Psykoterapiakeskus Vastaamo - Kiristys

Rikosten koko muu kirjo henkirikosten lisäksi ajanjaksosta riippumatta
Post Reply
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Psykoterapiakeskus Vastaamo - Kiristys

Post by härkä »

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006699249.html

Asiantuntijat HS:lle: Vastaamon tietomurron uhreja on jopa tuhansia – ”Kymmenen gigatavun tiedostossa olleita potilaskertomuksia on jo julkaistu pimeässä verkossa”
Useiden Vastaamon asiakkaiden tiedot ovat jo vuotaneet ja jopa tuhansien tiedot ovat jo siirtyneet kiristäjältä muiden ihmisten ladattaviksi. Tästä syystä lunnaiden maksaminen ei takaa että omat tiedot eivät vuotaisi. Eikä kiristäjää muutenkaan kuunnella.

TERAPIAKESKUS Vastaamon potilaat alkoivat lauantaina illalla saada kiristysviestejä. Niiden mukaan heillä oli vuorokausi aikaa maksaa kiristäjälle, jotta kiristäjä ei julkaise Vastaamolta varastettuja potilaskertomuksia.
Tiedot on varastettu yksityiseltä terapeuttiketjulta loppuvuoden 2018 ja maaliskuun 2019 välillä. Ne sisältävät potilaiden nimet, henkilötunnukset, osoitteet, sähköpostiosoitteet, puhelinnumerot sekä suurimmalta osalta myös terapeuttien tapaamisista tekemisistä muistiinpanot. Kiristäjä yritti aluksi saada Vastaamon maksamaan niiden julkaisematta jättämisestä, ja tehosti uhkaustaan julkaisemalla keskiviikon ja perjantain välillä yhteensä 300 potilaan kertomukset.

HS:N useista eri lähteistä saaman tiedon mukaan kiristäjä tuli vuotaneeksi huomattavasti enemmän tietoja.
Perjantaina aamulla kiristäjän pimeässä verkossa ylläpitämällä sivustolla oli joitakin tunteja jaossa kymmenen gigatavun kokoinen paketti, jonka on sisältänyt HS:n yhdeltä lähteeltä saaman tiedon mukaan vähintään 2 000 potilaan tiedot.

HS ei ole ladannut tällaista tiedostoa. HS on vieraillut kiristäjän sivustolla ja nähnyt siellä 300 potilaan listauksen. HS ei tutustunut listauksesta avattavissa oleviin potilaskertomuksiin eikä tallentanut mitään sivustolta, jota ei ole enää saatavilla pimeässä verkossa.
Pimeän verkon keskustelupalstoilta käy ilmi, että useampi ihminen on saanut tiedoston ladattua.
”Muutamia tuossa kymmenen gigatavun tiedostossa olleita potilaskertomuksia on jo julkaistu pimeässä verkossa”, sanoo F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.

MYÖS POLIISIN arvion mukaan murrettu tietokanta sisältää kymmeniä tuhansia nimiä, sanoi rikosylikomisario Marko Leponen keskusrikospoliisin tiedotustilaisuudessa.
”10 gigatavun tiedoston ladanneita ei ole montaa. Onko heidän joukossaan riittävän häikäilemättömiä ihmisiä, että he ryhtyisivät tekemään näillä tiedoilla omia kirityksiään”, Hyppönen pohtii.
”On myös mahdollista että tiedot lähtevät leviämään pimeän verkon käyttäjältä toiselle”.

Tämä on yksi painava perustelu sille, miksi kiristäjän vaatimia lunnaita ei kannata maksaa. Kiristäjä on saattanut tulla vuotaneeksi tiedot jo, eikä niitä saa muilta ihmisiltä poistettua vaikka lunnaat maksaisikin.
Käytännössä kiristäjä ei voi poistaa mitään, mitä muut ihmiset ovat jo ladanneet omille koneilleen. Kiristäjänkään luotettavuudesta ei ole varmuutta. Poistaisiko hän hallussaan olevaa tietoa kuitenkaan, vaikka saisi lunnaat?
Myös keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Leponen sanoi tiedotustilaisuudessa, että tietojen leviäminen on ”todennäköinen uhka”.

KIRISTÄJÄ lähetti uhreille sähköpostia, jossa puhutteli heitä sukupuolen mukaan herroiksi ja rouviksi ja antoi 24 tuntia aikaa maksaa 200 euron arvosta bitcoineja, jolloin uhrin tiedot poistettaisiin pysyvästi tai ylimääräiset 48 tuntia aikaa maksaa 500 euron arvosta bitcoineja.
Kansainvälisissä kiristyshaittaohjelmilla tehdyissä kiristyksissä tunnetaan tapauksia, joissa uhri ei ole saanut kiristäjän ”panttivangiksi” joutuneita tiedostojaan takaisin vaikka on maksanut lunnaat.

Kiristyshaittaohjelmat tavallisesti toimivat siten, että haittaohjelma salakirjoittaa käyttäjän koneen ja antaa lunnasrahaa vastaan salauksen purkuavaimen. Toisinaan lunnaat maksanut uhri on saanut myös saman kiristäjän uudelleen riesakseen: kun kiristäjä tietää onnistuneensa kerran, hän palaa ”rikospaikalle” toiveenaan päästä onnistumaan uudestaan.

Poliisi on kannustanut Vastaamon tietomurron uhreja tekemään rikosilmoituksen. Kun kiristysviestejä alkoi lauantai-iltana saapua, poliisin sähköinen rikosilmoituspalvelu ruuhkautui. Useat uhrit soittivat hätäkeskukseen ja poliisi joutui tiedottamaan erikseen, ettei hätäkeskus ole oikea paikka yhteydenotolle.

