Ja tapahtui tänä päivänä...

Post Reply
monoliitti
Posts: 1313
Joined: Tue May 30, 2017 5:04 pm

Re: Ja tapahtui tänä päivänä...

Post by monoliitti »

21.8-2020 Seppo Paasonen (kipsi-Seppo) katosi PohjoisEspoossa.
monoliitti
Posts: 1313
Joined: Tue May 30, 2017 5:04 pm

Re: Ja tapahtui tänä päivänä...

Post by monoliitti »

24.8-2015 Birgitta Siljander katosi Helsingissä.
User avatar
-Uta-
Posts: 5588
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Ja tapahtui tänä päivänä...

Post by -Uta- »

Tapahtui 05.11.1959 :

Image

48-vuotias Herbert 'Herb' Clutter, 45-vuotias Bonnie Mae Fox, 16-vuotias Nancy Mae ja 15-vuotias Kenyon Neal, heitä ammuttiin päähän ryöstön aikana osoitteessa 611 W Oak Avessa, Holcombissa, Kansasissa, Yhdysvalloissa.
Sarjamurhaaja Perry Edward Smith eli In Cold Blood ja Richard Hickock poistuivat rikospaikalta pienen kannettavan radion, kiikarin ja alle 50 dollarilla käteistä.
monoliitti
Posts: 1313
Joined: Tue May 30, 2017 5:04 pm

Re: Ja tapahtui tänä päivänä...

Post by monoliitti »

22.11- 1963 John Kennedy ammuttiin Dallasissa . Virpi Buttin on kerrottu kuolleen Bulgariassa 22.11- 2021
User avatar
härkä
Posts: 7762
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Ja tapahtui tänä päivänä...

Post by härkä »

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009227865.html
Neuvostoliiton puolella rajaa alkoi tapahtua jotakin merkillistä – suomalaiset näkivät pellolla ”saatanan montut”

Mainilan laukaukset ammuttiin 83 vuotta sitten 26. marraskuuta 1939. Näin suomalainen veteraani on muistellut näkemäänsä.

VETERAANIEN perintö -sivustolta löytyy jääkäri Lauri Kulmalan värikäs muistelu siitä päivästä, kun Mainilan laukausten ääni kuului Suomen puolelle rajaa iltapäivällä 26. marraskuuta 1939.

Kulmala itse ei ollut enää tapahtumahetkellä vartiovuorossa. Tuoreet havainnot tekivät korpraali Toivo Hänninen ja jääkäri Unto Sundvall.

– Kello 13.00 saapui tilalleni jääkäri Sundvall, vihtiläinen työläispoika, jonka osaksi jäi havaintojen tekeminen Mainilan pelloille ilmaantuneista kuopista, joita hän tapahtuman varsin tuoreena ollessa nimitti ”saatanan montuiksi”. Myöhäisempi historiankirjoitus on nimittänyt niitä Mainilan laukauksiksi, Kulmala kuvailee kertomuksessaan, joka on julkaistu Suomen Kuvalehdessä 1964.

Suomalaisten lähin tarkkailupiste oli Somerikon vartiotornissa, vajaan kilometrin päässä Mainilan pellolta. Näkyvyyttä sinä päivänä heikensi lumisade, mutta se ei ollut tapahtumahetkellä enää niin sakea, etteivätkö olennaisimmat yksityiskohdat olisi erottuneet.

Siinä vaiheessa, kun suomalaisilla ei ollut vielä tietoa Neuvostoliiton ilmoittamista kuolleista ja haavoittuneista, rajasotilaat eivät pitäneet koko tapahtumaa kummoisena, vaikka raportoivatkin kuuluneista räjähdysten äänistä. Myöhemmin Sundvall kuvaili nähneensä myös jotain epämääräistä liikettä kuoppien luona.

– Siellä seisoivat monttujen reunalla ihmettelemässä. Taisivat seisoskellessaan kuseksia!

Lue lisää: Tälle pellolle ammuttiin 7 laukausta ja sitten alkoi talvisota – tältä näyttää Mainilan kylässä, joka ei välitä muistelijoista

SUOMEN puolella tiedettiin myös, että neuvosto­sotilaat olivat harjoitelleet lähistöllä jo varhemmin sinä aamuna – ja samaan aikaan suomalaisilla itsellään oli voimassa ankara ampumakielto, jota noudatettiin tiukasti sotaoikeuden pelko mielessä.

Aluksi Suomessa ajateltiin, että kyseessä oli ehkä puna-armeijan omissa kranaatin­heitin­harjoituksissa sattunut onnettomuus, mutta suomalais­sotilaat epäilivät sitäkin selitystä tuoreeltaan.

– He olisivat hyvin nähneet 800 metrin päässä Somerikosta sijainneiden räjähdyskuoppien luona olleet ruumiit ja haavoittuneet tai ainakin näiden poiskuljetuksen, jos nootin mukainen murhenäytelmä olisi todella tapahtunut, jääkäri Kulmala korostaa muisteluissaan.

Suomi vastasi Vjatšeslav Molotovin noottiin jo 27. marraskuuta, ja Moskovan-lähettiläs Aarno Yrjö-Koskinen tyrmäsi Neuvostoliiton väitteet suorasanaisesti:

– Väittämänne rajaloukkauksen johdosta Suomen hallitus on kiireellisesti pannut toimeen tutkimuksen. Siinä on todettu, että Suomen puolelta ei ole suoritettu kirjelmässänne mainittua tykinlaukausten ampumista.

Lue lisää: Venäjällä julkaistiin talvisota-visailu – Mainilan laukauksista yhä propagandaa

Neuvostoliitto lähetti vuorostaan 28. marraskuuta oman tylyn vastanoottinsa ilmoittaen, että se on ”pakotettu” irtautumaan maiden välisestä hyökkäämättömyys­sopimuksesta. Kieltäessään syyllisyytensä Mainilan laukauksiin Suomi osoitti Moskovan mukaan ”syvää vihamielisyyttä Neuvostoliittoa kohtaan”, johti yleistä mielipidettä harhaan ja ivasi ammunnan uhreja. Viimeistään tässä vaiheessa kaikille kävi selväksi, ettei tämä jäisi pelkän sanasodan asteelle.

Punatykistö avasi tulen 30. marraskuuta kello 06.50.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
Post Reply