HKI - Jari-Pekka Koskelan murha helmik.2010

Ratkaistut rikokset, rikoksentekijän kuolemaan päättyneet tapaukset, kadonneiden ja löytyneiden ketjut, aiheettomiksi osoittautuneet jutut, vuodesta 2010 alkaen siirrettyinä muista uusista
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

HKI - Jari-Pekka Koskelan murha helmik.2010

Post by -Uta- »

Liikemies katosi mystisesti
https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2010040911438132
09.04.2010 klo 10:42

Poliisi pitää mahdollisena, että mies on surmattu.
Rikospoliisi tutkii helsinkiläisen Jari Pekka Koskelan outoa katoamista.


Vuonna 1965 syntynyt Koskela häipyi kotoaan torstaina 18. helmikuuta ilmoittamatta asiasta edes asuinkumppanilleen. – Hän sai illalla puhelinsoiton, jonka jälkeen hän poistui asunnosta, kertoo tutkintaa johtava rikoskomisario Arto Karalaht i Helsingin poliisin väkivaltarikosyksiköstä.

Ei havaintoja
Poliisi sai ilmoituksen Koskelan katoamisesta kaksi viikkoa sen jälkeen, kun tämä oli häipynyt. Toistaiseksi miehestä ei ole saatu minkäänlaista havaintoa. – Emme voi sulkea pois sitä mahdollisuutta, että hän olisi joutunut henkirikoksen uhriksi, Karalahti sanoo.

Image
Jari Pekka Koskela
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: HKI - Jari-Pekka Koskelan murha helmik.2010

Post by -Uta- »

Syyttäjä: Liikemiehen murha oli kosto äidin huonosta kohtelusta
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/syy ... #gs.drivic
Julkaistu 05.10.2010 11:10 (Päivitetty 06.10.2010 21:32)

Syyttäjä vaatii Helsingin käräjäoikeudessa rangaistusta helmikuussa henkirikoksen uhriksi joutuneen liikemiehen Jari-Pekka Koskelan murhasta. Koskelan ruumis löytyi kesäkuussa metsähaudasta Nurmijärveltä. Tänään alkaneessa oikeudenkäynnissä on syytettynä seitsemän henkilöä, muun muassa Koskelan naisystävä sekä tämän aikuinen poika.
Helsingin kihlakunnansyyttäjä Eija Velitskin ja syytettyjen näkemykset teosta eroavat jyrkästi.

Syyttäjän mukaan Koskelan naisystävä oli taivutellut lähipiiriinsä kuuluvia henkilöitä miesystävänsä murhaan lähes koko seitsemän kuukautta kestäneen seurustelun ajan. Hän oli maininnut pojalleen useasti asuntoon muuttaneen Koskelan käyttäytyvän huonosti häntä ja perheen alaikäisiä lapsia kohtaan. Erityisesti naisystävä oli ollut suutuksissaan miehen alkoholikäytöstä. Väkivaltaa lyhyessä suhteessa ei syyttäjän mukaan ollut käytetty.
Syyttäjän mukaan naisystävä päätyi vuodenvaihteen jälkeen poikansa kanssa yksissä tuumin siihen, että Jari-Pekka Koskelasta olisi päästävä eroon. Naisystävä itse kiistää syyllistyneensä rikokseen asiassa. Hänen mukaansa murha tuli hänelle täytenä yllätyksenä.

Ruumista säilytettiin huonekaluliikkeen varastossa

Helsinkiläinen Jari-Pekka Koskela joutui henkirikoksen uhriksi 19. helmikuuta naisystävän asunnossa Helsingin Kontulassa. Naisystävän poika ja tämän kaveri olivat alkaneet pahoinpidellä Koskelaa aamuyöllä tämän nukkuessa. Syyttäjän mukaan puolitoista tuntia kestäneessä teossa käytettiin nyrkkien lisäksi keittiöveistä sekä metallikärkisiä turvakenkiä. Itse henkirikoksen tekivät naisystävän poika ja tämän kaveri, naisen katsellessa vieressä. Surman jälkeen hänet kuljetettiin pakastearkussa huonekaluliikkeen varastoon Nurmijärvelle, jonka jälkeen ruumis haudattiin läheiseen metsään.
Koskela ehti olla kadonneena useiden kuukausien ajan, ennen kuin hänet löydettiin metsään haudattuna viime kesäkuussa. Poliisi löysi epäillyt verekseltään hautapaikalta, kun he yrittivät haudata Koskelan ruumista entistä syvemmälle maahan. Poliisi pääsi epäiltyjen jäljille omien tutkimustensa avulla.

Syytetyt kiistävät murhan

Pääsyytetyt kiistävät syyllistyneensä henkirikoksen. Heidän mukaansa kyse ei ollut harkitusta murhasta, vaan lyhyestä pahoinpitelystä, jonka seurauksena Koskela yllättäen menehtyi. Samoin pääsyytetyt kiistivät myös Koskelan läheisten korvausvaatimukset hautauskustannuksia lukuun ottamatta.