HS on koostanut toiseen artikkeliin uhreille toimintaohjeita.

Image

Aihehan nousu otsikoihin jo viime viikon lopulla. Tuossa Hesarin jutussa ainakin omasta mielestäni hyvä tiivistelmä aiheesta.
Tapaus näyttäisi koskettavan muitakin toimijoita kuin Vastaamoa , koska ainakin Aamulehden mukaan Pirkanmaalla Vastaajan palveluita ovat käyttäneet mm. Tays ja pari muuta toimijaa.
Vastaamolla näkyy olevan toimipisteitä ympäri maan.
Saa nähdä mitä tuosta nvielä tulee ja mikä lienee kiristävän tahon kosketuspinta itse aihealueehen ?
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Psykoterapiakeskus Vastaamo - Kiristys

Post by Queen »

Tämän tietomurron yhteydessä on eri keskustelupalstoilla ollut paljon puhetta, voiko tällainen tapahtua muussakin terveydenhuollossa/sairaanhoidossa, esim. Kanta.fi:ssä.
Tietysti voi. Ei nuo kaikki tiedostot ja ohjelmat voi olla niin hyvin suojattuja.

Sitten on (ainakin) julkisessa sairaanhoidossa tapahtunut erehdyksiä, jotka vaarantavat potilasturvallisuuden ja joita on osin vaikea korjata:
-Esim. yksikkö pyytää tietoja potilaasta toiselta hoitaneelta yksiköltä, tällöin lähetetäänkin väärän potilaan tiedot. Niitä ehtii yksi jos toinenkin lukea ennen palauttamista ja asian oikaisemista.
-Väärän ihmisen tiedot kirjataan toisen henkilön tietoihin.
-Henkilö pääsee erehdyksessä vieraan ihmisen tietoihin käsiksi.
-itse kirjauksissa on selkeitä virheitä, osin jopa vaarallisia.

Kuinka paljon näitä mahtaakaan tapahtua suuressa mittakaavassa, kun itselle ja lähipiirille on tapahtunut jo useita tällaisia?
* Omaiseni Kanta-tietoihin oli kirjattu täysin väärän ihmisen tiedot; joku oli kaatunut jossakin ja murtanut jalkansa. Tällaista ei siis ollut tapahtunut ko. henkilölle, jonka tietoihin tämä tuli. Sukupuolikin oli väärä, ikä aivan eri luokkaa jne. Itseasiassa heillä ei ollut mitään muuta yhteistä kuin sama sairaala, jossa olivat olleet potilaana.
* Toisen omaiseni tietoihin oli kirjattu myös väärän ihmisen tiedot. Hän oli auttanut vierasta ihmistä toimittamalla tämän sairaalaan, missä oli kysytty myös hänen nimensä ja yhteystietonsa kaiken varalta. Sairaalaan toimitetun henkilön tiedot löytyivät sitten tämän häntä auttaneen sairauskertomuksesta.
* Itse kirjauduin Kantaan silloin, kun se oli melko uusi palvelu. Kirjautuminenhan tapahtuu pankkitunnuksilla. Esille avautui vieraan naisen nimi ja kysymys: haluatko jatkaa? En halunnut ja peruutin pois. Kirjauduin uudelleen ja pääsin omiin tietoihini.
Kun tein tästä ilmoituksen Kannan ylläpitäjälle, sanottiin, ettei se kuulu heille, se on pankin moka.
* Kahden henkilön kohdalla olen joutunut puuttumaan vääriin potilastietoihin eli lääkäri siis sanellut puuta-heinää. Näitä vääriä tietoja ei poistettu potilaskertomuksesta, vaan siihen kohdalle (paperiaikana) liitettiin paperi, jossa selvitettiin asioiden oikea laita. Tämä tuntui jopa kummalliselta, koska erehtymisen vaara jäi elämään sinne papereihin.
Toisella kertaa tuo väärä kirjaus oli jopa vaarallinen. Lääkäri oli kirjoittanut "Henkilö putosi johonkin lumikasaan". Oikea tieto: "Henkilö putosi yläkerrasta alakertaan kiviportaille". On melkoisen eri asia mahdollisten vammojen kannalta.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Psykoterapiakeskus Vastaamo - Kiristys

Post by härkä »

^
Mielenkiintoisia virheitä.
https://www.iltalehti.fi/digiuutiset/a/ ... cfc36e5e4f

Ylläpito uskoo, että vuotaja julkaisi tietoja Ylilaudalla vain saadakseen huomiota asialleen.

– Pääasiallinen tietojenlevityskanava on hänellä käsittääkseni ollut hänen oma internet-sivustonsa, jonka linkkiä hän on Ylilaudalle jakanut. Nämä kaikki on poistettu välittömästi huomattaessa, ylläpidosta kerrotaan.

Ylilaudan sivuilla kerrotaan, että keskusteluja moderoidaan, eli valvotaan ja kielletty sisältö poistetaan, vapaaehtoisvoimin. Moderointia tehdään jälkikäteen. Foorumilla voi siis kertoa mitä vain, mutta moderaattorit pyrkivät poistamaan kielletyn sisällön mahdollisimman nopeasti.

Sivustolla kerrotaan, että järjestelyt on tehty niin, että keskusteluja tulisi moderoida kellon ympäri. Viestien ja kuvien poistamisen lisäksi moderaattorit voivat asettaa porttikieltoja käyttäjille.


