Jyväskylä - Henkirikos 5.–21. maaliskuuta 2023

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Jyväskylä - Henkirikos 5.–21. maaliskuuta 2023

Post by -Uta- »

Keskisuomalainen: 23-vuotias mies vangittu Jyväskylässä taposta epäiltynä:
Uhrin ruumis löydettiin vasta pari viikkoa teon jälkeen
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kes ... #gs.u126wq
JULKAISTU 31.03.2023 16:09

Keski-Suomen käräjäoikeus on vanginnut tänään 23-vuotiaan miehen epäiltynä taposta Jyväskylässä.

Sanomalehti Keskisuomalaisen mukaan henkirikoksen epäillään tapahtuneen jo 5. maaliskuuta, mutta vainaja löydettiin asunnosta vasta viime viikolla. Käräjäoikeuden vangitsemispäätöksessä epäillyn rikoksen tekoajaksi on merkitty 5.–21. maaliskuuta.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Latvala kertoo lehdelle, että uhri oli täysi-ikäinen, mutta hän ei kerro uhrin sukupuolta tai ikää. Tiedossa ei ole esimerkiksi sekään, mikä oli taposta epäillyn miehen ja uhrin välinen suhde.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Jyväskylä - Henkirikos 5.–21. maaliskuuta 2023

Post by -Uta- »

Sisä-Suomen poliisilaitos tutkii Jyväskylässä maaliskuussa tapahtunutta epäiltyä henkirikosta
https://poliisi.fi/-/sisa-suomen-poliis ... nkirikosta
Julkaisuajankohta 18.4.2023 17.49
UUTINEN


Noin 30-vuotias nainen löydettiin maaliskuun loppupuolella asunnostaan Jyväskylän Keltinmäessä kuolleena. Naisen epäillään kuolleen noin kaksi viikkoa aikaisemmin eli maaliskuun alussa. Asiaa tutkittiin ensin kuolemansyyntutkintana, mutta melko pian ilmeni, että asiassa on syytä epäillä rikosta.

Rikoksesta epäillyn jäljille päästiin poliisin omien tutkimusten myötä. Epäilty, joka on noin 20-vuotias jyväskyläläinen mies, vangittiin Keski-Suomen käräjäoikeudessa 31.3.2023 todennäköisin syin taposta epäiltynä ja hän on edelleen vangittuna.

Epäilty on kuulusteluissa myöntänyt aiheuttaneensa naisen kuoleman ampumalla tätä ampuma-aseella. Esitutkinnassa on ilmennyt lisäksi, että asianosaiset olivat toisilleen entuudestaan tuttuja.

Asiasta tiedotetaan lisää aikaisintaan sen siirtyessä syyteharkintaan.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Jyväskylä - Henkirikos 5.–21. maaliskuuta 2023

Post by -Uta- »

Jyväskylässä löytyi asunnosta kuollut nainen maaliskuussa – epäiltyä vastaan nostettu syyte murhasta
Vainaja löydettin asunnosta Keltinmäessä maaliskuun lopulla. Poliisi epäilee hänen kuolleen huomattavasti aiemmin. Henkirikoksesta on ollut vangittuna yksi epäilty.
https://yle.fi/a/74-20040847
RIINA MÄENTAUSTA
13.7. 12:01


Syyttäjä on nostanut syytteen Jyväskylässä viime keväänä tapahtuneesta henkirikoksesta.

Keltinmäessä yksityisasunnosta löytyi kuollut nainen viime maaliskuussa. Poliisi epäilee naisen kuolleen noin kaksi viikkoa aiemmin ennen kuin hänen ruumiinsa löydettiin.

Asian vuoksi on ollut vangittuna 23-vuotias mieshenkilö. Häntä syytetään ensisijaisesti rikosnimikkeellä murha.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Jyväskylä - Henkirikos 5.–21. maaliskuuta 2023

Post by -Uta- »

Syyttäjä: Mies teloitti uhrin kostoksi aiemmasta sormensa katkaisusta
- naisvainaja lojui asunnossaan kuolleena viikkoja
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/nai ... #gs.3m1jvl
JULKAISTU 10 TUNTIA SITTEN (PÄIVITETTY 6 TUNTIA SITTEN)

Keski-Suomen käräjäoikeus alkoi tänään käsitellä maaliskuussa tapahtunutta murhaa, josta epäiltynä on parikymppinen nuori mies. Syyttäjä vaatii 23-vuotiaalle miehelle elinkautista vankeutta murhasta. Käräjäoikeus käsittelee syytteitä suljetuin ovin.

