Ilpo Härmäläinen, oikeustiet.kandidaatti, Turku 1994

Selviämättä jääneet katoamistapaukset
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Ilpo Härmäläinen, oikeustiet.kandidaatti, Turku 1994

Post by härkä »

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008759661.html
Rikostutkija paljastaa: Näin sukeltajat löysivät Ilpo Härmäläisen ruumiin
Poliisin kuvakooste kertoo, kuinka merestä löytyi jätesäkkeihin kääritty vainaja, ankkuri ja luoti.
Image

POLIISIN tuore kuvakooste kertoo siitä, kuinka lakimies Ilpo Härmäläinen menetti henkensä vuonna 1994. Poliisin tiistaina julki tulleesta lisätutkinnasta löytyy kuvia muun muassa ankkurista, jonka kanssa Härmäläinen upotettiin Airiston syvyyksiin, sekä luodista, jolla hänet surmattiin.

Härmäläisen ruumis löytyi merenpohjasta hämmentävien käänteiden jälkeen 2. maaliskuuta tänä vuonna.
Sukellusta kuvannut rikostutkija kertoo lisätutkinnassa, kuinka löytö tehtiin. Operaatio alkoi jo marraskuussa, jolloin keskusrikospoliisi pyysi puolustusvoimilta virka-apua vainajan etsimiseksi. Poliisi määritteli etsintäalueen niin, että sinne pääsee viiden solmun nopeudella Satavan venepalvelun satamasta noin 15 minuutissa.

Aluetta tutkittiin ensin teknisin laittein.
– Esitutkinnassa oli määritelty todennäköinen tekopaikka, kooltaan noin 1 km x 4 km, johon epäiltiin, että Ilpo Härmäläisen ruumis olisi voitu pudottaa ja hävittää, operaatiossa mukana ollut rikostutkija kertoi kuulustelussa.
Merenpohjassa havaittiin hänen mukaansa noin 750 erillistä kohdetta. Analysoinnin, tunnistamisen ja poissulkemisen jälkeen jäljelle jäi 32 sukeltamalla tarkistettavaa kohdetta. Nämä jaettiin vielä kahteen kategoriaan, ”punaisiin” ja ”keltaisiin” kohteisiin.

Ratkaisevalle sukellustehtävälle lähdettiin Pansion varuskunnasta 2. maaliskuuta. Merenpohjasta otetun kuvan perusteella kohde oli noin 1,5–2 metriä pitkä, mahdollisesti roskasäkki.
– Merellä oli paljon jääsohjoa ja irtonaisia jäälauttoja, jonka vuoksi aluetta raivattiin jäästä aluksen potkurivirroilla, jotta sukeltajat pystyivät tekemään työturvallisia sukelluksia.
RUUMIS oli 44 metrin syvyydessä. Ensimmäisellä sukelluksella ei tosin vielä varmistunut, että kyseessä on ruumis.

Vaikutti siltä, että kohteen päälle oli molemmista päistä vedetty roskasäkit. Ensimmäinen sukeltaja tunnusteli pakettia, joka oli osin kova ja osin pehmeä.
– Kohteen vieressä meren pohjassa oli yksi lonkerotölkki. Tölkki oli ollut vedessä selkeästi lyhyemmän aikaa, koska se oli hyväkuntoinen ja sen pintaa ei peittänyt maa-aines, kuten kohdetta.
Toisella sukelluksella löydettiin esine, joka myöhemmin paljastui ankkuriksi. Jalkopään alla oli lisäksi metalliketjua, joka oli kiinni köydessä.
Sukeltajat veivät nostokoriin ensin ankkurin, sitten kainalo-otteella varsinaisen kohteen. Tämä ei mahtunut koriin kokonaan.
Kolmannella sukelluksella valmisteltiin vielä nostoa ja merkittiin löytöpaikka. Sen jälkeen ryhdyttiin nostoon.

OPERAATIO kuvattiin videolle.
– Nostokori nostettiin köydellä ja nosturilla pinnan tuntumaan, jossa apuveneessä olleet henkilöt saivat tuettua nostokorin ulkopuolelle jäänyttä osaa kohteesta pienemmällä korilla, joka kiinnitettiin nostokorin ripustuksiin.
Kori saatiin kannelle, kohde ehjänä.
– Tunnustelin kohdetta ensin silmämääräisesti ja totesin, että sen ylle oli vedetty kaksi muovisäkkiä. Toinen oli jalkopäästä ja toinen yläpäästä.

