Koronavirus

Rikos- ja aiheeseen sopivat uutisoinnit.
Forum rules
Merkittävän tuntuisille uutisille on suotavaa luoda oma ketju.
Post Reply
monoliitti
Posts: 1372
Joined: Tue May 30, 2017 5:04 pm

Re: Koronavirus

Post by monoliitti »

Uuden koronavirusmuunnelman on ennustettu olevan jouluna Suomessa vallitseva. Lähipäivinä selvinnee pystyvätko rokotteet suojaamaan siltä. Jos eivät tehoa ,niin voi talvi olla kaaottinen . Uusi rokote saataneen kehitettyä ja jakeluun aikaisintaan keväällä
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Koronavirus

Post by härkä »

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/b6c2 ... a2441eea8a
MTV: Koronarokotevastaisille jaettu salaista alennuskoodia Kärkkäiselle
Koronarokotevastaisella kanavalla on jaettu koodia, jolla saa Kärkkäiseltä alennushintaisen tulostimen esimerkiksi rokotevastaisten tarrojen tulostamiseksi, kertoo MTV.
Salaisella Telegram-kanavalla on jaettu Kärkkäisen alennuskoodia, joka toimii, uutisoi MTV.Salaisella Telegram-kanavalla on jaettu Kärkkäisen alennuskoodia, joka toimii, uutisoi MTV.
Salaisella Telegram-kanavalla on jaettu Kärkkäisen alennuskoodia, joka toimii, uutisoi MTV. ISMO PEKKARINEN / AOP

Koronarokotevastaisella Telegram-kanavalla on MTV:n tietojen mukaan jaettu tavaratalo Kärkkäisen antamaa koodia, jolla saa 20 prosentin alennuksen Brother-merkkisestä etikettitarratulostimesta.
MTV:n mukaan 8. joulukuuta lähetetyn viestin on lukenut yli 300 henkilöä. Kärkkäinen lähettää kanavan seuraajille viestissä myös terveiset.
Kanavalla on tuhat seuraajaa, ja siellä jaetaan rokotevastaisia tarrapohjia, joita ihmisiä kehotetaan tulostamaan ja liimaamaan julkisille paikoille. Koronarokotetta kuvataan muun muassa ”lasten pahoinpitelyksi.” Lisäksi kanavalla on jaettu sijainteja ja valokuvia tarroista, MTV kertoo.

MTV:n mukaan vaikuttaa siltä, että koodi on luotu vain kyseiselle joukolle, sillä se on tismalleen sama kuin ryhmittymän nimi. Koodi on testattu, ja se toimii. Koodi on ilmeisesti ollut olemassa jo pidempään.
Yhtiön johto ei ole kommentoinut asiaa MTV:lle. Tulostinyhtiön vastaava John Manelius kertoo jutussa, että tapaus aiheuttaa toimenpiteitä. Hän ei ollut asiasta tietoinen.
Uutisoimme syksyllä, että Juha Kärkkäinen kehotti sisäisessä viestissä henkilökuntaansa pidättäytymään koronarokotuksista. Tavaratalojohtaja on koronapandemian aikana jakanut aktiivisesti koronatoimia ja -rokotteita vastustavia mielipiteitään sosiaalisessa mediassa. Lokakuussa hän ilmoitti lopettavansa poliittisten mielipiteiden julkaisemisen.


Tartuntataluvut nousevat ja toisaalta on tuota.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Koronavirus

Post by -Uta- »

Koronatapaukset, sairaalahoidon tilanne ja kuolemat
https://www.thl.fi/episeuranta/tautitap ... artta.html

THL raportoi koronatapauksista (COVID-19) keskeisiä tietoja. Tälle sivustolle on koottu omille välilehdilleen tietoa taudin tapaus- ja testimääristä, ilmaantuvuudesta ja kuolemista. Tietokokonaisuus on suunnattu ensisijaisesti kansalaisten ja median käyttöön. Tämä sivusto korvaa THL:n koronakarttapalvelun 15.12.2021 alkaen.