Minä en oikein jaksa uskoa , että aivan kellon ympäri moderoidaan. :D
Huomiota nuo kerjää , jotka Tor-verkon puolelta asioita julkiselle puolelle siirtää.
Haluavat pahentaa kiristyksen uhrien ahdistusta.
https://www.hs.fi/talous/art-2000006700529.html
Psykoterapia­keskus Vastaamolla on alan silmissä kehno maine: Harhaan­johtavaa mainontaa, painostusta ja ”härskiä toimintaa”
HS:n haastattelemat psykoterapeutit kertovat nopeasti kasvaneen Vastaamon aggressiivisesta viestinnästä, painostuksesta ja kyseenalaisesta markkinoinnista.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Psykoterapiakeskus Vastaamo - Kiristys

Post by härkä »

https://www.aamulehti.fi/a/82b128ba-90b ... 2737894164
Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhreille lähetetty suomenkielinen kiristysviesti on kielentutkijoiden arvioiden mukaan käännösteksti. STT pyysi kieliasiantuntijoita arvioimaan kyseistä viestiä sekä kahta Tor-verkossa julkaistua englanninkielistä kiristysviestiä.

Kielianalytiikasta väitöskirjansa tehnyt Utopia Analyticsin toimitusjohtaja

Loput muurin takana.

Tuollainen huomio.
Voisi olla noinkin. Olisi ulkomainen taho , jota avustanut jokin suomalainen ?
Paha vielä sanoa.
Toisaalta teko ei ollut ammattimainen , koska kuuleman mukaan tiedosto oli vapaasti saatavilla muutaman tunnin tor-verkossa.
Tor-verkossa harva ns. normaali käyttäjä ei edes käy ja termi bitcoinkin on vielä monille hämärä.

Miten sitten mahdollinen kosto Vastaamolle ?
Syynä reagoimattomuus aiempaan kiristykseen ja murtoon ?
Onko tekijätaholla jokin säie aihealueeseen ?
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Psykoterapiakeskus Vastaamo - Kiristys

Post by Queen »

Tässä tuo itse teksti Härän linkittämästä uutisesta:

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhreille lähetetty suomenkielinen kiristysviesti on kielentutkijoiden arvioiden mukaan käännösteksti. STT pyysi kieliasiantuntijoita arvioimaan kyseistä viestiä sekä kahta Tor-verkossa julkaistua englanninkielistä kiristysviestiä.

Kielianalytiikasta väitöskirjansa tehnyt Utopia Analyticsin toimitusjohtaja Mari-Sanna Paukkeri pitää uskottavana, että kaikki tekstit ovat lähtöisin yhdeltä henkilöltä.

–  Kirjoitustyyliin liittyvät piirteet ovat samanlaisia. On hyvin mahdollista, että tekstit on laatinut sama lähde kolmessa tekstissä, joista yksi on käännetty suomeksi, Paukkeri sanoo ja korostaa, että hänen tulkintansa ovat pikemmin mahdollisuuksia kuin faktoja.

Paukkerin mukaan viestien alkuperäinen laatija ei vaikuta puhuvan äidinkielenään suomea tai englantia. Englanninkielisissä viesteissä on virheitä tai arkikielessä harvinaisempia sanoja, joita äidinkielenään englantia puhuva ei useinkaan käyttäisi.

Esimerkiksi puhuessaan Vastaamon vuotuisesta liikevaihdosta kirjoittaja käyttää kaksi kertaa epätyypillistä monikkomuotoista termiä "yearly revenues". Paukkerin mukaan tällaisia sanavalintoja syntyy usein silloin, kun tekstin laatijan äidinkielessä sana taipuu monikossa.

–  Esimerkiksi Euroopassa on kaksi kieltä, joissa liikevaihto on monikossa: espanjassa ja kreikassa, Paukkeri sanoo.

Kirjoittaja harjaantunut suomen kielen käyttäjä
Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) erityisasiantuntija Ulla Tiililä tarkasteli STT:n pyynnöstä suomenkielistä kiristysviestiä. Tiililän mukaan yhdestä tekstistä on vaikea tehdä profilointia, joka parhaimmillaankin perustuu stereotypiaan.

–  Kielestä meille syntyy tietynlainen kuva siitä, millainen kirjoittaja on. Tässä kirjoittaja on suhteellisen harjaantunut. Esimerkiksi olisiko joku, jolla olisi koulutustaustaa, Tiililä summaa muodostuvaa kuvaa.

–  Mutta se pitää ymmärtää, että stereotypiat voivat johtaa myös harhaan, hän jatkaa.

Myös Paukkeri arvioi suomenkielisen tekstin tasoa niin hyväksi, että uskoo tekstin kirjoittajalla olevan vähintään lukiotason koulutus.

Kielentutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että suomenkielinen kiristysviesti voi olla käännös. Tekstistä nousee useita sanavalintoja ja muotoiluja, joita suomalainen ei äidinkieltään kirjoittaessaan Paukkerin mukaan tekisi. Kankeaa käännöskieltä on esimerkiksi lauseessa ”jos emme vastaanota tätä maksua 24 tunnin sisällä, Teillä on vielä toiset 48 tuntia hankkia - -”.

–  Toiset-sana on tässä tapauksessa virheellinen. Tämä voisi johtua englannin kielen sanasta "another", joka on käännetty väärin.

Käännökseen vihjaa osaltaan se, että ainakin yhden viestin otsikko "Vastaamo Tiedotus Rouva - -" vaikuttaa käännöskoneella tehdyltä. Paukkeri onnistui toistamaan otsikon käännöskoneella.

–  Yksi skenaario voisi olla, että hyvää suomea osaava henkilö on kääntänyt tekstin, mutta kiristäjä on huomannut viestiä lähettäessään, että otsikko puuttuu ja lisännyt sen Google Kääntäjän avulla, Paukkeri pohtii.

Miksi viestissä pahoitellaan?
Kotuksen Tiililä on aiemminkin analysoinut kiristysviestejä. Hänen huomionsa kiinnittyy tekstin pahoittelevaan sävyyn. Kiristysviestissä kirjoitetaan, että Vastaamo ei ole ottanut vastuuta virheistään, joten "joudumme ikävä kyllä pyytämään Teitä maksamaan pitääksenne henkilötietonne turvassa".

