Ydin- ja vesivoimaloiden turvallisuus

Ihmisiin, yhteiskuntaan ja luontoon liittyvät onnettomuudet vuodesta 2010 alkaen.
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Ydin- ja vesivoimaloiden turvallisuus

Post by will »

Sosnovy Borin ydinvoimalassa, Suomenlahden pohjukassa on suljettu yksi kahdeksasta generaattorista jäähdytysveden puutteen vuoksi. Yksi merestä otettavan veden syöttökanavan välpistä oli tukossa myrskyn ja meriveden nousun tuomasta levästä ja mudasta. Kysymyksessä on käyttöhäiriö, ei turvallisuusongelma, kertoo STUK, Sosnovy Borin verkkosivulta hankkimansa tiedon perusteella. Voimalan käyttöhäiriöistä ei tiedoteta Suomeen, toisin kuin on sovittu turvallisuusongelmien suhteen.

http://www.hs.fi/kotimaa/Myrsky+sulki+g ... 5552240613

Merivesi on tulvinut viime päivinä:
http://www.hs.fi/kotimaa/Merivesi+nousi ... 5552247548

Edit: Sosnovy Borin turvallisuus paranee, kun reaktoreita aletaan ajaa 80%:n teholla.

http://www.hs.fi/kotimaa/Sosnovyi+Borin ... 5552323698

Toimistopäällikkö Jorma Sandberg Stukista kertoo Helsingin Sanomien mukaan:
Tehonalennukset kasvattavat turvamarginaaleja tilanteessa, jossa laitos joudutaan ajamaan putkirikon tai muun häiriön takia pikaisesti alas. Reaktori kehittää pikasulun jälkeen jälkilämpöä, ja jos sitä ei saada jäähdytettyä tarpeeksi, vaarana on reaktorin sulaminen.

"Tehon alentaminen vähentää jälkilämpöä ja parantaa siten turvallisuutta. Se voi olla teknisesti helpommin toteutettavissa kuin uusien turvajärjestelmien rakentaminen", Sandberg sanoo.

Tehonalennus pidentää luultavasti myös Sosnovyi Borin käyttöikää, Sandberg arvioi: vanhat putket ja muut laitteet kestävät pitempään, jos laitoksia ei ajeta täysillä.
Aikaisemmassa Hesarin uutisessa annettiin ymmärtää, että voimalassa on käyttöön liittyviä häiriöitä runsaasti, niiden kuitenkaan muodostamatta varsinaista turvallisuusongelmaa. Tällaisessa tilanteessa, naapurin näkökulmasta tuntuu mukavammalta, että keskitetään painopiste voimalan turvalliseen toimintaan, eikä yritetä ottaa siitä ulos laskennallista maksimitehoa. Toivottavasti töpselisähköä ja talouden hyvinvointia riittää, ettei tehoja tarvise nostaa uudelleen joidenkin vuosien perästä.

Edit 2

Hesari kertoo, että ydinsukellusvene on syttynyt palamaan korjauksen aikana Murmanskissa, mutta säteilyvaaraa ei ole. Pitää toivoa, ettei uutinen päivity säteilyn osalta. Huhuja liikkuu Muurmannin alueella.

http://www.hs.fi/ulkomaat/Ydinsukellusv ... 5552331393
http://www.hs.fi/ulkomaat/Murmanskin+al ... 5552375558

Kurskin uppoamisaika kerrotaan väärin. Kursk upposi sotaharjoituksessa elokuussa 2000. Testattu ohjus toimi, mutta sukellusveneen suojautuminen ei. Paukku ja aluksen rysähtäminen pohjaan rekisteröitiin ja paikannettiin mm. Seismologian laitoksella Suomessa.
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Ydinvoimaloiden turvallisuus

Post by will »

Säteiluturvakeskuksen (STUK) loppuraportti Suomen ydinvoimaloiden turvallisuudesta erikoistilanteissa (ns. stressitestit) on toimitettu EU:lle.

http://www.stuk.fi/stuk/tiedotteet/fi_F ... 122011.pdf

Julkistamistilaisuudessa puhunut pääjohtaja Jukka Laakkonen kertoi Suomen voimaloiden turvallisuuden olevan hyvän ja sitä parannettavan suunnitellusti, milloin jokin asia huomataan voitavan tehdä paremmin kuin ennen.

http://www.stuk.fi/stuk/tiedotteet/fi_F ... -12-30.pdf

Nauhoitus on kuunneltavissa osoitteesta:

http://qsb.webcast.fi/s/stuk/stuk_2011_ ... tilaisuus/

Merkittävin turvallisuusvaatimusten muutos on, että voimaloiden tulee vast'edes selviytyä jäähdyksestä kolme vuorokautta ilman sähkön syöttöä. Tähän asti vaatimusta ei ole olluf, vaan turvallisuus on pyritty takaamaan riittävän moninkertaisen varasähköjärjestelmän avulla.