---

Tartuntatautirekisterin COVID-19-tapaukset
https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/epir ... tshcddaily

Koronavirustapaukset, testit ja kuolemat päivittäin ja alueittain. Taulukossa esitetään tietoja päivittäisistä covid-19-tapausmääristä, testausmääristä ja covid-19-tautiin liittyvistä kuolemista. Tietoja on mahdollista tarkastella koko Suomesta tai yksittäisestä sairaanhoitopiiristä. Tiedot tautiin liittyvistä kuolemista ovat saatavilla koko maasta. Tietojen lähteenä on valtakunnallinen tartuntatautirekisteri sekä laboratorioiden erikseen THL:lle ilmoittamat testausmäärät. Tiedot ovat saatavilla myös kuutiomuodossa. Sivun aineisto päivittyy arkipäivisin.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Koronavirus

Post by härkä »

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008370902.html
Itävallassa koronarokote pakolliseksi kaikille 18 vuotta täyttäneille – IS seuraa
Tähän artikkeliin päivittyy uusimmat tiedot koronatilanteesta maailmalla ja Suomessa.

Päätapahtumat
28.1. 11:47
Suomessa todettu 4 766 uutta korona­virus­tartuntaa
27.1. 12:07
Suomessa on raportoitu tänään 6 271 uutta koronavirustartuntaa
24.1. 13:19
THL: Suomessa raportoitu 22 520 uutta koronatartuntaa
21.1. 12:02
Suomessa raportoitu yli 10 700 uutta koronavirustartuntaa
21.1. 10:35
Viranomaisten asettamasta koronaeristyksestä luovutaan kokonaan monin paikoin

Itävallassa koronarokote pakolliseksi kaikille 18 vuotta täyttäneille

Itävallassa tuli lauantaina voimaan paljon vastustusta herättänyt laki, joka tekee koronarokotteen ottamisesta pakollisen kaikille 18 vuotta täyttäneille.
Maaliskuun puolestavälistä alkaen lakia rikkovat voivat joutua maksamaan jopa 600–3  600 euron suuruisen sakon. Sakon maksamiselta voi välttyä, jos hankkii rokotuksen kahden viikon kuluessa sakon saamisesta.
Vastaavaa rokotepakkoa ei ole käytössä missään muussa Euroopan unionin maassa.

Samaan aikaan kun useissa Euroopan maissa rajoituksia on höllennetty, Itävallan hallitus on koventanut toimia omikronmuunnoksen nopean leviämisen vuoksi. Rokottamattomilta on jo Itävallassa pääsy kielletty ravintoloihin, urheilu- ja kulttuuritapahtumiin.
Yhdysvalloissa on puolestaan rekisteröity jo yli 900  000 koronaan liittyvää kuolemaa, selviää Johns Hopkins -yliopiston seurannasta.
Luku on noussut sadallatuhannella joulukuun puolivälistä lähtien.

STT

Ote linkistä.
Mielenkiintoinen ratkaisu. Mielestäni hyvä sellainen, jollei rokottamuudelle ole jotakin es. terveydellistä suoraa riskiä.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Koronavirus

Post by -Uta- »

Koronatilanne synkkenee – töihin palannut Kiuru: Rokotukset myöhässä, koronalääkkeistä riitaa ja maskit takaisin. Iltalehden erikoishaastattelussa koronaministeri Krista Kiuru (sd) sanoo, että Suomessa on nyt mietittävä, kuinka paljon koronaan liittyviä kuolemia sallitaan, kun koronatilanne pahenee.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f ... 988f56ee30
Tänään klo 8:51

Image
Vaikka koronatilanne syksyn myötä synkkenee, ei ministeri Krista Kiuru usko enää kovien rajoitusten palaavan. PETE ANIKARI

- En halua pelotella suomalaisia, mutta syksyn ja talven aikana on varauduttava epidemiatilanteen vaikeutumiseen, sanoo ministeriksi palannut Krista Kiuru.
- Kiurun mukaan kysymys on nyt yhteiskunnassa siitä, kuinka paljon koronaan liittyviä kuolemia sallimme, jos omikronin laaja leviäminen alkaa volyyminsä vuoksi nostaa vakavien tautitapausten määrää.
- Kovan luokan koronarajoitusten paluuseen Kiuru ei enää usko: ”itse priorisoisin nyt rokotusten kuntoon saamisia ja lääkehoidon kattavuutta”.


