Britannia - Lasten sarjamurhaaja Lucy Letby sai elinkautisen tuomion

Suomen alueen ulkopuolella tapahtuneet henkirikokset
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Britannia - Lasten sarjamurhaaja Lucy Letby sai elinkautisen tuomion

Post by -Uta- »

Britannian pahin lasten sarjamurhaaja tuomittiin loppuiäkseen telkien taa – tappajahoitajan jäljiltä voi löytyä vielä lisää uhreja. Kahdeksan vuotta murhakampanjansa alkamisen jälkeen sairaanhoitaja Lucy Letby sai tuomion seitsemästä murhasta ja kuudesta murhayrityksestä.
https://yle.fi/a/74-20046235
KIRSI CROWLEY
21.8. 18:43 • Päivitetty 22.8. 8:00


Image
Cheshiren poliisin julkistama kuva Lucy Letbyn ensimmäisestä kuulemisesta, 3.7.2018. Kuva: Cheshire Police / MEGA

LONTOO. Kukaan ei olisi uskonut, että tavallisen oloinen, mukava nuori hoitaja tappaisi.

Mutta kahdeksan vuotta murhakampanjansa alkamisen jälkeen Lucy Letby sai elinkautistuomion seitsemän vauvan murhasta ja kuuden vauvan murhayrityksestä. Yhden vauvan hän yritti murhata kahdesti. Rikoksensa hän teki vuosina 2015–2016 Countess Of Chesterin sairaalassa.

33-vuotias Lucy Letby on nyky-Britannian pahin lasten sarjamurhaaja. Häntä ei vapauteta vankeudesta koskaan, hän istuu 14:ää elinkautisrangaistustaan vankilassa kuolemaansa asti.

– Koska rikostesi vakavuus on poikkeuksellisen suuri,… vietät koko loppuelämäsi vankeudessa, ilmoitti tuomari James Goss.

Lucy Letbyn teot lastensairaalan synnytysosastolla ovat järkyttäneet koko Britanniaa.

– Tapoit seitsemän haurasta vauvaa ja yritit tappaa kuusi muuta. Jotkut uhreistasi olivat vain päivän tai kahden ikäisiä. Kaikki olivat erittäin haavoittuvia, tuomari Goss lausui.

Hän kuvasi tapausta julmaksi, laskelmoiduksi ja kyyniseksi lastenmurhakampanjaksi ympäristössä, jonka olisi pitänyt olla turvallinen vauvoille. Letby oli valikoinut uhreikseen poikkeuksellisen hauraita lapsia, erityisesti kaksosia ja kolmosia.

– Hänen käsissään harmittomista aineista kuten ilmasta, maidosta, tiputusnesteestä tai insuliinista tuli tappavia. Hän käytti väärin oppejaan ja aiheutti harmia, surua ja kuolemaa taidoillaan, tuomari Goss sanoi.

Letby oli myrkyttänyt vauvojen tiputusnestettä insuliinilla. Hän ruiskutti ilmaa lasten verisuoniin ja yliannosteli maitoa.

Lääkäreiden epäilyjä ei otettu todesta
Britanniassa on puitu erityisesti sitä, miten hoitaja pystyi jatkamaan lasten tappamista samalla osastolla kokonaisen vuoden ajan. Sairaalan lääkärit alkoivat epäillä häntä, kun lasten terveys romahti aina juuri hänen yövuoronsa aikaan.

Johtava lastenlääkäri Stephen Brearey kertoi epäilyistään sairaalan johdolle jo kesällä 2015, kun ensimmäiset selittämättömät kuolemat olivat tapahtuneet. Tavallisesti sairaalassa kuoli koko vuonna korkeintaan kaksi lasta.

Sairaalan johto kieltäytyi siirtämästä tavallisen ja mukavan oloista Letbyä pois työstään vauvojen tehohoito-osastolta. Sen sijaan lääkärit määrättiin pyytämään mielensä pahoittaneelta Letbyltä anteeksi epäilyjään. Kun hoitaja lopulta siirrettiin toimistotyöhön potilasturvallisuudesta vastaavalle osastolle, kuolemat loppuivat.

Todellinen tutkinta alkoi vasta kahden vuoden kuluttua, kun sairaala vihdoin ilmoitti asiasta poliisille. Letby pidätettiin ensimmäisen kerran vuonna 2018.

Vanhemmat antoivat oikeudessa sydäntäsärkeviä lausuntoja ennen kuin tuomari Goss kertoi tuomion.

– Emme pääse koskaan yli siitä, että tytärtämme kidutettiin niin kauan että hän ei jaksanut enää taistella. Kaikki, mitä hän koki lyhyen elämänsä aikana, oli tahallaan tehty sen ihmisen toimesta, jonka piti suojella häntä ja auttaa häntä pääsemään kotiin, jonne hän olisi kuulunut, kirjoitti murheellinen äiti, jonka lausunto luettiin oikeudessa.

Sairaalan johdon toimet selvitetään
Monet vanhemmista sanoivat menettäneensä luottamuksensa sairaalaan ja julkisen terveydenhuollon auktoriteetteihin.

Britannian hallitus on luvannut perusteellisen selvityksen sairaalan johdon toiminnasta. Oppositiossa oleva työväenpuolue ja lukuisat muut tahot vaativat, että selvitystä johtaa tuomari, jotta kaikki varmasti saadaan selville.

Britanniassa vaaditaan nyt myös sairaalan johtajia vastuuseen osasyyllisinä murhiin. Observer-lehdessä syyttäjän lääketieteellinen asiantuntija on vaatinut sairaalan johdolle syytteitä taposta.

Mediassa vaaditaan myös julkisen terveydenhuollon johtajille entistä enemmän vastuuta sairaaloissa tapahtuvista virheistä ja rikoksista.

Letby itse kieltäytyi tulemasta sellistään kuulemaan tuomiota. Oikeusministeri Alex Chalk sanoo, että lakia aiotaan muuttaa niin, että vastedes syytetyn on pakko tulla kuulemaan tuomionsa.

Poliisi tutkii yhä kymmeniä muita epäilyttäviä tapauksia, joissa Letby on ollut hoitamassa vauvoja. Lisäksi kaikki nelisentuhatta potilaskertomusta, joiden mukaan Letby on ollut hoitamassa vauvoja, aiotaan perata läpi.
Post Reply