–  Jos on tällainen rikollinen, niin miksi hän näkee sen vaivan, että hän pahoittelee, Tiililä kysyy.

Tiililä kuvaa muotoseikkaa hämmentäväksi senkin takia, että on törmännyt vastaavanlaiseen pahoitteluun aiemmin kiristysviestissä.

–  Tulee mietittäväksi, että onko olemassa kiristystekstien oma tekstilaji. Eli onko niin, että kiristäjät ottavat mallia jostakin maailmalla liikkuvista kiristysteksteistä vai olisiko joku kiristäjä, joka toimii niin, että haluaa pahoitella toimintaansa.

Tiililä kiinnittää huomionsa kiristysviestissä käytettyyn erikoiskieleen, joka ainakin pyrkii osoittamaan, että viestin kirjoittajalla on asiantuntemusta psykoterapiapalveluista. Paukkerin mukaan kääntäjä tuskin on ainakaan perehtynyt virtuaalivaluuttoihin, sillä muuten lähes virheetöntä tekstiä tuottavana hän kirjoittaa bitcoinin toistuvasti isolla alkukirjaimella, vaikka sana kirjoitetaan pienellä suomeksi ja englanniksi.

Mahdollinen harhautus
Silmiinpistävää tekstissä kaiken kaikkiaan on kielentutkijoiden mukaan se, että teksti hajoaa lopulta epäyhtenäiseksi. Kun tekstissä siirrytään kertomaan virtuaalivaluutan ostamisesta, tyyli muuttuu. Tekstistä katoaa teitittely, ja pilkkuvirheet sekä lainausmerkit lisääntyvät.

Asiantuntijoiden mukaan kyse voi olla siitä, että tässä vaiheessa mahdollinen kääntäjä on hylännyt kiristäjän alkuperäisen tekstin ja lisännyt Suomea koskevat yksityiskohtaiset ohjeet itse.

–  Kirjoituksen aihe on hyvin Suomeen liittyvä, joten olisi loogista, että kääntäjä olisi kirjoittanut tämän ohjeen. Ja kun hän itse kirjoittaa, hän on unohtanut teititellä, Paukkeri sanoo.

Tiililä pitää mahdollisena myös sitä, että tekstin on tuottanut yksi tai useampi kirjoittaja. Viestissä tekijään viitataan jatkuvasti me-muodossa, mutta molempien asiantuntijoiden mukaan kiristäjien määrästä ei vielä tämän perusteella voi tehdä johtopäätöksiä.

Tiililän mukaan teksti on saatettu myös tarkoituksella tehdä tyyliltään epäyhtenäiseksi.

–  Tässä pitäisin mahdollisena myös harhautusta. Voi hyvinkin olla, että teksti on tarkoituksella tehty tällaisista palasista.

Lue kiristäjän suomenkielinen viesti kokonaisuudessaan:
Aihe: Vastaamo Tiedotus Rouva (nimi poistettu)


Rouva (nimi poistettu)


Kuten todennäköisesti tiedätte jo uutisista, olemme murtautuneet Vastaamon potilastietokantaan, otamme Teihin yhteyttä koska olette käyttäneet vastaamon terapia- ja/tai psykiatriapalveluita.

Koska tämän yrityksen johto on kieltäytynyt ottamasta vastuuta omista virheistään, joudumme ikävä kyllä pyytämään Teitä maksamaan pitääksenne henkilötietonne turvassa.

Seuraa alla olevia ohjeita lähettääksesi Bitcoineja osoitteeseemme. Jos vastaanotamme 200 euron arvosta Bitcoineja 24 tunnin kuluessa, tietonne poistetaan pysyvästi palvelimiltamme.

Jos emme vastaanota tätä maksua 24 tunnin sisällä, Teillä on vielä toiset 48 tuntia hankkia ja lähettää meille 500 euron arvosta Bitcoineja. Jos emme tämänkään jälkeen vastaanota rahojamme, tietonne julkaistaan kaikkien nähtäville, sisältäen nimenne, osoitteenne, puhelinnumeronne, henkilötunnuksenne, sekä tarkan potilaskertomuksenne joka sisältää mm. litterointeja keskusteluistanne Vastaamon terapeutin/psykiatrin kanssa.

Bitcoinin ostaminen: Suomalainen "Bittiraha" tarjoaa helpon palvelun jonka kautta voit ostaa bitcoineja. Mene osoitteeseen ja täytä lomakkeeseen yhteystietosi. Kirjoita lomakkeen ylimpään, "yhteensä"-kenttään maksusi määrä (200 tai 500 euroa). Kopioi lomakkeen kolmanteen, "Bitcoin-osoitteesi"-kenttään osoitteemme (poistettu).

Tämä osoite on vain Teidän henkilökohtaiseen käyttöönne, älkää jakako sitä muille elleivät he ole suorittamassa maksua puolestanne.

Täytettyäsi tietosi, paina "lähetä tilaus"-nappia ja jatka maksuprosessia normaalisti sivun ohjeiden mukaan.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Psykoterapiakeskus Vastaamo - Kiristys

Post by härkä »

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006703092.html
Kommentti: Vastaamon varastetut terveystiedot voivat olla kuumaa kauppatavaraa vakoilussa – nämä asiat kiinnostavat vieraan vallan agentteja

Kiristäjän haltuun päätyneet kymmenientuhansien suomalaisten mielenterveyttä koskevat tiedot ovat juuri sellaista materiaalia, jota ulkomaalaiset tiedustelupalvelut ovat aina yrittäneet hankkia painostettavista kohteistaan, Arja Paananen kirjoittaa.
Vastaamon tietovuodon vaarallisuus moninkertaistuisi, jos terveystietoja päätyisi valtiollisten tiedustelupalvelujen käsiin.