– Hei, mulla on ihan pari asiaa tässä ratkaistavana, mutta aloitetaan sitten heti niiden jälkeen, perhe ja peruspalveluministeri Krista Kiuru huikkaa sännätessään sosiaali- ja terveysministeriön (STM) eteisestä työhuoneeseensa. Neljäkymmentä minuuttia myöhemmin ministerin avustaja kertoo, että haastattelu voi alkaa. – On tässä ollut taas vauhtia ja tilanteita, Kiuru kertoo naurahtaen.

Kansan suussa vahvatahtoiseksi tiedetyn koronaministerin töihin paluuta on kuvattu ”terminaattorin paluuksi”. – Kyllähän minua on monin sanoin kuvattu, mutta olen saanut myös paljon positiivista palautetta perhevapaani aikana siitä tavasta, jolla olen koronatoimia johtanut, Kiuru sanoo.

Kuoleman pyramidi
Kun Kiuru jätti tulevan lapsen syntymän vuoksi tammikuun lopussa koronaministerin pestinsä, oli Suomessa 2 000 koronaan liittyvää kuolemaa. Kun hän palasi kahdeksan kuukauden päästä takaisin töihin on koronaan liittyviä kuolemia nyt yli 6 000. Pelkästään viime maaliskuussa koronaan liittyen kuoli yli 900 suomalaista.

THL kirjaa koronatautiin liittyviksi sellaiset kuolemat, joissa henkilö on kuollut 30 vuorokauden aikana koronatartunnan saamisesta.

THL:n tilastoista näkee, millainen ”kuolemien pyramidi” loppukeväällä nähtiin. – Ei se jäänyt minultakaan edes perhevapaalla huomaamatta, että kuolemien määrä kasvoi rajusti ja kyllä siinä oli kuolemia liikaakin, Kiuru sanoo.

Koronaministerin lähdön jälkeen hallituksen koronalinja muuttui kertarysäyksellä.

Käytännössä korona unohdettiin poliittisella päätöksellä, ja rajoituksia alettiin kevään aikana purkaa ripeällä tahdilla. Huhtikuussa myös THL päätti luopua maskisuosituksesta. Kevään korkeita kuolleisuuslukuja selittää kriitikkojen mukaan myös se, että rokotusten antamisessa viivyteltiin.

Viime syksynä jyllännyt deltavariantti oli tappavampi, mutta tarttui huonommin kuin kevään omikron. Omikronista tuli kuitenkin menehtyneiden määrän perusteella tappavampi, koska se tarttui helpommin ja ilman rajoituksia myös levisi laajemmin.

Miksi näin isoja arviointivirheitä tehtiin?
Kiuru ei ole halukas arvioimaan kevättalven koronatoimia. – Olisi hyvä, että me saisimme aina asiantuntijoiden arviot käyttöön kulloisessakin tilanteessa ja sellaisina, että niihin voi luottaa, Kiuru pyörittelee. Ministerin piikki taitaa olla osoitettu THL:n asiantuntijoille, vaikkei hän sitä itse suoraan sano.

Kun Kiuru lähti pois, ei hallituksessa ollut myöskään painetta hybridistrategian mukaisille alueellisten rajoitusten uudelleenarvioinneille, vaikka koronaan liittyvät kuolemat olivat ennätystasolla. – Kun en ollut paikalla en osaa sanoa, että miksi koronatilanne ei välittynyt päätöksentekijöille, vai välittyikö se – en osaa sanoa. Kun yritän kysyä Kiurulta, kuka kantaa poliittisen vastuun kevään kuolemista, ministeri ei vastaa.