Vaikean ongelman aiheutumisen todennäköisyydeksi on arvioitu on yksi kerta 100 000 vuoden aikana Olkiluodon vanhoille ja kymmenporrasta harvinaisempi rakenteilla olevalle uudelle voimalalle. Todennäköisyyttä määrättäessä sähkönsyötön katkeaminen on otettu huomioon yhtenä tekijänä, joka ei kuulu merkittävimpiin. Laakkosen mukaan kyse on laskennallisesta suureesta, jolla selvitetään turvallisuuden suuruusluokkia, väittämättä, että luvut olisivat täsmällisesti oikein.

Mikäli ongelma kuitenkin syntyisi ei nykyjärjestelmässä aiheutuisi vastaavia päästöjä kuin Fukushimassa esiintyi, koska ne estetään voimalan turvalliseksi suunnitellun rakenteen avulla. Tämä on uutta kansainvälisesti

Loviisassa on kiinnitettävä huomiota tulvalta suojautumiseen. Loviisan voimalat jäähtyvät nykyisellään kahdeksan tuntia ilman sähköä. Ensimmäinen tunti on ratkaiseva. Sen jälkeen radioaktiivinen hajoaminen ja siitä johtuva lämmöntuotto hidastuvat huomattavasti.
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Ydinkäyttöisen sukellusvene Jekaterinburgin palo

Post by will »

Aikaisemmassa viestissä kerrotusta ydinsukellusveneen palosta telakalla on uutta mediatietoa:
Venäläismedia: Palaneessa sukellusveneessä oli ydinaseita

Maanantai 13.2.2012 klo 16.39

Murmanskissa joulukuussa palaneessa ydinsukellusveneessä oli palon syttyessä pitkänmatkan ydinohjuksia, kirjoittaa venäläismedia.
...
Lehden otsikon mukaan Venäjä vältti kuin ihmeen kaupalla toisen Tshernobylin.

Vlast sanoo saaneensa vahvistuksen tiedolle useista eri laivastolähteistä. Lehdessä ei ollut suoria lainauksia viranomaisilta.

Lehden mukaan ydinsukellusvene Jekaterinburgin miehistö laiminlöi normaaleja käytäntöjä ja toi aluksen korjaustelakalle, vaikka siinä oli edelleen aseita. Uutisen mukaan useat epätavalliset paloon liittyvät seikat viittaavat siihen, että aluksella oli 16 pitkänmatkan ydinohjusta, joista kussakin oli neljä taistelukärkeä. Lisäksi aluksella oli ilmeisesti torpedoita, joissa saattoi olla ydinkärjet.

Aluksen palon sammuttaminen kesti miltei vuorokauden. Vlast kertoi, että Jekaterinburg hinattiin muutama päivä palon jälkeen salaiseen sotilastukikohtaan, jossa säilytetään osaa Venäjän Pohjoisen laivaston ydinaseista.

STT
Image
Lähde: http://www.reuters.com/article/2011/12/ ... MJ20111230

Ei ollut pullat uunissa, mutta olikin kovat piipussa.
64 kertaa laukeavan asejärjestelmän kuljetusalusta roihusi, mutta onneksi lasti ei tussahtanut.
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Ydinvoimaloiden turvallisuus

Post by will »

Japani sulkee Tomarin ydinvoimalan kolmosreaktorin huollon vuoksi. Tämän jälkeen kaikki Japanin 53 ydinreaktoria ovat pysähdyksissä odottamassa uusia turvallisuutta koskevia päätöksiä Tohokun järistyksen ja tsunamin johdosta syntyneen odottamattoma tilanteen takia. Ydinvoimalat ovat tuottaneet kolmanneksen Japanin tarvitsemasta energiasta. Se korvataan nyt fossiilisilla polttoaineilla, mm. maakaasulla, jota tuodaan tankkereilla. Syntyvät uudet hiilidioksidipäästöt saattavat vaikuttaa maapallon ilmastoon pitkän aikaa. Ympäristöliikkeet toivovat, ettei ydinvoimaloita enää avattaisi ja fossiilisten polttoaineiden käyttö korvattaisiin muilla menetelmillä.