ENTÄ jos tulee toinen, kolmas tai neljäs aalto?

Koronaviruksen kohdalla tällainen visiointi on meille jo tuttua, mutta samansuuntaista pohdiskelua on syytä harjoittaa myös psykoterapiakeskus Vastaamon hakkeroinnin kohdalla.

Riippumatta siitä, kuka on alkuperäinen hakkeri ja mitkä olivat alkujaan hänen motiivinsa, hänen hallussaan olevat kymmenientuhansien suomalaisten mielenterveyttä koskevat tiedot ovat potentiaalinen uhka sekä vuodon uhreille että koko Suomelle vielä vuosien tai vuosikymmenten ajan.

Useat asiantuntijat ovat arvioineet, että Vastaamo-hakkeroinnissa ei ollut kyse hybridivaikuttamisesta – eli siis toisin sanoen jonkin vieraan valtion koordinoimasta tahallisesta vihamielisestä teosta, jonka tarkoituksena olisi horjuttaa suomalaista yhteiskuntaa.

Mutta se, mikä ei ole lähtökohtaisesti hybridiä, saattaa silti valitettavasti muuttua hybridiksi kiristysskandaalin toisessa tai kolmannessa aallossa.

Jos ja kun alkuperäinen kiristäjä ei ole saanut rahaa sen paremmin Vastaamolta kuin uhreiltakaan, tyytyykö hän tyynesti vesiperään? Vai saattaisiko hän etsiä parhaillaan maksajaa jostain muualta?

Tai yrittäisikö hän ehkä jopa rahastaa samalla materiaalilla monesta eri lähteestä, vaikka hän lupaileekin näennäisen jalosti tuhoavansa yksittäisten uhrien tiedot lunnassummaa vastaan?

Mikään ei liene mahdotonta, jos mitään moraalia ei alkujaankaan ole.

TÄLLÄ hetkellä on tiedossa, että alkuperäiseksi kiristäjäksi arveltu henkilö on ottanut yhteyttä suomalaiseen journalistiseen mediaan. Mutta keihin muihin hän on ehkä ottanut yhteyttä? Tai onko kenties jokin muu taho ottanut häneen jo itse yhteyttä?

Lintukoto-Suomessa unohtuu usein, että mikään meidän oma tapahtumamme tai uutisemme ei jää enää yksin meidän tietoomme.

Eli viimeistään siinä vaiheessa, kun Vastaamo-skandaali tuli ensi kertaa julkisuuteen reilu viikko sitten, on Tor-verkossa liikkunut mahdollisesti myös lukuisia muita potentiaalisia kiristäjiä tutkimassa alkuperäisen kiristäjän lupaamia listoja.

Liikkeellä on saattanut olla myös vieraiden valtioiden edustajia. Osa heistä kenties pelkkää hyvää hyvyyttään kiristäjän paljastaakseen, mutta osa kenties myös pahaa pahuuttaan hyötyäkseen tiedoista itse.

Mahdollista on myös, että kun kiristäjän näytille laittama valtavan suuri tiedosto oli hetken aikaa verkossa saatavilla, sitä ovat osanneet olla juuri silloin kalastelemassa myös he, joilla olisi houkutusta päästä surffaamaan myöhemmillä aallonharjoilla.

Yksikään suomalainen Julkisen sanan neuvoston (JSN) ohjeisiin sitoutunut tiedotusväline ei julkaise vääryydellä hankittuja terveystietoja eikä Vastaamo-vuodon uhreista kerrota nimellä ilman heidän omaa suostumustaan.

Mutta entä jos tällaista materiaalia päätyisi vaikkapa ulkomailta käsin pyöritettävän nettijulkaisun haltuun? Tietoja saatettaisiin hyödyntää esimerkiksi niin, että niitä käytettäisiin yksittäisten suomalaisten avainhenkilöiden mustamaalauksen pohjana viittaamatta niihin silti suoraan.

Vastaamon tietoturva on ollut asiantuntijoiden mukaan heikolla tasolla.

MONI suomalainen on tähän mennessä nauranut ajatukselle, että meistä tavallisista talliaisista saattaisi olla kiinnostunut jokin vieras valtio. Vastaamo-vuodon jälkeen ei naurata enää yhtään.

Uhrien joukossa on kaiken todennäköisyyden mukaan kokonainen kirjo yhteiskuntamme keskeisiä pystyssäpitäjiä: poliitikkoja, tuomareita, poliiseja, sotilaita, suuryritysten johtajia, yksityisyrittäjiä, tutkijoita, toimittajia ja niin edelleen.

Siellä on myös aivan tavallisia perheenäitejä, isiä ja lapsia – yksinkertaisesti keitä tahansa. He ovat etsineet alkujaan mielelleen terveyttä, mutta nyt heidän mielenrauhansa on viety.

Näiden kaikkien ihmisten ja heidän läheistensä turvallisuudentunne, usko terveydenhuoltojärjestelmäämme ja luotto lainsäätäjiimme on kovalla koetuksella.

Kaiken lisäksi kiristys tapahtuu juuri nyt, koronapandemian aikana, kun terveydenhuolto on muutenkin kriisin partaalla ja ihmisten henkinen kantti koetuksella. Pahimmassa tapauksessa tämä voisi vaikuttaa niin, etteivät ihmiset uskaltaisi enää hakea henkistä apua, kun he pelkäisivät tietojensa vuotamista seuraavaksi jostain muualta.