Koronatilanne synkkenee
Koronasta kantautuu jälleen huonoja uutisia: koronan ilmaantuvuus ja tautitaakka ovat kääntyneet lokakuussa selvään nousuun. – En halua pelotella suomalaisia, mutta syksyn ja talven aikana on varauduttava epidemiatilanteen vaikeutumiseen, Kiuru sanoo.

Tällä hetkellä ihmisiä kuolee Suomessa koronaan liittyen noin kymmenen henkilöä päivässä, eli enemmän kuin viime syksyn delta-aallon aikana. – Sairaaloissa on nyt noin 1 000 koronapotilasta, joista noin puolella korona on ensisijainen hoidon syy. Korona vaikeuttaa myös niiden potilaiden hoitoa, jotka eivät alun perin ole hakeutuneet hoitoon koronan vuoksi, Kiuru sanoo.

Ministerin mukaan tilanne on sairaaloiden kuormittavuuden ja hoitajapulan vuoksi ”aika vakava”. – Onneksi omikron-tartunnan saaneilla on pienempi riski sairastua vakavasti.

– Kysymys on nyt yhteiskunnassa siitä, kuinka paljon koronakuolemia me sallimme, jos omikronin laaja leviäminen alkaa volyyminsä vuoksi nostaa vakavien tautitapausten määrää, Kiuru sanoo. Ministerin mukaan nykyinen tilanne muistuttaa aiempia syksyjä, jolloin tautimäärät kasvoivat nopeasti.

Viime syksynä Kiuru lausui kuuluisan varoituksensa siitä, että olemme ”veitsenterällä”. Tuolloin Kiurun ennustukseen ei uskottu, kunnes marraskuussa tajuttiin, että hän olikin ollut oikeassa.

Veitsenterä-ennustusta ei tällä kertaa Kiurun suusta kuulla, eikä yhteiskuntaakaan olla panemassa säppiin, mutta pitkä liuta muita korjaustoimia pitäisi ministerin mukaan tehdä, jotta tulevasta syksystä ja talvesta selvitään kunnialla. – Mitä parempi ja yhtenäisempi tilannearvio meillä on, sitä vahvempia olemme. – Meillä oli keskiviikkona ensimmäinen minun johtamani koronaministeriryhmä ja olin tyytyväinen siihen, että tilannekuva otettiin vakavasti.

Rokotukset kuntoon

Koronapandemian aikana Kiuru on tullut tunnetuksi siitä, että hän on yrittänyt hoputtaa THL:ää rivakampiin rokotustoimiin. Niin nytkin. Suomen koronastrategiassa korostetaan, että rokottamisen pääasiallinen tarkoitus on ehkäistä vakavia tautimuotoja, kuolemia ja terveydenhuollon kuormittumista.

– Olen huolissani rokoteohjeiden sekavuudesta ja siksi niitä on nyt nopeasti tarkennettava, jotta jokainen suomalainen ymmärtää, milloin hänen pitää hakea rokotevahvistuksia itselleen. Kiuru myös muistuttaa, että Suomessa on jo käytettävissä uusia rokotteita eri omikron-variantteja vastaan.

Keväällä THL linjasi, että neljä koronarokoteannosta saavat 60–64-vuotiaat ja sairastettu tauti lasketaan yhdeksi annokseksi. Syyskuussa THL linjasi, että yli 65-vuotiaille ja yli 18-vuotiaille riskiryhmäläisille annettaan viides varianttirokote, eikä aiemmin annettuja rokoteannoksia ja sairastettuja tauteja enää lasketa.

Moni on jo ihmetellyt, miksi neljäs tehosterokotus päätettiin antaa yli 60-vuotiaille, mutta syksyn 5. varianttirokotuksen saavat vain yli 65-vuotiaat ja riskiryhmäläiset. – Mihin tämä suunnan muutos perustuu, ettei rokotteita anneta enää 60–64-vuotiaille? Kiurukin kysyy.