http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-17967202
http://www.hs.fi/talous/Japani+sulkee+v ... 5560080746
Norsula
Posts: 24
Joined: Sun Nov 13, 2011 8:30 pm

Re: Ydinvoimaloiden turvallisuus

Post by Norsula »

Olin aiemmin ydinvoimavastainen ihan vain punaviheruskovaisuuttani. Sittemmin Fukushiman onnettomuus on tehnyt minusta ydinvoimamyönteisemmän. Niin paradoksaaliselta kuin kuulostaakin. Jos vuosikymmeniä vanha reaktori kestää edes noin hyvin 6,8 richterin maanjäristyksen ja (tupla)tsunamin, ydinvoiman on pakko olla turvallista!

Taidan olla vähän kyyninen.

Tokikaan en ole asiantuntija eivätkä nuo vanhat reaktorit ole mikään naurun asia.
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Korkea-aktiivisen ydinjätteen sijoittaminen

Post by will »

Reaktoreiden käytettyä polttoainetta on kertynyt vuoden 2010 tilaston mukaan 345 000 tonnia, kaksinkertaistuen edellisen vuosikymmenen aikana. Vähiten huonona ratkaisuna sen pitkäaikaiseen, turvalliseen sijoittamiseen pidetään luolia, jotka kaivetaan huolellisesti valittuihin geologisiin muodostumiin kiinteässä kalliossa ja suljetaan täytonjälkeen. Suomi on tässä edelläkävijä Onkaloineen, Ruotsi tulee seuraavana Forsmarkkeineen ja Ranska on kolmantena Euroopassa aloittamassa oman sijoitusohjelmansa kehittämistä. Suomen ydinjätepolitiikkaa pidetään onnistuneena, koska maan parlamentti (Eduskunta) on kieltänyt sekä ydinjätteen tuonnin että viennin Suomen rajojen yli. Reuters on vieraillut mm. Onkalossa ja raportoi käynnistään: http://www.reuters.com/article/2012/06/ ... YM20120613

Japani puolestaan aikoo käynnistää kaksi reaktoria tarkastusten ja huoltojen jälkeen, kertoo BBC. Kansalaisvastustusta reaktoreita kohtaan on kuitenkin yhä. Tohokun maanjäristyksen ja tsunamin seurauksena kaikki Japanin ydinreaktorit ehtivät olla suljettuina yhtä aikaa. http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-18468685
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Euroopan ydinvoimaloiden tarkastus 2012

Post by will »

Ennakkotietojen mukaan Euroopan ydinvoimaloissa on havaittu yhteensä 25 GEUR maksavien korjausten tarve, kun laitokset tarkastettiin Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen.
http://www.hs.fi/ulkomaat/Raportti+Euro ... 5603007482
Tarkastusraportti julkistetaan ylihuomenna, 4.10.2012.
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Ydinvoimaloiden turvallisuus

Post by will »

Sandy-myrskyssä on kuollut yli sata ihmistä Karibialla ja Yhdysvalloissa. Yhdysvallat on sulkenut kolme ydinvoimareaktoria yhtä monessa voimalassa niiden turvallisuuden alennuttua mm. tulvaveden vuoksi. Lukuisia muita voimaloita tarkkaillaan, kertoo HS.
http://www.hs.fi/ulkomaat/Kolme+ydinvoi ... 5611118514

Suomen lähistöllä on myrskyn vuoksi aikaisemmin suljettu Sosnovy Borin voimalan yksi reaktori. Suomessa Loviisan voimalan tulvasuojaa lisätään.

Edit: Kolme Sandyn vuoksi suljettua USA:n reaktoria käynnistetään. Muissa yksiköissä myrskyn aiheuttamat ongelmat on korjattu.
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art- ... 75996.html
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Hanfordin jätevuoto

Post by will »

Washingtonin osavaltion Hanfordissa Manhattan ohjelmalle plutoniumia tuottaneen ja vuodesta 1989 suljettuna olleen voimalan kuudesta jätesäiliöistä vuotaa yhteensä kuutiometriluokkaa oleva määrä radioaktiivista liuosta vuosittain. Tästä ei ole todettu olevan välitöntä vaaraa alueen asukkaille eikä läheisen Columbia-joen veden laadulle, mutta ajan mittaan riski kasvaa. Vanhoja tankkeja on yhteensä 149. Niihin jäi lietettä, kun pääosa radioaktiivisesta liuoksesta kahdeksan vuotta sitten pumpattiin uusiin, kaksiseinäisiin säiliöhin, jotka eivät vuoda. Liete aiotaan sitoa lasimaiseen massaan ja varastoida niin, ettei se pääse ympäristöön.