Toisin sanoen se, mikä ei todennäköisesti käynnistynyt hybridioperaationa toimii jo nyt kuin hybridioperaatio Suomea vastaan. Ulkovalloille tarjoutuu mahdollisuus vähintäänkin tarkkailla sivusta, kuinka me tästä kaikesta selviämme.

Seuraavien aaltojen ikävimmät skenaariot voisivat liittyä puolestaan siihen, jos kiristäjä antaisi hallussaan olevat tiedot ulkomaalaiselle valtiolliselle vaikuttajalle. Päätyisivätpä tiedot vaikkapa Kiinalle, Venäjälle tai Yhdysvalloille, jokaiseen niistä liittyisi omanlaisiaan vaaroja.

ULKOMAALAISELLE tiedustelupalvelulle laaja otos vieraan valtion kansalaisten mielenterveystiedoista olisi kuin lottovoitto.

Esimerkiksi Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu KGB ja sen nykyiset seuraajat FSB ja SVR ovat aina käyttäneet vakoilussa hyväkseen nimenomaan kohteidensa henkilökohtaisia persoonallisuuden piirteitä ja henkilökohtaisia ongelmia.

Kurkistuksen KGB:n keinoihin tarjoaa esimerkiksi Venäjä-tutkija Arto Luukkasen vuosi sitten julkaisema kirja Suomi hajoavan imperiumin sylissä (Otava).

Luukkanen hankki kirjaansa materiaalia Ukrainan valtion avautuneista neuvostoarkistoista, ja yksi hänen löydöistään on Neuvostoliiton valtiollisen turvallisuuskorkeakoulun tuottama kirja nimeltä Amerikkalainen tiedustelu. Kirjassa opastetaan seikkaperäisesti, kuinka KGB voi pakottaa yhdysvaltalaisia CIA:n agentteja yhteistyöhön kanssaan.

Opaskirjan mukaan kohteen värväys aloitetaan aina psykologisella tiedustelulla ja selvittämällä, onko kohteella henkilökohtaisia heikkouksia. Otollisia piirteitä ovat kirjan mukaan esimerkiksi valtavirrasta poikkeava seksuaalinen suuntautuneisuus tai ”voimakas halu naisiin, alkoholiin, huumeisiin tai uhkapeliin”.

Kun KGB oli selvittänyt kohteen henkilökohtaiset haavoittuvuudet, niitä pyrittiin seuraavaksi dokumentoimaan esimerkiksi valokuvaamalla. Sopivalla hetkellä todistusaineisto esitettiin painostettavalle henkilölle ja uhattiin tuoda materiaali julkisuuteen.

– Psykologisen luotauksen jälkeen oli löydetty jokin heikkous, jota piti päästä käyttämään hyväksi...Saatiin materiaalia, jonka paljastuminen aiheuttaisi skandaalin, Luukkanen kuvailee KGB:n painostusmenetelmiä.


Itä-Saksan salainen poliisi Stasi oli yksi tehokkaimmista vakoiluorganisaatioista, joka tarkkaili myös omien kansalaistensa henkilökohtaista elämää ja kirjeenvaihtoa. Kuva on Berliinin Stasi-museosta.
Itä-Saksan salainen poliisi Stasi oli yksi tehokkaimmista vakoiluorganisaatioista, joka tarkkaili myös omien kansalaistensa henkilökohtaista elämää ja kirjeenvaihtoa. Kuva on Berliinin Stasi-museosta.­

JUURI häpeä ja pelko henkilökohtaisten heikkouksien paljastumisesta on se, millä myös Vastaamo-kiristäjä pyrkii painostamaan uhrejaan.

Vääriin käsiin joutuneina jotkin terveystiedot voisivat olla vahingollisia, vaikka niillä ei koskaan edes kiristettäisi ketään. Jos ulkomaalainen tiedustelu saisi tietää esimerkiksi jonkin poliitikon syvästä koirapelosta tai yritysjohtajan vaikeasta pähkinäallergiasta, se avaisi mahdollisuudet pelotteluun tai jopa kohtalokkaaseen myrkytykseen.

Ulkomaalaisten tiedustelijoiden aikajänne on myös pitkä. Se tieto, mikä saattaa nykyhetken valossa koskea vain jotain tavallista opiskelijaa voi osoittautuakin kiinnostavaksi siinä vaiheessa, jos tämä etenee urallaan vaikkapa kansanedustajaksi tai upseeriksi.

Vastaamo-skandaali on kaiken tämän takia Suomelle todellinen hybriditesti.

SUOMALAISET ovat onneksi heränneet nyt keskinäiseen auttamisenhaluun ja sisuun siinä, että kiristäjille ei periksi anneta.

Yhteiskunnassamme on yhä enemmän myös ymmärrystä siitä, että mielenterveysavun hakeminen ei ole mikään häpeä eikä kenenkään pidä suostua kiristettäväksi siinä pelossa, että joku uhkaa julkaista tiedot. Häpeä olkoon yksinomaan kiristäjällä.

Uhrin kannattaa puolestaan muistaa hyvä perussääntö ihmisenä olemisesta. Se, mikä meistä itsestämme tuntuu ehkä nololta, on toisten silmissä ihan normaalia – sillä niillä toisilla on vuorostaan omat noloutensa, vaikka meidän silmissämme ne ovat ihan normaaleja asioita.

Onni onnettomuudessa oli myös se, että Vastaamo-hakkerointi paljastui hetkellä, jolloin koko Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmää ollaan uusimassa. Vuodon ansiosta sote-järjestelmän digiturvallisuus otetaan taatusti tämän jälkeen huomioon vakavasti ja tietoturvan aukot voidaan tukkia.

Suomalaisten geo- ja sotilaspoliittinen sinisilmäisyys karisi vuonna 2014, kun Venäjä valtasi Krimin.