Ministerin mukaan ongelmana on myös se, että THL suosittelee varianttirokotteen antamista yhdessä influenssarokotteen kanssa, joka annetaan vasta marraskuussa, jolloin rokotukset tulevat monelle kotona asuvalle ikäihmiselle liian myöhään. Kolmas ongelma on se, että niillä henkilöillä, joiden rokoteannoksiin on laskettu sairastettu tauti, edellisestä rokotuksesta on saattanut kulua liian pitkä aika.

Eri linjoilla
Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (ECDC) suosittaa aktiivista lisätehosterokotusten antamista etenkin hoivakodeissa asuville senioreille, riskiryhmille sekä terveydenhuollon ja hoiva-alojen työntekijöille. EDCD:n mukaan oikein ajoitetut tehosterokotteet estävät sairaanhoidon kuormittumista, kun koronatilanne syksyn edetessä pahenee.

Suomen rokotelinja on Kiurun mukaan ongelmallinen myös hoitajien osalta, sillä hoitajilla on voimassa velvoite todistaa rokotesuoja, mutta heille ei anneta tehosterokotteita. – Rokottamisen tärkeys korostuu myös hoitajapulan vuoksi ja sairastumisriskiä tulisi ennakoida myös hoitoalalla. Olen odottavalla kannalla sen suhteen, että THL ottaisi huomioon sen, että hoitajien rokotuksista alkaa olla jo lähes vuosi aikaa. Tällä hetkellä lähes 20 maassa hoitajat saavat jo tehosterokotteita. – Monissa muissa maissa koronarokotusten tehostuksia tarjotaan jo hoitajille ja niin pitäisi tehdä myös Suomessa, Kiuru sanoo.

Hoivakodeissa epidemioita
Kiurun mukaan rokottamisessa pitää huomioida myös hoivakodeissa asuvat hauraat ja haavoittuvassa asemassa olevat vanhukset, joiden tehosterokottamisesta on kulunut jo yli puoli vuotta.
– Valitettavasti tänä syksynä on jo ollut todella paljon hoivakotiepidemioita, eikä rokottaminen ole edennyt riittävällä kiireellä näiden ihmisten osalta.

Ministeri toivoo, että THL:ssä rokotusasiat käydään nyt pikaisesti läpi. – Tässä uhkaa käydä nyt samalla tavalla kuin viime vuonna ja sitä edeltävänä vuonna, eli me myöhästymme ihmisten rokottamisessa. Toivon, että tähän kokonaisuuteen saadaan pian tolkkua, Kiuru sanoo.

Työikäisten kohtalo
EK ja SAK vaativat vastikään yhteistuumin, että myös työikäisille pitäisi tarjota pikaisesti koronarokotteen neljättä tehosteannosta. Tällä hetkellä työikäiset eivät saa riskiryhmiä lukuun ottamatta neljättä koronarokotetta. Esimerkiksi Ruotsissa neljännen koronarokotteen saavat kaikki yli 18-vuotiaat. SAK:n ja EK:n mukaan tehosterokotukset vähentäisivät sairauspoissaoloja, haittoja ja kustannuksia työpaikoilla, sillä yksi sairauspäivä aiheuttaa keskimäärin 370 euron kustannukset työantajalle. Koronaministeri Kiuru kannattaa lämpimästi järjestöjen aloitetta. Hän kertoo itse ehdottaneensa samaa THL:lle heti perhevapaalta palattuaan.

Perjantaina ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä totesi STT:lle, ettei neljänsistä rokotuksista työikäiselle aikuisväestölle olisi olennaista hyötyä.

Lääkkeistä rahariita
Koronan aiheuttaman taudin hoitoon kehitettyjä lääkkeitä olisi Suomessa käytettävissä nyt jo noin 15 000 potilaalle ja lisää lääkkeitä olisi saatavissa. – Ikävä totuus on, että toistaiseksi vain 750 lääkekuuria on annettu, Kiuru sanoo.

