Åmselen murhat 1988

Selvitetyt tapaukset taustoineen, rikosten tekijöiden profiilit
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Åmselen murhat 1988

Post by -Uta- »

Åmselen kolmoismurha
https://fi.wikipedia.org/wiki/Nikita_Bergenstr%C3%B6m

Murhiin johtanut tapahtumasarja alkoi, kun 22-vuotias Valjakkala vapautui Turun vankilasta 1. toukokuuta 1988 ja lähti kiertelemään Ruotsissa ja Suomessa 21-vuotiaan Marita Routalammin kanssa.

He saapuivat Västerbottenin maakunnassa, Vindelnin kunnassa sijaitsevaan Åmseleen 3. heinäkuuta. Yöllä Valjakkala varasti polkupyörän. 49-vuotias Sten Nilsson ja hänen 16-vuotias poikansa Fredrik lähtivät ajamaan autollaan Valjakkalaa takaa. Ajojahti päättyi hautausmaalle, missä Valjakkala pakotti Stenin ja Fredrikin haulikolla uhaten polvistumaan. Ensin hän ampui Stenin, minkä jälkeen Fredrik yritti anoa armoa valehtelemalla ikänsä. Tästä huolimatta Valjakkala ampui hänetkin. Laukaukset kuuluivat kylään saakka. Perheen 42-vuotias äiti Ewa Nilsson lähti katsomaan, mitä oli tapahtunut. Hän näki, että Valjakkala istui Stenin autossa, ja koputti ikkunaan. Valjakkala tempaisi oven niin raivokkaasti auki, että Ewa kaatui, mutta tämä pääsi juoksemaan pakoon. Valjakkala sai hänet kiinni ja löi häntä haulikolla niin voimakkaasti, että se pirstoutui. Tämän jälkeen hän puukotti Ewan hengiltä viiltämällä tältä kaulan auki.

Valjakkala ja Routalammi otettiin kiinni 10. heinäkuuta Odensessa, Tanskassa, kun junan konduktööri tunnisti heidät. Kiinniotossa kumpikaan ei tehnyt vastarintaa.

Oikeudenkäynti ja tuomiot
Oikeudenkäynnissä Valjakkalan asianajajana toimi Pelle Svensson ja Routalammin asianajajana Gunnar Falk. Valjakkala ja Routalammi syyttivät toinen toistaan murhista, mutta oikeus uskoi Routalammin tarinaa. Psykiatrisessa tutkimuksessa todettiin kummankin olevan henkisesti ymmärryskykyisiä oikeudessa. Oikeuspsykiatri kuitenkin totesi, että Valjakkalalla oli psykopaattinen persoonallisuus ja että hän oli hyvin aggressiivinen.

Valjakkala sai elinkautisen vankeusrangaistuksen kolmesta murhasta sekä lisäksi ikuisen kiellon palata Ruotsiin. Valjakkala aloitti tuomionsa kärsimisen Uumajan vankilassa, mutta hänet siirrettiin kesällä 1989 Suomeen Turun vankilaan.

Routalammi sai kaksi vuotta vankeutta avunannosta törkeään pahoinpitelyyn. Hän oli aikaisemmista rikoksistaan saanut kiellon palata Ruotsiin ennen lokakuun 15. päivää 1997, eikä oikeus katsonut tarpeelliseksi muuttaa määräaikaa.

Routalammi vapautui vankilasta istuttuaan puolet tuomiostaan, jonka jälkeen hän vaihtoi nimensä ja muutti takaisin Poriin. Hän on myöntänyt vapautumisensa jälkeen Iltalehdelle kolme haastattelua; ensimmäisen kesällä 2003, toisen marraskuussa 2006 ja kolmannen 12. helmikuuta 2008.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Åmselen murhat 1988

Post by -Uta- »

Image
Åmsele sijaitsee Uumajan ja Luulajan välissä.
KUVA: GOOGLE MAPS


Image
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Åmselen murhat 1988

Post by -Uta- »

Kolmoismurhaaja Nikita Bergenström, entinen Juha Valjakkala, on kuollut
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kol ... #gs.qsofmw
JULKAISTU 11 TUNTIA SITTEN (PÄIVITETTY 11 TUNTIA SITTEN)

MTV Uutisten tietojen mukaan kolmoismurhaaja Nikita Bergenström on kuollut 57-vuotiaana.
Bergenström tunnettiin aiemmin nimillä Juha Valjakkala ja Nikita Fouganthine.

MTV:n tietojen mukaan Bergenstörm kuoli maanantaina 27. helmikuuta. Kuolinsyy ei ole tiedossa.

Bergenström tunnetaan etenkin vuonna 1988 Ruotsin Åmselessä tekemästään kolmoismurhasta. Heinäkuussa 1988 hän oli yhdessä tyttöystävänsä Marita Routalammin kanssa Pohjoismaiden etsityin henkilö, kun kolmoismurha paljastui Pohjois-Ruotsissa.

Bergenström tuomittiin elinkautiseen vankeuteen, josta hän pääsi ehdonalaiseen vapauteen vuonna 2009. Vankeusrangaistusta hän suoritti Suomessa.

Bergenström on myöhemmin tuomittu muun muassa liikennerikoksista.

Viime vuonna Bergenström karkasi kahdesti Keravan avovankilasta, jossa hän istui lyhyttä tuomiota erilaisista pikkurikoksista.

Bergenströmin kuolemasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Åmselen murhat 1988

Post by -Uta- »

Nikita Bergenströmin kuolema nousi otsikoihin Ruotsissa
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/nik ... #gs.qsoitg
JULKAISTU 7 TUNTIA SITTEN

Image

Kolmoismurhaaja Nikita Bergenströmin (entinen Juha Valjakkala) kuolema nousi otsikoihin myös Ruotsissa.

Näkyvästi Bergenströmin kuolemasta uutisoivat muun muassa Ruotsin yleisradioyhtiö SVT, Aftonbladet, Dagens Nyheter ja Expressen.

Bergenström tunnetaan etenkin kolmoismurhasta Åmselessä, Pohjois-Ruotsissa vuonna 1988.

Bergenström ampui kylmäverisesti perheenisä Sten Nilssonin ja 15-vuotiaan Fredrick Nilssonin, sekä puukotti perheen äidin Ewa Nilssonin kuoliaaksi.

Heinäkuussa 1988 hän oli yhdessä tyttöystävänsä Marita Routalammin kanssa Pohjoismaiden etsityin henkilö, kun kolmoismurha paljastui. Raakaa veritekoa on kuvailtu yhdeksi Ruotsin rikoshistorian järkyttävimmäksi henkirikokseksi.

Pariskunta jäi viikon jälkeen kiinni Tanskassa.

Bergenström tuomittiin kolmesta murhasta elinkautiseen tuomioon. Valjakkala kärsi tuomionsa Suomessa, missä hän vapautui lähes 20 vuoden kuluttua vuonna 2007.

Myöhemmin Bergenström syyllistyi lukuisiin rikoksiin ja karkasi useita kertoja vankiloista.
Post Reply