Syyttäjän haastehakemus on kuitenkin julkinen. Syyttäjän teonkuvauksen mukaan nuori mies tappoi ennalta suunnitellusti kolmekymppisen naisen tämän omassa kodissa. Motiivina henkirikokseen oli kosto.

Mies otti yhteyttä uhriinsa Telegram-sovelluksella, sai tietää tämän koko nimen ja valokuvia naisesta. Tämän jälkeen mies tutki naisen sosiaalisen median valokuvia ja huomasi, että tunteekin naisen entuudestaan. Miehellä oli vanhoja kaunoja naisen kanssa.

Mies sopi tapaamisen naisen asunnolle ja otti mukaansa muokatun 22-kaliiperisen pistoolin. Asunnolla osapuolet keskustelivat siitä, että nainen liittyi tapahtumasarjaan, jossa miehen sormi oli aiemmin katkaistu. Mies vaati, että nainen järjestää sormen katkaisseen tuntemattomaksi jääneen henkilön asunnolleen, mihin nainen ei suostunut.

Syyttäjän mukaan mies saattoi tiukasti olkapäästä puristamalla fyysisesti pienempikokoisen naisen tämän makuuhuoneeseen sängylle vatsalleen ja ampui uhrinsa kosketuslaukauksella ohimoon. Syyttäjä piti tekoa teloituksena. Nainen menehtyi välittömästi.

Kiistää murhan
Murhasta syytetty mies on myöntänyt aiheuttaneensa naisen kuoleman. Miehen mukaan kyseessä oli kuitenkin tappo, ei murha. Mies on kiistänyt myös omaisten korvausvaatimukset hautauskuluista ja kärsimyksestä.

Syyttäjän mukaan miehen piti pitää naisen surmaamista yhtenä vaihtoehtona lähtiessään naisen asunnolle käsiaseen kanssa. Mies myös kiirehti tapaamista. Syyttäjä katsoo, että miehellä oli asunnolla mahdollisuus harkita vielä tekoaan. Henkirikos ei tapahtunut ennalta arvaamattomasti tai tilanteen hallitsemattomasta kehittymisestä.

Syyttäjän mukaan mies uhkaili uhriaan jo ennen tappamista, minkä täytyi aiheuttaa naisessa voimakasta kuolemanpelkoa. Syyttäjjän mukaan uhri aneli mieheltä armoa ja siksi syyttäjä pitikin tekoa myös julmana. Suunnitelmallisuutta osoitti syyttäjän mukaan myös henkirikoksen peittely ja suhtautuminen naisen kuolemaan.

Ruumis löytyi vasta viikkojen kuluttua
Poliisi on aiemmin kertonut, että epäilee 23-vuotiaan miehen ampuneen noin 30-vuotiaan naisen kuoliaaksi Jyväskylän Keltinmäessä maaliskuun 5. päivä. Poliisi sai tiedon ruumiista vasta reilut kaksi viikkoa kuoleman jälkeen.

Aluksi poliisi tutki tapahtumia normaalina kuolinsyyn selvityksenä, mutta alkoi sitten epäillä asiassa henkirikosta. Rikosnimikkeeksi tuli tappo. – On haastavaa selvittää tapauksia, joissa vainaja löytyy päiviä, tai kuten tässä tapauksessa, viikkoja kuoleman jälkeen, tutkinnanjohtajan sijainen, rikoskomisario Saara Asmundela kertoi aiemmin MTV Uutisille.

Nuori mies myönsi aiheuttaneensa naisen kuoleman.

Asmundela kertoi aiemmin MTV Uutisille, ettei miehellä ollut aseeseen lupia. Miehellä on nuoresta iästään huolimatta hyvin rankka rikostausta. Mies vangittiin maaliskuun lopussa ja hän on yhä vangittuna.

Tappo muuttui murhaksi
Poliisi kertoi aiemmin MTV:lle, että miehen ja henkirikoksen uhriksi joutuneen naisen suhde oli "tuttavuus".