Syy lääkkeiden käytön vähyyteen johtuu ministerin mukaan siitä, että perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito riitelevät siitä, kenelle lääkehoidon laskunmaksajan rooli ja työ lankeaa. – Meidän täytyy nyt nopeasti saada tämä hoitoketju kuntoon eikä odottaa tammikuuhun, jolloin tämä ongelma automaattisesti korjaantuu, kun hyvinvointialueet aloittavat. – Nyt on tärkeintä se, että pystymme lisäämään lääkehoidon käyttöä niille, jotka tätä hoitoa tarvitsevat, Kiuru sanoo.

Ongelmana on myös se, ettei lääkettä ole annettu lainkaan yksityisen puolen käyttöön.

Lisäksi kaikki koronalääkehoitoon oikeutetut suomalaiset eivät edes tiedä, että he ovat oikeutettuja lääkkeen käyttöön.

Koronaministeri aikoo pian käydä ”vakavan keskustelun” sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden kanssa.

– Lähtökohtana täytyy olla se, että me saamme tätä lääkehoidon vaikuttavuutta ja laajuutta lisättyä. Jos muu ei auta, meidän pitää tehdä asiassa tiukempi ohjeistus, Kiuru sanoo.

Maskisuositus takasin
Kiurun mukaan jokainen suomalainen voi pienentää koronariskiä hyvillä hygieniakäytännöillä ja pysymällä hengitystieoireisena kotona.

Kovan luokan koronarajoitusten paluuseen ministeri ei enää usko.
– Suomessa on vallalla sellainen käsitys, että niitä ei enää tarvita.
– Itse priorisoisin nyt rokotusten kuntoon saamisia ja lääkehoidon kattavuutta.

Kiurun mukaan myös THL:ssä olisi hyvä jo ennakoivasti pohtia sitä, minkälainen maskisuositus olisi sovelias pahenevan koronasyksyn tilanteeseen. Nykyinen THL:n maskiohjeistus linjaa, että jokainen voi oman harkintansa mukaan käyttää kasvomaskia ja pitää etäisyyttä muihin. –THL:ssä on nyt pohdittava, onko tämä riittävä suositus ottaen huomioon se, millä tavalla koronan sairaanhoitoluvut ovat kasvussa. Monissa Euroopan maissa pohditaan jo maskipakkoa joukkoliikenteeseen, jos koronaluvut nousevat.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Koronavirus

Post by -Uta- »

Uusin koronaviruksen variantti leviää huippuvauhtia – professori suosittelee ruuhkabusseihin maskin käyttöä
Koronavirusvariantti XBB.1.5. leviää kuin kulovalkea. Se tekee juuri niin kuin virusvarianttien tiedetään voivan tehdä.
https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset ... f0eac5e433
Heljä Salonen
Eilen klo 13:19


- Koronaviruksen uusimpiin variantteihin kuuluu hyvin herkästi leviävä XBB.1.5.
- Tämä omikronin ”lapsenlapsi” on saanut lempinimekseen Kraken, joka viittaa tarujen hirvittävään meripetoon.
- Professori Olli Vapalahden mukaan koronavirusten muuntumista on seurattava tarkasti ympäri maailmaa.

Uusi koronavirusvariantti XBB.1.5 on saanut lisänimensä tarujen meripeto Krakenin mukaan.

Uutiset maailmalta kertovat XBB.1.5:n olevan vielä entisiä varianttejakin herkemmin leviävä. Se saattaa kyetä aiempia variantteja paremmin kiertämään rokotuksista ja aiemmista koronan sairastamisista tullutta suojaa. Reutersin mukaan Yhdysvalloissa jo jopa 40 prosenttia kaikista koronainfektioista on XBB.1.5:n aiheuttamia. XBB.1.5.-variantti on koronaviruksen omikronvariantin uusi alalaji.

– Normaaliin hengitystieinfektioihin kuuluu se, että variantteja tulee. Sellainen variantti, joka väistää muita paremmin immuniteettia, pärjää, sanoo Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti. Tällä hetkellä tällainen pärjääjä näyttää olevan juuri Kraken-virus eli XBB.1.5.