Syyttäjän mukaan erikoista on se, että oikeudessa lähes kaikki syytetyt kiistivät syyttäjän näkemyksen osallisuudesta raakaan henkirikokseen, vaikka sellaisen kohteeksi Koskela on ruumiinvammojensa perusteella ilmiselvästi joutunut. Syyttäjä vaatii rangaistusta murhasta, yllytyksestä murhaan, rikoksentekijän suojelemisesta, hautarauhan rikkomisesta sekä avunannosta hautarauhan rikkomiseen.

Syyttäjä: Kaverukset kerskuivat murhalla

Syyttäjän mukaan harkitusta teosta kertoo se, että naisystävän poika oli uhannut tappaa Koskelan jo aiemmin tänä vuonna. Lisäksi heti surman jälkeen helmikuussa miehet olivat kerskuneet teolla kavereilleen, jotka jättivät kertomatta asiasta viranomaisille.

Teon aikana naisystävän poika oli syyttäjän mukaan hokenut "tämä on kaikesta siitä, mitä teit äidille". Syyttäjä myös totesi, että poika tarvitsi paljon kavereita avukseen teossa.
Koskelan 80-kiloinen ruumis oli teon jälkeen puettu pilkkihaalariin, sullottu painavaan pakastearkkuun, kuljetettu autolla varastoon ja edelleen kätketty maastoon. Ruumiin luona oli käyty vielä useasti muun muassa yrittäen polttaa se, sillä kovan pakkastalven vuoksi sitä ei saatu kunnolla kätkettyä.

Kaverukset palasivat hautapaikalle kevään aikana useasti sitä mukaa, kun maa suli. Joka kerta ruumista peitettiin uudestaan lumella ja havuilla, koska mitään muuta ei voitu tehdä.
Viimeisellä kerralla tarkoitus oli kaivaa niin syvä kuoppa, että ruumista ei helposti löydettäisi. Tuolloin paikalle tulivat myös henkirikosta tutkineet poliisit.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: HKI - Jari-Pekka Koskelan murha helmik.2010

Post by -Uta- »

Kahdelle elinkautinen liikemiehen murhasta - naisystävän syyte hylättiin
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kah ... #gs.drc2jw
Julkaistu 22.10.2010 13:16 (Päivitetty 25.10.2010 21:30)

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kaksi kaverusta elinkautiseen vankeusrangaistukseen helmikuisesta liikemies Jari-Pekka Koskelan murhasta.

Liikemiehen naisystävän poika Toni Harhala sekä pojan ystävä Kimi Hagelin tuomittiin elinkautiseen vankeuteen murhasta sekä kolmesta hautarauhan rikkomisesta. Lisäksi heidät määrättiin maksamaan uhrin äidille ja alaikäiselle tyttärelle yhteensä 7000 euron korvaukset. Käräjäoikeus sen sijaan hylkäsi liikemiehen naisystävään kohdistuneet syytteet murhaan yllyttämisestä. Oikeus määräsi naisen vapautettavaksi välittömästi.

Koskela haudattiin metsään

Jari-Pekka Koskela surmattiin naisystävän asunnossa 19. helmikuuta. Syyttäjän mukaan naisystävän poika ja tämän kaveri olivat alkaneet pahoinpidellä Koskelaa aamuyöllä tämän nukkuessa. Uhri oli onnistunut tappelemaan hetken hyökkääjiään vastaan. Lopulta toinen miehistä oli alkanut potkia uhria pään alueelle maihinnousukengällä, jossa oli raudoitettu kärki.

Harhala ja Hagelin ovat tunnustaneet pahoinpitelyn, mutta kiistäneet murhan.

Asunnossa oli tapahtumien aikana myös Koskelan naisystävä sekä kaksi lasta. Naisystävän mukaan hän oli yrittänyt saada miehet lopettamaan pahoinpitelyn. Lisäksi hän oli koettanut soittaa hätäkeskukseen, mutta soittaminen oli estetty. Nainen oli lähtenyt makuuhuoneesta lastenhuoneeseen, kun toinen huoneistossa ollut lapsi oli alkanut itkeä. Surman jälkeen Koskela kuljetettiin pakastearkussa huonekaluliikkeen varastoon Nurmijärvelle, jonka jälkeen ruumis haudattiin läheiseen metsään.