Vainaja peiteltiin ja laiva lähti takaisin Pansioon. Sinne saapui tekninen tutkija, joka kuvasi vainajan, miten tämä oli paketoitu muoviin ja jalkojen ympärille sidotun narun, jonka päässä oli metalliketjua.
– Vainajan ympärillä ollutta paketointia ei missään vaiheessa lähdetty purkamaan, vaan kaikki materiaali meni tämän mukana hautauspalvelun kyytiin. Ankkuri nostettiin muovilaatikossa teknisen tutkinnan ajoneuvoon ja tarkoituksena oli poliisiasemalla laittaa se veteen säilytykseen. Ankkuri oli kauttaaltaan ruostunut, mutta ehjä.

OIKEUSLÄÄKETIETEELLISISSÄ tutkimuksissa selvisi, että vainaja oli ammuttu. Varmistui, että kyseessä on kadonnut Ilpo Härmäläinen
Vainajalla oli yllään samat vaatteet kuin silloin, kun hän poistui kotoaan vuonna 1994.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS: SATAKUNNAN ASE
Mittatilaustukit kaikkiin aseisiin
Satakunnan Ase valmistaa käsityönä mittatilaustukit asiakkaan mitat ja toiveet huomioiden.

Lisätutkintapöytäkirjasta löytyy luettelo vainajan yllä olleista tavaroista, jotka sittemmin on luovutettu omaisille: rannekello, kaiverrettu kihlasormus, avaimet, kravattineula, kynä, TOP yrityspalvelukortti, Stockmannin kanta-asiakaskortti, Yhdyspankin asiakaskortti, Visa- ja automaattikortit, S-etukortti ja Turun yliopiston kirjastokortti.
Enää ei ole epäilystä siitä, etteikö Härmäläinen olisi kuollut henkirikoksen uhrina. Oikeudessa pyritään selvittämään, kuka hänet surmasi.
Lisätutkinnassa kuulusteltiin myös murhasta syytetty ”mainosmies”. Hän ilmoitti olevansa syytön.

– Asiasta en mitään tiedä, erittäin ikävä kuulla, mainosmies vastasi, kun hänelle kerrottiin ruumislöydöstä.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Ilpo Härmäläinen, oikeustiet.kandidaatti, Turku 1994

Post by -Uta- »

Ilpo Härmäläisen murhasta uutta tietoa – syyttäjä: ”Mainos­mies” ampui kylmä­verisesti ja upotti ruumiin ankkurilla Airistoon
Lähes 30 vuoden takaisen mysteerin käänteet ovat viime kuukausina saaneet elokuvallisia piirteitä. Vainaja ja ankkuri löytyivät merestä kesken murhaoikeudenkäynnin, ja nyt käräjät jatkuvat.
https://www.is.fi/turun-seutu/art-2000008752380.html
Sanni Mattila
8:15 | Päivitetty 13:52


VUONNA 1994 kadonneen lakimiehen Ilpo Härmäläisen murhaa koskevat käräjät jatkuvat tiistaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. IS seuraa istuntoa hetki hetkeltä kello 9 alkaen.

Käräjäkäsittelyn oli alkujaan määrä päättyä jo tammikuussa. Käräjäoikeus oli jo vetäytynyt pohtimaan tuomiota, kun uusien todisteiden ilmaantuminen ja ruumiin löytyminen muuttivat tilannetta perinpohjaisesti. Sukeltajat löysivät Ilpo Härmäläisen ruumiin Turun Airistolta merenpohjasta maaliskuun alussa. Vainajan vierestä löytyi myös ankkuri, jota on saatettu käyttää painona ruumista upottaessa.

MURHASTA syytetään 68-vuotiasta miestä, joka on Härmäläisen entinen liikekumppani. Syyttäjän näkemys on, että hän surmasi Härmäläisen purjeveneessään ja hävitti ruumiin Airistolle.

Poliisi ei ole toistaiseksi kertonut henkirikoksen epäillystä tekotavasta tai vahvistanut ankkuriin liittyviä tietoja. Näihin ja muihin vuosikaudet pimennossa pysyneisiin yksityiskohtiin saadaan lisäselvyyttä, kun syytettä käsitellään uusien todisteiden valossa tiistaina.