Joskus myöhemmin saatamme muistella, että meidän kyber- ja tietoturvasinisilmäisyytemme karisi vuonna 2020, kun Vastaamon hakkerivuoto paljastui.

Tuo punakynällä merkitty.
Mikä lie media , johon tuossa viitataan ?
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Psykoterapiakeskus Vastaamo - Kiristys

Post by -Uta- »

Ranskalais­sivusto: näin suomalainen kyber­rikoksista etsintä­kuulutettu mies otettiin kiinni
Ranskan poliisi kertoo ottaneensa kiinni suomalaismiehen kotihälytyksen yhteydessä.
https://www.is.fi/digitoday/art-2000009371567.html
Anna Nuutinen
0:34


Image
Julius Kivimäkeä epäillään psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneesta tietomurrosta.
Poliisi ei ole vahvistanut, että Ranskassa kiinniotettu olisi Kivimäki. KUVA: KESKUSRIKOSPOLIISI


KESKUSRIKOSPOLIISI kertoi perjantaina Ranskan poliisin ottaneen kiinni perjantaina psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneesta tietomurrosta epäillyn Julius Kivimäen. Pidätys tehtiin Suomen tekemän eurooppalaisen pidätysmääräyksen nojalla.

Keskusrikospoliisi ei kertonut perjantaina tarkempia tietoja Kivimäen kiinniotosta, eikä paljastanut esimerkiksi paikkakuntaa, jolta tämä löydettiin. Kiinnioton kerrottiin kuitenkin sujuneen rauhallisesti.

Perjantai-iltana ranskalainen Actu.fr-uutissivusto kertoi mahdollista perheväkivaltaa koskeneesta ilmoituksesta, jonka poliisi oli saanut saman päivän aamuna Pariisin lähellä lähellä sijaitsevassa Courbevoien kunnassa. Artikkelissa ei mainita Kivimäkeä nimeltä, eikä vahvisteta, että tapahtumat liittyisivät häneen.

Sivuston mukaan poliisi yllättyi ilmoittajan antamaan osoitteeseen mentyään, kun paikalla ollut mies paljastui kyberrikoksista kansainvälisesti etsintäkuulutetuksi suomalaiseksi. Mies tosin esitti poliisille sivuston mukaan ensin romanialaiset henkilöpaperit.

ILMOITUKSEN poliisille oli tehnyt kello seitsemän aikaan aamulla nainen, jonka mukaan hänen naispuolinen ystävänsä oli riidellyt kumppaninsa kanssa yökerhossa vietetyn illan aikana. Nainen oli huolestunut, kun hän ei saanut enää yhteyttä kumpaankaan kotiinpaluun jälkeen.

Hän kuvaili ystävänsä kumppanin olleen riidan aikana ”hermostunut ja humalainen”.

Oven avasi poliiseille nuori nainen, jonka miesystävä oli nukkumassa toisaalla asunnossa. Väkivallasta ei havaittu merkkejä.

Miehen esittämistä henkilöpapereista huolimatta poliisit päättivät tarkastaa etsintäkuulutettujen listan, jolloin miehen todellinen kansalaisuus paljastui.

– Europol oli etsinyt häntä marraskuusta 2022 kyberrikollisuuteen ja kiristykseen liittyen. Hän on yksi etsityimmistä karkulaisista, ja hän hakkeroi väitetysti tuhansien potilaiden tiedot suomalaisesta sairaalasta, sivuston artikkelissa kirjoitetaan.

POLIISI pidätti miehen välittömästi. Hänen seurassaan ollut nainen ei sivuston mukaan ole etsintäkuulutettu, joten häntä poliisi ei ottanut kiinni.

– Meillä on jonkin aikaa ollut epäily, että hän voisi olla Ranskassa. Puhutaan useasta viikosta, sanoi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen aiemmin perjantaina.

Hän ei toistaiseksi raota sitä, miten Kivimäen jäljille päästiin.

– Se on hyvän viranomaisyhteistyön ja tiedonhankinnan lopputulos, että henkilö saatiin kiinni.

Kivimäki vangittiin poissaolevana Helsingin käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltynä törkeän kiristyksen yrityksestä, törkeästä tietomurrosta ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä lokakuussa 2022.

Kivimäki on kiistänyt rikosepäilyt.

– En ole osallistunut rikolliseen toimintaan sitten teinivuosieni, ja kadun niitä toimia syvästi, Kivimäki kirjoitti Twitteriin viime lokakuussa.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Psykoterapiakeskus Vastaamo - Kiristys

Post by -Uta- »

Vastaamo-kokonaisuuden esitutkinta loppusuoralla Sisä-Suomen poliisissa
https://poliisi.fi/-/vastaamo-kokonaisu ... poliisissa
Julkaisuajankohta 25.8.2023 10.35
UUTINEN


Sisä-Suomen poliisilaitoksella on tietovuotoon liittyen kirjattuna yli 4600 rikosilmoitusta, joista yli 80 prosenttia on kirjattuna Pirkanmaan alueelle.

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietovuotoon liittyvän esitutkintakokonaisuuden syyteharkintaan saattaminen on voimakkaasti työllistänyt Sisä-Suomen poliisilaitosta kevään ja kesän 2023 aikana. Poliisilaitos on joutunut siirtämään henkilöstöä rikostorjunnan päivittäistoiminnan resursseista, jotta esitutkintakokonaisuuteen kuuluvat rikosasiat on pystytty saattamaan syyteharkintaan annetuissa määräajoissa.

Poliisilaitokseen on ollut osanaikaa perustettuna erillinen projektiryhmä, joka on keskittynyt ainoastaan psykoterapiakeskus Vastaamon esitutkintakokonaisuuden hoitamiseen. Esitutkintatoimenpiteitä on jouduttu suorittamaan myös normaalin päivittäistoiminnan ohessa muissa poliisilaitoksen yksiköissä. Esitutkintakokonaisuuden hoitaminen on ajoittain aiheuttanut haasteita päivittäistoiminnalle. Pääasiassa esitutkintakokonaisuuden hoitaminen on koskettanut Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikostorjuntasektorin eri yksiköitä.