– Epäilty on kertonut omia vaikuttimiaan teolle, ja poliisillakin on niistä näkemys, Asmundela totesi keväällä.

Jossakin vaiheessa epäilty rikosnimike muuttui taposta murhaksi. Syytä tähän ei ole kerrottu.

Heinäkuun 13. päivä myös syyttäjä nosti 23-vuotiasta miestä vastaan syytteen murhasta.

Lain mukaan henkirikos voidaan katsoa murhaksi esimerkiksi sen julmuuden ja raakuuden tai suunnitelmallisuuden perusteella. Murhasta rangaistus on elinkautinen.

Keski-Suomen käräjäoikeus antaa asiasta ratkaisunsa myöhemmin.

Juttua täydennetty haastehakemuksen tiedoilla 26. heinäkuuta kello 11.56.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Jyväskylä - Henkirikos 5.–21. maaliskuuta 2023

Post by -Uta- »

Nuoren naisen epäiltiin tappaneen itsensä – sitten hyytävä totuus alkoi valjeta
Poliisi löysi maaliskuussa jyväskyläläisestä asunnosta naisen, joka vaikutti kuolleen oman käden kautta.
Puhelimesta löydetyt viestit ja valvontakamerat osoittivat lopulta, että totuus olikin jotain aivan muuta.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009744287.html
Meri Suominen
30.7. 17:50


Image
Jyväskylän Keltinmäen kaupunginosassa paljastui maaliskuussa henkirikos, jota epäiltiin aluksi itsemurhaksi.
KUVA: POLIISIN ESITUTKINTAMATERIAALI


MUT oikeesti mä hoidin sen vitun asiallisesti.

Telegram-viesti lähetettiin perjantaina 10. maaliskuuta. Viisi päivää aikaisemmin viestin kirjoittanut mies oli ampunut nuoren naisen teloitustyylillä kuoliaaksi jyväskyläläisessä kerrostaloasunnossa. Viestin vastaanottaja oli 31-vuotias mies, jolle ampuja oli kertonut teostaan.

– Et vaan kylmästi ja impulsiivisesti. Seuraava jos tulee ni hoida ensin ongelmat ja sitten vasta helpoin osa, kolmekymppinen mies vastasi.

– Mut jotkut käyttää tappo juttuja liian kevyin perustein.

27-vuotiaan naisen ruumis lojui viestinvaihdon aikana yhä asunnossa. Kukaan ei vielä tiennyt hänen kohtalostaan mitään. Naisesta huolestuttaisiin vasta yli viikkoa myöhemmin, tiistaina 21. maaliskuuta. Kun poliisit silloin menisivät hänen asuntoonsa, näyttäisi siltä, että sängyllä vatsallaan makaava nainen on tehnyt itsemurhan. Ampuja oli pitänyt tästä huolen käymällä naisen luona toisenkin kerran. Hän asetteli naisen sopivampaan asentoon ja jätti aseensa tämän käteen, pään viereen. Naisen puhelimen hän oli sammuttanut ja poistanut itseensä viittaavat viestit jo aikaisemmin.

31-VUOTIAS mies, jonka kanssa ampuja viestitteli, vaikutti kerskailevan tappaneensa itsekin – peräti kahdesti. IS:n tietojen mukaan häntä ei ole koskaan tuomittu henkirikoksesta. Joka tapauksessa mies kirjoitti, että hänellä on kasvoissaan kaksi tekoja symboloivaa kyyneltatuointia. Mies totesi ampujalle, että tämänkin kasvoihin voisi nyt tatuoida kyyneleen.
– Kannat sen joko kunnialla tai häpeämerkkinä. Sä päätät.
– Säkin et oo enää vaan väkivaltainen. Vaan murhaaja, hän julisti eräässä viestissään.

KELTINMÄEN kaupunginosassa sijaitsevan kerrostalon rappukäytävässä kävi harvinaisen kova kuhina 5. maaliskuuta aamupäivällä. Asiaan kiinnitti huomiota talosta myöhemmin kuolleena löydetyn naisen naapuri. Rappukäytävässä ravasi yhtenään epämääräiseltä vaikuttavaa porukkaa. Naapuri pohti, oliko talossa alettu taas käydä huumekauppaa. Puolenpäivän jälkeen naapuri kiinnitti jälleen huomiota ulkona liikkuneeseen kuviollisiin trikoisiin ja ruskeaan talvitakkiin pukeutuneeseen naiseen. Hän ei vielä tällöin tunnistanut naista talon uudeksi asukkaaksi. Nainen näytti siltä, että oli menossa jotakuta vastaan. Hän palasikin naapurin mukaan ”bodarin” näköisen miehen kanssa. – Mies ei ollut jössikkä, mutta hänellä oli auktoriteettia. Miehen askel oli vähän sellainen macho, naapuri kuvaili poliisille.

