jotta ei jättäisi sormenjälkiä, penkoi paikkoja asunnossa Kantasen yhä valittaessa. Panostaja kuristi uhria käsin ja otti sitten jonkun rievun, jolla oli kuristanut tätä kaulasta saadakseen hänet hiljenemään.
Uhri kuoli Töölön sairaalassa.
Tekijä oli varastanut asunnosta kultaketjuja ja sormuksia, joita oli kaupitellut seuraavana päivänä kultasepänliikkeissä. Kuitteihin hän oli pannut oman nimensä, minkä johdosta hänen jäljilleen päästiin.
User avatar
Queen
Posts: 2710
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Ns. homomurhia vuosikymmenten varrelta

Post by Queen »

Turusta yksi historiallinen homomurha:

Kultakauppias Mikko Kantola , 46 v.,oli tunnettu henkilö Turussa. Päivittäin hänen liikkeensä mainoksia oli lehdissä.
Mies murhattiin pitkäperjantain vastaisena yönä 1910. Tapaus herätti huomiota, sillä monille henkilöille homous oli aivan outo käsite, eikä siitä yleisesti puhuttu lehdissäkään.
Poliisi sai kuulla haastattelemiltaan henkilöiltä, että oli jokapäiväistä, kun miehet etsivät toistensa seuraa jokivarresta.

25.3. poliisikonstaapeli Alfred Toivonen käveli vartiovuorollaan Kaskenkadun ja Itäisen Pitkäkadun kulmassa kuullessaan Kaskenkatu 8:n kohdalla raskasta hengitystä portin sisäpuolelta. Hän oletti jonkun humalaisen sammuneen paikalle.
Mutta mies olikin kuolemaisillaan. Poliisi hälytti apua, mutta ennen avun saantia uhri oli jo kuollut. Hänet oli puukotettu. Vainajan taskusta löytyi kultakello ja kultasankaiset silmälasit sekä rahaa, joten ryöstöstä ei ollut kyse.
Kantolalla oli perhe, vaimo ja tytär, jotka eivät osanneet valaista asiaa.

Silminnäkijöiden mukaan kolme huligaanin näköistä tyyppiä oli "hännitellyt" kultaseppää yöllä. Heidät otettiin kiinni. He olivat merimies Oskar Grönlund, maalarityöntekijä Selim Vihervaara sekä sepänoppilas Toivo Suvanto (ent. Stenholm). Suvannon hallusta löytyi Fiskarsin puukko.
Toivo Suvanto asui äitinsä ja köydenpunoja Johannes Anttilan kanssa. Anttila kertoi Suvannon tulleen yöllä kotiin ja kertoneen, että oli puukottanut miestä, koska tämä ei antanut hänelle 10 markkaa.

Epäillyt kertoivat erinäisiä tarinoita illan kulusta. Vihdoin erilaisten kertomusten jälkeen asiaan saatiin jotain tolkkua.
Vihervaara oli kertonut kavereilleen, että Kantola oli nuoria miehiä rakastava mies.
Kantola oli tarjonnut konjakkia perässään kulkeville miehille. Välillä porukka oli hajonnutkin, mutta Kantola oli luvannut hankkia 2 litraa konjakkia yöllä ja näin hän tekikin. Miehet kokoontuivat jälleen yhteen nauttimaan juomaa.
Kantola ja Vihervaara kävivät jossakin vaiheessa kultasepänliikkeessä Kauppiaskatu 5:ssä, viipyen siellä puoli tuntia. Vihervaara kertoi, että kultaseppä oli halunnut "omalla tavallaan harjoittaa haureutta" hänen kanssaan. Vihervaara ei tällaiseen suostunut, mutta 3 markan palkkiota vastaan hän suostui suutelemaan Kantolaa ja koskettelemaan hänen kaluaan.

Myöhemmin Suvanto ja Grönlund näkivät Kantolan kävelevän yksin kotiaan kohti. Kantola ei ollut saada omaa kotiporttiaan auki ja miehet menivät auttamaan häntä. Kantola pyysi heidät pihaan. Hän lupasi 5 mk, jos saisi "harjoittaa haureutta omalla tavallaan" Suvannon kanssa. Suvanto pyysi 10 markkaa mokomasta riettaudesta. Tästä syntyi riita miesten kesken ja Kantola käski miehiä lähtemään. Tällöin Suvanto oli puukottanut Kantolaa useita kertoja, mutta kaikki iskut eivät läpäisseet edes ihoa.

Lehdet suorastaan kiehuivat asiasta. Jotkut olivat sitä mieltä, että tällaisista asioista ei pitäisi uutisoida näin seikkaperäisesti. Oli myös niitä, jotka suorastaan vannoivat, ettei Kantola ollut miehistä kiinnostunut. Perusteluna pidettiin, että hänellä oli perhe, eivätkä hänen miespuoliset apulaisensakaan olleet puhuneet tällaisesta.
Suvanto tuomittiin ilman tappamisen tarkoitusta tehdystä puukotuksesta 6 vuodeksi kuritushuoneeseen ja maksamaan leskelle 800 mk vuodessa. Hovioikeus vahvisti tuomion.
Lähde: Murhia ja hirmutekoja Turussa -kirja (Rauno Lahtinen)
Post Reply