Image
Syyttäjän mukaan Ilpo Härmäläinen surmattiin tässä purjeveneessä.

Vannoo syyttömyyttä "käsi sydämellä"
Puolustus kysyy syytetyltä mainosmieheltä vielä, onko tämä ampunut Härmäläisen, paketoinut ruumiin jätesäkkeihin ja upottanut mereen ankkurin kera.
- En varmasti ole. En todellakaan ole. Käsi sydämellä ja käsi raamatulla, syytetty vastaa.

Näin ruumis löytyi
Poliisin lisätutkinnasta selviää tarkasti, millaisten olosuhteiden vallitessa Härmäläisen ruumis löydettiin aamupäivällä maaliskuun toisena päivänä. Merellä oli tuolloin paljon jääsohjoa ja irtonaisia jäälauttoja. Paikalla oli ainakin 3 merivoimien sukeltajaa, joista yksi paikansi säkkeihin käärityn ja maa-aineksen peittämän ruumiin 44 metrin syvyydessä. Veteen laskettiin nostokori, johon ruumis, ankkuri ja kettingit asetettiin ja hinattiin ylös. Laiva, josta käsin sukeltajat työskentelivät, palasi nosto-operaation jälkeen välittömästi rantaan. Poliisi aloitti heti teknisen tutkinnan. Ruumis lähetettiin hautauspalvelun kuljettamana oikeuslääketieteelliseen ruumiinavaukseen.

Ruumislöydön vaiheet dokumentoitu tarkkaan
Image

Luoditkin löytyivät
Image
Vainajasta löytyneitä luoteja ei ole voitu yhdistää tiettyyn aseyksilöön, mutta epäilyn mukaan luodit oli ammuttu syytetyn omistamalla revolverilla.

Pakkausteippejä & säkkejä
Image
Jätesäkit oli teipattu kiinni leveällä teipillä.

Epäilty murha-ase: Colt King Cobra Magnum -revolver
Image
Kuvassa epäilty murha-ase. Mainosmies omisti aseen Ilpo Härmäläisen katoamisen aikaan. Myöhemmin mies oli myynyt aseen.

Kääri ruumiin säkkeihin
Image
Ruumis oli kääritty kaikkiaan neljään jätesäkkiin ja säkit teipattu kiinni. Syyttäjä kertoi, että ruumis oli säilynyt hämmästyttävän hyvin noin 44 metrin syvyydessä viileässä ja hapettomassa tilassa.

Metritolkulla köyttä ja kettinkiä
Image
Vainajan mukana merestä nostettiin ketjuja ja kettinkejä.

Kuva: Sukeltaja nostaa ankkuria
Image

Kuva ankkurista
Image
Poliisi kuvasi meren pohjasta ruumiin vierestä löytyneen ankkurin.

Syynissä veneen lokikirja
Syyttäjä esittelee kirjallisia todisteita, kuten mainosmiehen purjeveneen lokikirjaa. Sitä oli 90-luvun alun vuosina täydentänyt miehen silloinen vaimo. Pariskunta harrasti purjehdusta. Lokikirjassa ei ole merkintöjä Härmäläisen katoamispäivältä. Mainosmies oli Härmäläisen katoamisen aikoihin väittänyt ex-vaimolleen, että p urjeveneestä olisi varastettu ankkuri.Kun tähän väitteeseen palattiin alkuvuonna poliisikuulusteluissa, murhasta syytetty mies kiisti, että mitään ankkuria olisi ikinä veneestä kadonnutkaan. Samainen ankkuri löytyi nyt Ilpo Härmäläisen ruumiin vierestä.
monoliitti
Posts: 1372
Joined: Tue May 30, 2017 5:04 pm

Re: Ilpo Härmäläinen, oikeustiet.kandidaatti, Turku 1994

Post by monoliitti »

https://www.hs.fi/kotimaa/turku/art-2000008839338.html
Käräjäoikeuden tuomio tuli. Lopullinen tuomio ,valitusten jälkeen ehkä loppu vuodesta.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Ilpo Härmäläinen, oikeustiet.kandidaatti, Turku 1994

Post by -Uta- »

Lakimies Ilpo Härmäläisen murhasta tuomittu mies valittaa hovioikeuteen
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/lak ... #gs.dqcvtg
JULKAISTU 01.07.2022 13:47

Vuosikymmenet kateissa olleen lakimies Ilpo Härmäläisen murhasta tuomittu mies on jättänyt valituksen elinkautistuomiostaan. Oikeudenkäynti jatkuu, jos Turun hovioikeus antaa asiassa jatkokäsittelyluvan.