Image
Ampuja ja 27-vuotias nainen kävelivät yhdessä naisen asunnolle kerrostalojen parkkipaikalta. KUVA: POLIISIN ESITUTKINTAMATERIAALI

Naapuria häirinnyt ”rappuralli” rauhoittui ja hävisi mielestä, kun mies ja nainen katosivat sisälle taloon. Reilut kaksi viikkoa myöhemmin naapurin ikkunan alle ilmestyi poliiseja ja ruumisauto. Tilanteesta liikkui juoruja, joiden mukaan kyse olisi itsemurhasta. – Sanoin, että nyt on tapahtunut isompaa, kun poliisikin on laittanut uniformussa tupakaksi. Sanoin, että kyllä siellä on varmaan tapahtunut tappo tai jotain muuta, naapuri kertasi omia epäilyjään poliisille.

ITSEMURHALTA näyttänyt kuolema herätti epäilyksiä poliisissakin. Kuolleen naisen puhelimeen tehty laite-etsintä ja valvontakameratallenteet lopulta vahvistivat ne. Palautetusta viestihistoriasta poliisi päätteli naisen sopineen tapaamisen kotiinsa jonkun kanssa. Kameroista poliisi puolestaan näki, että naisen luokse saapui sovittuun aikaan ja lopulta poistui mies punaisella henkilöautolla. Kyseinen auto oli poliisille tuttu, koska se oli jouduttu pysäyttämään aikaisemmin. Autoa oli näilläkin kerroilla kuljettanut mies, jota poliisi alkoi epäillä henkirikoksesta. Naisen kädestä ei myöskään löytynyt ruutisavujäänteitä. Sen sijaan jäänteitä löytyi aikanaan työhanskasta, jonka poliisi takavarikoi punaista autoa ajaneen miehen majapaikasta.

KUULUSTELUISSA ampuja kiisti ensin täysin tuntevansa 27-vuotiasta naista tai tietävänsä hänen kuolemastaan mitään. – Olisi mukava tietää että kuka on kuollut ja milloin, ja mitä täällä ylipäänsä tapahtuu, hän kummasteli. Vasta viidennessä kuulustelussa hän viimein myönsi ainakin osittain asioiden oikean laidan. Hän oli mennyt naisen luokse tapaamiseen, jonka päätteeksi ampui naista makuuhuoneessa oikeaan ohimoon. Hän myönsi senkin, että kävi myöhemmin yöllä lavastamassa henkirikoksen itsemurhaksi.

AMPUJA kuitenkin vakuutti esitutkinnan loppuun asti, että tunnisti naisen vanhaksi tutukseen vasta nähtyään hänet kerrostalon pihassa. Poliisin ja myöhemmin syyttäjän käsitys oli eri. Heidän mukaansa mies tiesi etukäteen tarkalleen, ketä oli menossa tapaamaan. Nainen oli kaksikon aiemman Telegram-viestittelyn aikana kertonut paitsi koko nimensä, myös lähettänyt tuoreen kasvokuvan itsestään.

Virkavalta uskoi, että ampujan motiivi naisen tapaamiselle oli kosto. Kaksikolla oli yhteistä historiaa muutaman vuoden takaa. – En halua kertoa tuosta tapahtumasta mitään muuta, mutta tää muija oli nimenomaan se henkilö, joka mut siihen ansaan järjesti silloin, ampuja kertoi poliisille.

Mainittu ”ansa” ajoittui miehen mukaan vuosien 2018–2019 taitteeseen. Poliisin saamien tietojen perusteella nainen olisi tuolloin järjestänyt miehen tilanteeseen, jossa tältä vietiin paljon rahaa ja katkaistiin sormi. Mies halusi, että nainen kutsuisi sormenkatkaisijan asunnolle. Se ei naisen mukaan onnistunut. – Jotain se ainakin koetti sitä selittää, että miksi se niin teki ja muuta, mutta se meni mulla ihan toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos jo siinä vaiheessa, mies sanoi kuulustelussaan. – Sit mulla vaan napsahti päässä, kun se homma ei edennyt mitenkään ja totesin, ettei asian voi vaan antaa olla.

