Tulilahti (Heinävesi) v. 1959

Kansakuntaa järisyttäneet ja avoimeksi jääneet rikostapaukset
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Tulilahti (Heinävesi) v. 1959

Post by Queen »

Kehtaankohan jatkaa yksinpuhelua.

Edellä oli tuosta naisen ahdistelusta, jossa yhteydessä muistelin, että nainen olisi ollut Runarin serkku. Vähän sinnepäin - oli pikkuserkku.
---
Murhat siis tapahtuivat 27.-28.7.1959. Noita tarkkoja ajankohtia en kirjastakaan löytänyt Kauhasen emännän lausuntojen suhteen, mutta tuokkospoikien sentään jotakin:

Merkille pantavaa on, että esim. 10.8. tuokkospojilta kuulusteluissa kysyttiin oudoista kulkijoista. Eivät maininneet nähneensä mopedimiestä.
25.8. tuokkoset yllättäen kertoivatkin Solifer-miehestä. He muistivatkin tarkasti: musta baskeri, ruskea nahkapusero, harmaat suorat housut, joiden lahkeet kumiteräsaappaissa.
Syyskuussa he vielä kertoivat tarkempiakin yksityiskohtia. Muistivat vuorosanojakin:
-Kyttääkö tuo tyttöjä? (Ruuskanen)
-Ei, jäähdyttää mopediaan. (Pelkonen)
Tämä edellä ollut (ei sanatarkasti) Keskisarjan kirjassa Tulilahti Tutkimuksia naismurhista, sivu 100.
---
Outoa, sanoisin. Miksi? kysyisin. Jos heidän näkemänsä on totta, miksi he ensin suojelivat mopomiestä?
Ruuskasen kysymykseen Kyttääkö tuo tyttöjä, olisin vastannut kysymyksellä: Mitäs te itse teettekään?
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Tulilahti (Heinävesi) v. 1959

Post by Queen »

Monella tapaa mielenkiintoinen kohta Teemu Keskisarjan kirjassa on seuraava

Pöytäkirjakonseptissa lukee:
Ruuskanen ja Pelkonen päättivät, että yrittävät "päästä heidän kanssaan tuttavuuteen".
(Oma huomautus: siis Nyyssösen ja Pakkasen).
Sitten ylivedettynä:
"saadakseen myös olla heidän kanssaan sukupuoliyhteydessä, sillä he olivat kuulleet, vaikkei Ruuskanen muista sitä keltä, että joidenkin retkeläisten kanssa on niinkin saanut öitä viettää".


Noh, varmaan yllätys ei ole heidän toiveensa niinkään. Saahan sitä toivoa, Luoja ei ole kieltänyt suuria haaveilemasta. Ja kyllä ne toiveet esim. Ruuskasen käytöksessä ilmi tulivatkin.
Enemmänkin kiinnitin huomiota tähän jatkoon. On siis ollut poikain/miesten kesken keskustelua ja jopa kokemuksia (elleivät ole liioiteltuja), että näitä telttailijoita on ilmeisesti enemmänkin kyttäilty suuria toivoen ja Jallua lukien. Ehkä joku päässyt pidemmällekin.
monoliitti
Posts: 1383
Joined: Tue May 30, 2017 5:04 pm

Re: Tulilahti (Heinävesi) v. 1959

Post by monoliitti »

Mahdotonta mielestäni on ,että Ruuskasen ja Peltosen yksityiskohtaiset tuntomerkit mopomiehestä olisivat oikeita. Vaan ovat valemuistoja joita muodostivat kokiessaan poliisin vaativan tuntomerkkejä.
Tuomari kommentoi oikeudenkäynnissä "mikä valtava päähinekokoelma sillä mopomiehellä onkaan ollut mukanaan" todistajien ristiriitaisista kuvauksista.
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Tulilahti (Heinävesi) v. 1959

Post by Queen »

Joskus kirjoitinkin näistä moninaisista päähineistä tähän ketjuun, niitä oli valtaisat määrät.

Aiemmin olen luullut, että Runar oli rakentanut itselleen jonkun "majan", jota kutsuttiin oravan pesäksi tms., koska siinä oli 3 oviaukkoa. Keskisarjan kirjassa on sisäkuva ko. "majasta" ja sehän on ihan oikea mökin oloinen rakennus. Siististi pedattu sänky, työpöytä, jakkara yöpöytänä, sievät verhot ikkunoissa jne. Varmaan ollut mukava paikka olla omissa oloissaan. (Pitäisikö itsekin väsätä tuollainen?)
Aiemmin kirjoitinkin, että mihinkähän Runar kauppasi kähmimänsä tavarat. Keskisarjan kirjassa annetaan ymmärtää, ettei hän varsinaisesti niillä kauppaa käynyt, vaan piilotteli niitä. Jos Runar olisi tekijä, mikä niin hyvä piilo olisi, ettei tavarat olisi koskaan esiin tulleet näiden yli 60 vuoden aikana?
Hänen mökistään mitään raskauttavaa ei löytynyt. Mahtoiko sieltä löytyä näitä hänen vohkimiaan työkalujakaan, joita oli murtojen yhteydessä haltuunsa saanut?