Omikronin lapsenlapsi
XBB.1.5. on Vapalahden mukaan rekombinaattivariantti, joka on syntynyt kahden viruslinjan yhdistymisessä. Kyseessä on omikronvirusvariantin jatkolinja. – XBB.1.5. on tavallaan omikronin lapsi tai lapsenlapsi, Vapalahti sanoo.

Kauhistuttavaan petoon viittaava Kraken-nimi on Vapalahden mukaan syntynyt yleisestä tavasta nimetä vaikeankuuloisia viruksia uudelleen.

Harva käyttää yleisessä puheessa pandemian aiheuttajastakaan nimeä SARS-CoV-2-nimeä, vaan sanotaan vain koronavirus. On myös helpompi puhua Krakenista kuin XBB.1.5.-variantista.

Koronan suhteen huolta on herättänyt se, että Kiinassa virus on päässyt leviämään vasta aivan viime kuukausina, kun ankarista pandemia-ajan rajoituksista on nopeasti luovuttu. Rajoitusten vuoksi Kiinan väestössä ei ole syntynyt immuniteettia tautia vastaan.

Kiinassa on tällä hetkellä satoja miljoonia koronaa sairastavia. Se tarkoittaa ainakin teoriassa myös sitä, että uusien koronavirusvarianttien syntyminen voi kiihtyä.

– Tällaisissa tilanteissa aina nostetaan enemmän arpalippuja varianttien suhteen, Vapalahti toteaa.

THL ei ole suosittelemassa rajoituksia Kiinasta tuleville matkailijoille.

Taudin kuva muuttuu
Vapalahti arvioi, että XBB.1.5.-variantin jälkeenkin koronavirukset jatkavat muuntumista. Tulee uusia ja kenties vieläkin herkemmin leviäviä variantteja, jotka vuorostaan valtaava alaa. Tällä hetkellä meillä tai maailmalla ei ole Vapalahden arvion mukaan näkyvissä mitään erityisen suurta huolta aiheuttavaa varianttia. Sellainen ei tällä hetkellä ole edes XBB.1.5. Tilannetta on kuitenkin seurattava aktiivisesti.

– On tärkeää, että tilannetta katsotaan kokonaisvaltaisesti, Vapalahti korostaa.
– Kiinan lisäksi on seurattava tilannetta myös esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Koronaviruksen muuntumista seurataan virusta sekvensoimalla.
Sekvensointi antaa tarkkaa tietoa koronaviruskantojen geneettisen tason muuntelusta. Koronaviruskantojen sekvensointi tehdään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laboratoriossa Helsingissä.

Koronan uusien varianttien ansiosta taudin yleisissä oireissa voi tapahtua muutoksia. Esimerkiksi ZOE Health Studyn aineiston mukaan koronan oireisiin kuuluu nykyään usein nuha ja aivastelu, vaikka aiemmin ne eivät olleet koronan yleisimpiä oireita.

Suvaitsevuutta maskeille
Tällä hetkellä elämme vuodenkierrossa sitä aikaa, jolloin monenlaisia hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia on liikkeellä runsaasti. – Talvi on hengitystievirusten lempiaikaa, Vapalahti sanoo.

Tänä talvikautena tilanne on erityisen kuormittunut. Kahden aiemman talven koronarajoitukset ovat pitäneet koronaviruksen lisäksi loitolla muitakin hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia. Vastustuskykymme hengitystieinfektioita vastaan voi kaiken kaikkiaan olla tavallista heikompi.

– Nyt kun terveydenhuollon kapasiteetti on muutenkin ahtaalla, tietyt virusten leviämistä ehkäisevät toimenpiteet voisivat olla suositeltavia, Vapalahti sanoo.

Jos hengitystieinfektioon liittyviä oireita on, pysytään pois ihmisten ilmoilta, jotta tautia ei tartuteta muille. Maskin käyttämistäkin kannattaa harkita, kun liikutaan paikoissa, joissa on paljon ihmisiä ahtaassa tilassa. – Jos jossain, niin ainakin ruuhkabusseissa, Vapalahti ehdottaa.

Juttu on julkaistu alun perin 2.1.2023.
Post Reply