Koskela ehti olla kadonneena useiden kuukausien ajan ennen kuin hänet löydettiin metsään haudattuna viime kesäkuussa. Poliisi löysi epäillyt verekseltään hautapaikalta, kun he yrittivät haudata Koskelan ruumista entistä syvemmälle maahan. Poliisi pääsi epäiltyjen jäljille omien tutkimustensa avulla.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: HKI - Jari-Pekka Koskelan murha helmik.2010

Post by -Uta- »

19-vuotiaana murhannut pääsee vapauteen elinkautisesta
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006292561.html
Julkaistu: 1.11. 10:41

Nuorena rikoksensa tehnyt mies selviää vähän yli kymmenen vuoden vankila-ajalla.

Helsingin hovioikeus on päättänyt vapauttaa nykyään 29-vuotiaan miehen, joka on istunut elinkautista helmikuussa 2010 tekemästään murhasta. Hovioikeus asetti vapauttamispäiväksi 31. elokuuta 2020, jolloin mies on istunut vankilassa yhteensä kymmenen vuotta ja kolme kuukautta. Mies oli 19-vuotias syyllistyessään murhaan Itä-Helsingissä. Hän surmasi yhdessä kaverinsa kanssa nyrkein ja potkimalla 45-vuotiaan miehen, joka oli hänen rikoskumppaninsa isäpuoli.

Rikoskumppanin vapauttamisesta päätettiin jo viime kesänä. Vapauttamispäivä on molemmilla miehillä sama.

Surma oli aikoinaan esillä julkisuudessa, sillä tapausta käsiteltiin ensin kadonneena henkilön juttuna. Ruumis oli kateissa kuukausia. Lopulta epäillyt jäivät kiinni, kun he olivat siirtämässä Nurmijärvelle haudattua ruumista toiseen hautapaikkaan.

Tavallisesti elinkautista istutaan vähintään 12 vuotta, mutta alle 21-vuotiaan rikoksentekijän kohdalla minimiaika on kymmenen vuotta.

Surmaajan vapauttamista puolsi hovioikeuden mukaan se, että hän on kouluttautunut vankilassa ja hänellä on vakituinen työpaikka. Vankeusaika on sujunut suuremmitta rikkeittä ja päihdetestit ovat olleet negatiivisia.

Rangaistusajan suunnitelman tavoitteet ovat edenneet tai toteutuneet, eikä mies ole tehnyt uusia rikoksia. Miehellä on kiinteät perhe- ja ystävyyssuhteet. Hänen asumisensa ja toimeentulonsa vapauttamisvaiheessa ovat järjestyksessä.

Rami Mäkinen /IS
Matami
Posts: 9
Joined: Thu Jan 28, 2016 7:58 pm

Re: HKI - Jari-Pekka Koskelan murha helmik.2010

Post by Matami »

Tästä Jarin tapauksesta tehty iltalehden podcast

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/7222 ... d7feba4df9

löytyy myös spotifystä

https://open.spotify.com/episode/3vikDYxDvrYdYpAisU2D5F

Puoliso kertoi Jarin lähteneen pilkkihaalareissa – unohti mainita, että hänet vietiin ruumiina pakastimessa
Ammattina Rikos -podcast käsittelee Jari Koskelan murhaa, minkä poliisi selvitti poikkeuksellisen nokkeluuden ansiosta.

Jari Koskela, 45, ilmoitettiin kadonneeksi helmikuussa maaliskuussa 2010. Poliisi tutki tapausta aluksi normaalina suomalaisen miehen katoamisena, mikä Suomessa monesti liittyy vain pitkäksi venähtäneeseen ryyppyiltaan.

Pian kuitenkin alkoi paljastui seikkoja, jotka muuttivat poliisin tutkinnan henkirikostutkinnaksi. Poliisi oli tällöin oikeilla jäljillä, sillä Jari oli murhattu jo pari viikkoa aiemmin 19. helmikuuta.

Murha oli poikkeuksellisen julma. Jari oli ollut kotonaan nukkumassa avopuolisonsa kanssa, kun puolison aikuinen poika kaverinsa kanssa oli keskellä yötä hyökännyt hänen kimppuunsa.

Pahoinpitely oli raaka ja pitkä. Sen tarkoituksena oli selvästi hengen riistäminen.

– Se kesti tunnin ja pahoinpitelyn lopuksi poika haki eteisestä teräsvahvisteiset turvakengät potkiakseen niillä uhria päähän, tapausta tuolloin tutkinut ylikomisario Arto Karalahti muistelee tuoreessa Ammattina rikos -jaksossa.

Henkirikosta todisti myös Koskelan puoliso. Hän ei osallistunut väkivaltaan, mutta yritti auttaa jälkien peittelyssä. Kun poliisi aloitti kadonneen Koskelan tutkinnan, kertoi Puoliso Koskelan lähteneen pilkkihaalareissa ilmeisesti pilkille. Hän kuitenkin ”unohti” mainita, että todellisuudessa Koskelan ruumiille oli puettu pilkkihaalarit ja hän oli lähtenyt arkkupakastimessa, missä puolison poika kavereineen kantoi ruumiin piilotettavaksi.
Post Reply