Sisä-Suomen poliisilaitoksella on tietovuotoon liittyen kirjattuna yli 4600 rikosilmoitusta, joista yli 80 prosenttia on kirjattuna Pirkanmaan alueelle. Kokonaisuudessaan Sisä-Suomen poliisilaitokselta on syyteharkintaan etenemässä noin 4300 esitutkintapöytäkirjaa. Syyteharkintaan etenevät pöytäkirjat tulee olla toimitettuna syyttäjille 1.9.2023 mennessä.

Esitutkinnassa selvinneiden tietojen perusteella on osoittautunut, että Sisä-Suomen poliisilaitokselle kirjattujen rikosilmoitusten joukossa on ollut noin 150 tapausta, joissa ilmoituksen tekijä ei ole tämän esitutkintakokonaisuuden asianomistaja. Nämä henkilöt tulevat lähiaikoina saamaan postitse poliisilta päätöksen esitutkinnan lopettamisesta.

-Esitutkintakokonaisuus alkaa olemaan tarkistuksia ja varmistuksia vaille valmiina. Pöytäkirjat ovat valmistuneet ja tutkintasihteerit siirtävät viimeisiä pöytäkirjoja syyttäjille, kommentoi Pirkanmaan alueen rikosasioiden tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Janne Sievänen.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Psykoterapiakeskus Vastaamo - Kiristys

Post by -Uta- »

Vastaamo-tietomurron esitutkinta on valmistunut
https://poliisi.fi/-/vastaamo-tietomurr ... almistunut
Julkaisuajankohta 31.8.2023 10.58
UUTINEN


Poliisi on syksystä 2020 lähtien tutkinut Psykoterapiakeskus Vastaamoon liittyvää rikoskokonaisuutta, jossa epäillään törkeää tietomurtoa, törkeän kiristyksen yritystä ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämistä. Esitutkinta on nyt valmistunut ja siirtyy syyteharkintaan.

Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneesta epäillystä törkeästä tietomurrosta, yli 30 000 Vastaamon asiakkaan arkaluontoisten tietojen levittämisestä ja uhrien törkeän kiristyksen yrityksestä epäillään 26-vuotiasta suomalaismiestä. Epäilty otettiin kiinni Ranskassa ja luovutettiin Suomeen helmikuussa 2023, mistä lähtien hän on ollut vangittuna.

– Tutkinnan keskeisenä tavoitteena on ollut saada tapahtumien kulku ja epäilty tekijä selville ja sitä kautta mahdollistaa rikosvastuun ja uhrien oikeuksien toteutuminen parhaalla mahdollisella tavalla. Tapauksen selvittämiseen on tutkintaryhmässämme alusta asti luotettu ja esitutkinta on nyt saatu valmiiksi, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen Keskusrikospoliisista.

Esitutkintakokonaisuus oli monella tapaa ensimmäinen laatuaan Suomessa, minkä vuoksi poliisissa kehitettiin nopeasti uusia toimintamalleja ja tutkintamenetelmiä muun muassa uhrien kuulemiseksi.

Keskusrikospoliisi ja poliisilaitokset ovat tehneet tutkintaa tiiviissä yhteistyössä. KRP on esitutkinnassa keskittynyt tietomurron tekniseen tutkintaan ja poliisilaitokset ympäri Suomen ovat ottaneet vastaan ja käsitelleet tuhansien uhrien tekemät rikosilmoitukset ja sähköiset lausumalomakkeet sekä koonneet ne erillisiksi pöytäkirjoiksi. Tutkinnassa keskeisessä roolissa oli myös kansainvälinen oikeusapu- ja tiedonsaantimenettely.

– Esitutkinnan kokoluokasta kertoo paitsi uhrien määrä, myös esitutkinnassa läpikäyty datamäärä, yksi petatavu. KRP:n esitutkintapöytäkirja on pituudeltaan 2200 sivua, minkä lisäksi poliisilaitokset ovat laatineet ja saattaneet syyteharkintaan yhteensä yli 23 000 pöytäkirjaa asianomistajien tekemistä rikosilmoituksista, Leponen kertoo.

– Vastaamo-esitutkinnan valmistuminen on Suomen poliisin sisäisen, kotimaisten ja ulkomaisten sidosryhmien sekä yhteistyökumppanien välisen toimivan yhteistyön tulosta. Erityinen kiitos kuuluu poliisilaitoksille, joista monissa tutkinta ja asianomistajia koskevien esitutkintapöytäkirjojen koostaminen edellytti poikkeuksellisia järjestelyitä. Rikosuhripäivystys on puolestaan tehnyt tärkeää työtä uhrien tukemisessa ja auttanut poliisia välittämään asianomistajille tietoa rikosprosessista, Leponen summaa.

Valmistunut esitutkinta siirtyy nyt syyteharkintaan asiaa varten perustetulle valtakunnalliselle syyttäjäryhmälle.

Rikosuhripäivystys tukee ja neuvoo uhreja edelleen
Rikosprosessin edistyminen ja uutisointi voivat nostaa vaikeita tunteita pintaan, ja hoidettavat käytännön asiat saattavat tuntua monimutkaisilta. Rikosuhripäivystys tarjoaa tukea ja käytännön neuvoja 116 006 -puhelinpalvelussa ja RIKUchatissa. RIKUn verkkosivuille osoitteeseen riku.fi/vastaamoLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä on koottu tärkeitä tietoja uhreille.
Post Reply