Vuonna 1953 syntynyt Lasse Erik Lehto tuomittiin toukokuussa elinkautiseen vankeuteen liki 30 vuotta sitten tapahtuneesta murhasta.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tuomion mukaan Lehto ampui lakimies Ilpo Härmäläisen purjeveneessään elokuussa 1994 ja upotti miehen ruumiin Turun Airistolla merenpohjaan ankkuria apuna käyttäen.

Henkirikoksen motiivina oli talousrikos, jonka Lehto oli aiemmin tehnyt. Tuomion mukaan hän pelkäsi, että Härmäläinen kertoisi poliisille hämäristä laskutusjärjestelyistä, jotka hän oli tehnyt pelastaakseen kaatuvan yrityksensä.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Ilpo Härmäläinen, oikeustiet.kandidaatti, Turku 1994

Post by -Uta- »

IS: Ilpo Härmäläisen murhaoikeudenkäyntiin ilmestyi yllätystodistaja, joka pelkäsi aiemmin avata suutaan
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/is- ... #gs.oyc9pt
JULKAISTU 30.01.2023 15:53

Ilta-Sanomat kertoo, että Turun hovioikeudessa kuultiin yllätystodistajaa.

Lakimies Ilpo Härmäläinen katosi vuonna 1994. Härmäläisen ruumis löydettiin Airistön vesistöstä Turun läheltä keväällä 2022. Ruumis oli upotettu ampumisen jälkeen veteen muun muassa kettinkien avulla.

Juttu alkoi ratketa vasta vuonna 2021, kun KRP:n rikostutkijat olivat ottaneet tapauksen uudelleen selviteltäväksi. Lähes 70-vuotias Lehto otettiin kiinni Härmäläisen murhasta epäiltynä elokuussa 2021.

Vuonna 1953 syntynyt Lasse Erik Lehto tuomittiin toukokuussa elinkautiseen vankeuteen liki 30 vuotta sitten tapahtuneesta murhasta. Lehto kuitenkin valitti elinkautistuomiostaan hovioikeuteen.

Turun hovioikeus on käsitellyt murhaa seitsemän päivää ja kuullut yli kahtakymmentä todistajaa.

Kaksi uutta todistajaa
Käsittelyn päätöspäivänä tänään maanantaina puolustus toi kuitenkin Ilta-Sanomien mukaan kuultavaksi kaksi uutta todistajaa, joita ei alkuperäisessä hovioikeuden laatimassa listassa lainkaan nimetty.

Toista heistä oltiin kuultu vuonna 1995, mutta toista kuultiin ensimmäistä kertaa.

Yllätystodistaja sanoi, ettei tuntenut murhasta tuomittua Lasse Lehtoa – eikä hän ollut tavannut myöskään menehtynyttä Ilpo Härmäläistä. Yllätystodistaja sen sijaan tunsi Härmäläisen toisen liiketuttavan.

Talousrikoksessa mukana Lehdon kanssa
Kyseinen liiketuttava oli ollut mukana talousrikoksessa, jota käräjäoikeus pitää Härmäläisen murhan motiivina. Lehto ja liiketuttava tuomittiin kyseisestä talousrikoksesta vuonna 1996. Härmäläinen murhattiin, sillä hän oli menossa paljastamaan taloussotkut poliisille.

Tuomion mukaan Lehto pelkäsi, että Härmäläinen kertoisi poliisille hämäristä laskutusjärjestelyistä, jotka hän oli tehnyt pelastaakseen kaatuvan yrityksensä.

Tuomittu Lasse Lehto oli väittänyt oikeudenkäynneissä, että ainoa syyllinen talousrikokseen olisi liiketuttava.

Tänään kuultu todistaja työskenteli yrittäjänä Turussa ja tunsi liiketuttavan 70-luvulta lähtien.

Kun todistajalta kysyttiin, miksei hän ollut aikaisemmin avannut suutaan, tämä kertoi pelänneensä liiketuttavaa.

– Hän sanoi, että jos kerron jollekin, olen seuraava. Pelkäsin häntä, todistaja kertoi Ilta-Sanomien mukaan.
Post Reply