Kirjan luettuani jäin miettimään tätä tuokkospoikien lähtöaikaa leiriltä. Hehän ensin "muistivat väärin", että lähtö olisi tapahtunut noin klo 22.30. Ongelmaksi muodostui sittemmin, että tuohilippoihinhan oli merkitty aika 23.15. Kuinkas tämä sitten oli mahdollista?
Pojat sitten muuttivatkin mieltään, kyllä lähtöaika oli sentään 23.30. Tähän vielä varmemmaksi vakuudeksi, että kun Ruuskanenkin siitä kotiutui, kotiväki muisti selkeästi kellon olleen puolenyön tietämissä. Pelkosella oli jopa kaappikello lyönyt puolenyön lyönnit.
Miksi sitten Pelkonenkaan ei alun alkaen muistanut näitä kaappikellon lyöntejä? :D
User avatar
skoune
Posts: 1146
Joined: Sun Jul 08, 2012 9:34 am

Re: Tulilahti (Heinävesi) v. 1959

Post by skoune »

Queen wrote: Wed Mar 22, 2023 11:28 am ...

Aiemmin olen luullut, että Runar oli rakentanut itselleen jonkun "majan", jota kutsuttiin oravan pesäksi tms., koska siinä oli 3 oviaukkoa.
...

Kirjan luettuani jäin miettimään tätä tuokkospoikien lähtöaikaa leiriltä. Hehän ensin "muistivat väärin", että lähtö olisi tapahtunut noin klo 22.30. Ongelmaksi muodostui sittemmin, että tuohilippoihinhan oli merkitty aika 23.15. Kuinkas tämä sitten oli mahdollista?
...
Jo kauan sitten olen minäkin nähnyt kuvan jossain kirjassa Runarin "majasta"... olisiko kyseessä käännösvirhe? Länsirannikon ruotsalaismurteet eroavat aika tavalla muualla puhutusta suomenruotsista.

Kävihän toinen tuokkosista hakemassa juuri niitä tuokkosia, että ei heidän lähtöaikansa olisi tullut ilmi. - Tässä on kaksi vaihtoehtoa 1. tuokkosten haku viittaisi syyllisyyteen 2. mutta kun tuokkosia ei löytänyt oli tyttöjen murhaajat piilottaneet ne tuokkoset ja siksi ei niitä löyytynyt..mutta saattaisi silti olla mahdollista, että tuokkospojat olisivat tyttöjen tappamisesta jo silloin tienneet. - Mitä jos siellä oli isompikin joukko tyyppejä liikkeellä, kostamassa ylpeille (!) kaupunkilaistytöille?
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Tulilahti (Heinävesi) v. 1959

Post by will »

Queen wrote: Wed Mar 22, 2023 11:28 am ... tuohilippoihinhan oli merkitty aika 23.15. ,,,
Koska suoria havaintoja rikoshetkeltä ei ole, saattaa tutkintaa auttaa, mikäli rikospaikalta löytyy muistiin merkittyjä kellonaikoja ennen rikoksen tapahtumista. Näin oli myös Bodomilla. Valitettavasti, tästä huolimatta kummatkin tapaukset ovat yhä oikeudellisesti ratkaisematta.
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Tulilahti (Heinävesi) v. 1959

Post by Queen »

skoune wrote: Wed Mar 22, 2023 2:17 pm Kävihän toinen tuokkosista hakemassa juuri niitä tuokkosia, että ei heidän lähtöaikansa olisi tullut ilmi. - Tässä on kaksi vaihtoehtoa 1. tuokkosten haku viittaisi syyllisyyteen 2. mutta kun tuokkosia ei löytänyt oli tyttöjen murhaajat piilottaneet ne tuokkoset ja siksi ei niitä löyytynyt..mutta saattaisi silti olla mahdollista, että tuokkospojat olisivat tyttöjen tappamisesta jo silloin tienneet. - Mitä jos siellä oli isompikin joukko tyyppejä liikkeellä, kostamassa ylpeille (!) kaupunkilaistytöille?
Joskus olen spekuloinut ajatuksella, että tuokkospojat olisivat kertoneet jollekin henkilölle käyneensä leirissä. Tämä henkilö on joko yksin tai kaverinsa kanssa mennyt kokeilemaan onneaan ja tilanne on johtanut tyttöjen kuolemaan. Tyypit ovat piilottaneet tavaroita kiinnittämättä sen enempää huomiota tuohilipposiin. Ruuskanen halusi käydä pelastamassa lipot jälkikäteen pois, jotta mikään ei viittaisi heidän käyntiinsä (tosin lipoissahan oli väärät nimet). Kävi kuitenkin niin, että Ruuskasen ja Pelkosen leirillä käynti oli havaittu. Todistajahan oli nähnyt heidät veneilemässä.