Plutoniumia tuottaneen voimalan sulkeuduttua Hanfordissa on puhdistettu ympäristöä. Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluviraston lukuja siivouksesta ja sen onnistumisesta on annettu oheisessa Reutersin uutisessa:

http://www.reuters.com/article/2013/02/ ... 9G20130223

http://www.hs.fi/ulkomaat/Kuusi+ydins%C ... 1512348539

wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Hanford_Site

Edit: Reutersin mukaan maahan vuotanut jätevesi on saastuttanut kaksi kuutiokilometriä pohjavettä. Wiki kertoo yhdestä kuutiokilometristä saastunutta vettä. Hesarin oheisen uutisen mukaan tankeista tapahtunut vuoto olisi promilleluokkaa näistä määristä. Paljon ydinjätepitoista vettä on joka tapauksessa päässyt paikallisesti maaperään ja osa edelleen ehkä Tyyneenmereen virtaavaan Columbia-jokeen. Nyt raportoitu muutama kuutio lisää ei välttämättä muuta kokonaistilannetta paljoakaan. Tietenkin riippuu siitä kuinka vahvaa vielä vuotava ydinsaaste on. Parempi toki, jos vuotoja ei olisi, ja resurssit voitaisiin keskittää luontoon levinneen saasteen keräämiseen pois.

http://www.hs.fi/ulkomaat/Ydinj%C3%A4te ... 1512348539

Reutersin luvut tarkoittavat, että ainakin kymmenen kuutiokilometriä pohjavesialuetta olisi saastunut, olettaen 20 prosentin huokoisuuden pohjaveden isäntämaalajissa. Työmaa saattaa olla liian iso puhdistettavaksi koskaan.

Hanfordissa tehtiin asemateriaalia kilpaa muutaman muun suurvallan kanssa. Sellaisessa toiminnassa ympäristökysymykset voivat muodostua toisarvoisiksi ja jäädä jälkeenpäin hoidettaviksi. Vastaavia ongelmia on ehkä syntynyt muuallakin.
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Suomen ydinvoimaloiden turvallisuus lisääntyy

Post by will »

Fukushiman onnettomuuden johdosta TEM on tarkentanut ohjeita ydinvoimaturvallisuuden lisäämiseksi, myös matala-aktiivisen jätteen ja kaivostoiminnan osalta.

http://www.tem.fi/?s=2471&89519_m=112310.
Tiedotteet: Energia31.10.2013 15.26

Ydinenergia-alan säännöstöuudistus etenee

Valtioneuvosto hyväksyi 31.10.2013 ydinenergia-asetuksen muutoksen. Asetuksella säännellään muun muassa ydinvoimalaitoksia, ydinjätteitä ja kaivostoimintaa. Uudet vaatimukset vaikuttavat myös uusien ydinvoimalaitosten suunnitteluun.

Asetukseen on lisätty hyvin matala-aktiivisen jätteen loppusijoitusta koskeva säännös ja tarkastuslaitoksia koskevia määritelmiä. Lisäksi uudistuksella selkeytetään sitä, millainen kaivos- ja malminrikastustoiminta kuuluu ydinenergialainsäädännön soveltamisalaan.

Fukushiman ydinvoimalaitosonnettomuus Japanissa keväällä 2011 johti lukuisiin muutoksiin kansainvälisissä ydinlaitosten turvallisuusohjeissa. Säännöstöuudistuksessa nämä muutokset on otettu huomioon.

Asetusuudistus on osa laajempaa ydinenergia-alan teknisen säännöstön uudistamista. Säteilyturvakeskuksen viranomaisohjeiden uudistustyö on tulossa päätökseensä tämän vuoden aikana, ja jo aiemmin tänä syksynä päivitettiin valtioneuvoston asetukset ydinvoimalaitoksen turvallisuudesta ja ydinvoimalaitoksen valmiusjärjestelyistä.
Post Reply