KOSTOMOTIIVIN vuoksi ampujaa alettiin epäillä tapon sijaan vakaasti harkitusta murhasta.

Mies kertoi poliisille taluttaneensa naisen kädestä kiinni pitäen makuuhuoneen sängylle makaamaan. - Mä otin mulla housujen vyötäröllä olleen aseen oikeaan käteeni ja painoin sen siihen sen muijan oikeaan ohimoon kiinni ja oikeastaan yhtään sen enempää ajattelematta painoin liipaisinta, mies kertoi. – Se varmaan ehti nähdä sen mun aseen ainakin vilaukselta, kun se sanoi sen ”älä tapa mua”, mutta en mä ihan varma ole. Mies kuvaili toimineensa kuin ”automaatilla”. Mistään tunnekuohusta ei ollut kyse, vaan hän sanoi olleensa täysin rauhallinen ja ”normaaleilla sykkeillä”.

KESKI-SUOMEN käräjäoikeus aloitti henkirikoksen ja siihen linkittyvien muiden syytteiden käsittelyn heinäkuussa. Torstaina 27.7. annetulla välituomiolla murhasta syytetty mies määrättiin mielentilatutkimukseen. Miehen katsottiin toimineen pääosin henkirikossyytteessä kuvatulla tavalla.

Kuitenkaan johtopäätöstä siitä, että mies olisi tunnistanut naisen jo tapaamista edeltäneen viestittelyn aikana, ei voitu tehdä. Tunnistaminen tapahtui oikeuden mukaan siis viimeistään parkkipaikalla kaksikon kohdatessa kasvotusten. Myöskään naisen olkavarressa olleiden mustelmien tarkkaa ikää ei pystytty arvioimaan, joten niiden syntytapa ja -ajankohta jäivät epäselviksi. Oikeuden mukaan mustelmat kuitenkin sopivat sormenpainaumien aiheuttamiksi.

KÄSITTELY jatkuu mielentilatutkimuksen valmistumisen jälkeen. Tällöin oikeus ottaa kantaa siihen, mihin rikokseen mies on syyllistynyt sekä siihen, oliko hän teon aikaan syyntakeinen eli täydessä ymmärryksessä. Mielentilan tutkiminen on oikeuden mukaan tarpeen myös sen arvioimiseksi, onko miestä pidettävä erittäin vaarallisena toisen hengelle, terveydelle tai vapaudelle.

Syyttäjä vaatii ampujalle elinkautista vankeutta murhasta. Mies itse on myöntänyt syyllistyneensä tappoon. Mikäli oikeus katsoisi teon olleen tappo, tulisi vankeusrangaistuksen olla syyttäjän mukaan vähintään 11 vuotta.

IS:n tietojen mukaan miehellä on runsaasti aiempaakin rikoshistoriaa. Hänet on tuomittu lainvoimaisesti muun muassa Pohjois-Savon käräjäoikeudessa tapon yrityksestä lähes neljän vuoden ehdottomaan vankeuteen.

HENKIRIKOKSEN uhrina maaliskuussa kuollut nainen oli vasta hiljattain muuttanut Keltinmäessä sijaitsevaan asuntoonsa.

Poliisin kuulemisten perusteella hän oli ollut aikaisemmin ainakin hetken asunnottomana. Ystävän mukaan nainen oli kuitenkin maaliskuun alussa kertonut, että elämä oli nyt paremmin hallinnassa. Hän oli ollut iloisempi.

Uuden kodin sisustus oli vielä vaiheessa. Sängyn ja kasaamattoman hyllykön lisäksi siellä oli vain naisen vaatteita ja hygieniatarvikkeita. Hän oli muutama päivä ennen kuolemaansa kysellyt sosiaalisen median roskalava-ryhmästä itselleen lahjoituksia.

Nainen oli myös suhteellisen tuore äiti. Hän ei koskaan päässyt näkemään lapsensa yksivuotissyntymäpäivää.
Post Reply