Ja vielä yksi mahdollisuus olisi, että toinen tuokkospojista olisi palannut leiriin kaverinsa X:n kanssa. X on siinä tohinassa piilotellut tavarat. Tuokkospojan mieleen on jälkikäteen tullut, että ne tuohilipot olivat piilotettujen tavaroiden joukossa, mutta hänhän ei piiloa tiennyt, koska X hoiti homman. Kävi sitten jälkikäteen etsiskelemässä löytämättä niitä.

Willin kirjoittamaan; on totta, että samantapainen, kirjattu merkintähän ajankohdasta oli Bodomillakin. En ole tuohon erityistä huomiota aiemmin kiinnittänytkään, että kummassakin tapauksessa ajankohta oli kirjattu ylös ja kumpikin tapaus jäi selvittämättä.

Keskisarjahan kääntyi sille kannalle kirjassaan, että Runar oli syyllinen. Hän on kyllä ansiokkaasti tuonut esille monien osalta niin raskauttavat kuin vapauttavatkin seikat. Tuokkosten kohdalla alibin loppuyölle antoi tosin kotiväet. Tietääkö joku, minkä ikäinen Ruuskasen pikkuveli oli? Pojat olivat nukkuneet loppuyön samassa huoneessa (muistaakseni pirtissä).

Ei oikein tiennyt olisiko itkenyt vai nauranut lukiessaan Kauhasen pojan ja kumppaneiden saariretkestä ko. viikonloppuna. Melkoista kohellusta.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Tulilahti (Heinävesi) v. 1959

Post by härkä »

Otaksuisin tuokkkospoikain saaneen tietää jo varsin tuoreeltaan yön tapahtumista.
Ja tämä olisi siis syy nopeaan paikalla käyntiin. Katsoa tuohilippojen perään, josko ne löytyisivät ?
On mahdollista, että suht suurikin joukko tiesi tapahtumista, mutta se onnistuttiin pitämään omissa tiedoissa ?

Tämä tietenkin, mikäli tuokkoset eivät itse olisi syypäitä.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Tulilahti (Heinävesi) v. 1959

Post by Queen »

Nimimerkki snufkin on kirjoittanut Minfossa kuinka tuokkospoikia syyllistetään Hejacissa. Skoone oli tähän vastannutkin, että he ovat vain yksi mahdollisuus muiden joukossa.

Yhteen kohtaan olisin puuttunut snufkinin kirjoituksessa. Hän kirjoittaa:
"Varmaan tylsin vaihtoehto tekijöiksi tuon kirjan perusteella. Tyypit käyneet murhia edeltäneenä lauantaina telttailemassa saaressa muutaman kaljan kanssa = kunnon partiopoikia."

Ensiinäkin, eikö tekijä voi olla tylsä vaihtoehto?
Toiseksi, tuokkospojat eivät edes olleet saaressa. Heidän partiotaustastaan en tiedä, mutta alkuviinoja olivat juomassa Teuvo Kauhanen, Lauri Lyytikäinen, Reino Lyytikäinen, Pertti (sukunimeä en tiedä, Pieksämäeltä kuitenkin).

Muutamasta kaljasta en tiedä, sillä ainakin Keskisarja kertoo kirjassaan, että ensin juotiin ladolla vaakunaviinapullo, johon oli sekoitettu jotakin viiniä. Tämä oli Pertin pullo. Sitten Reino ojensi toisen pullon. Tämä oli "pohjustusta". Illalla lähdettiin saareen. Karvisen perämoottoria lainattiin. Pertti ja Lauri eivät lähteneet mukaan.
Lähtijät olivat lopulta Teuvo Kauhanen, Reino Lyytikäinen, Martti Lyytikäinen sekä Veikko Puustinen.
Kauhaselta rikkoutui ginipullo kalliolle. Välillä tapeltiin, veneen moottorikin rikkoutui. Kauhanen rikkoi sormensa yrittäessään pelastaa ginin loppuja kalliolta.
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Tulilahti (Heinävesi) v. 1959

Post by Queen »

Laitan tätä kautta vielä yhden viestin snufkinia koskien, sitten jätän Minfon omaan rauhaansa.
Olen kirjoittanut täällä saariretkestä, josta kerrotaan Teemu keskisarjan kirjassa Tulilahti, tutkimuksia naismurhista, sivu 35 otsikolla: Veljekset.
Tähän retkeen eivät siis Pelkonen ja Ruuskanen osallistuneet, heillä oli oma retkensä. Ajatuksena tässä itsekirjoittamassani oli juuri se, että muitakin epäilyttäviä Keskisarja on kirjassaan esille tuonut. Tässä kohtauksessa pääosassa oli Teuvo Kauhanen.
Lisäys: Meinasi unohtua: snufkin mainitsi itkijästä, että hän olisi ollut Ruuskasen sisko.
"Niin ja ihan vaan lisähuomiona niin Ruuskasen sisko taisi sanoa, että itkivät yhdessä tyttöjen kuolemaa. Eipä kuullosta syyllisen käytökseltä."

Snufkin on erehtynyt. Aili Kauhanen sanoi: Yhdessä itkettiin. (Sivu 179)
Post Reply