Nuorten ja lasten rikollisuus, väkivaltaisuus, koulukiusaaminen etc.

Rikosten koko muu kirjo henkirikosten lisäksi ajanjaksosta riippumatta
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Nuorten ja lasten rikollisuus, väkivaltaisuus, koulukiusaaminen etc.

Post by -Uta- »

Image

Nuorisorikollisuus tarkoittaa nuorten ihmisten tekemää rikollista toimintaa eli sellaista toimintaa, josta on laissa säädetty rangaistus. Suomessa nuorina rikoksentekijöinä pidetään henkilöitä, jotka olivat rikoksen tekohetkellä 15 mutta eivät 21 vuotta täyttäneitä. Monissa muissa maissa taas nuorisorikollisuus tarkoittaa pelkästään alaikäisten tekemää rikollista toimintaa. Nuoruuden on todettu olevan rikosten tekemisen kannalta varsin aktiivista aikaa: esimerkiksi Suomessa vuonna 2017 noin joka viides rikokseen syylliseksi epäilty oli alle 21-vuotias.

Rikosvastuun ikäraja on Suomessa 15 vuotta. Kun tätä nuorempi lapsi tekee rikoksen tunnusmerkistön täyttävän teon, ei häntä tuomita siitä rikosoikeudellisiin seuraamuksiin. Tekoon puuttuvat ensisijaisesti poliisi ja lapsen vanhemmat. Poliisin on lisäksi ilmoitettava rikoksesta sosiaaliviranomaisille, jos esimerkiksi lapsen käyttäytyminen tai kasvuolosuhteet edellyttävät lastensuojelun tarpeen kartoittamista. Tämä voi johtaa lapsen kannalta ankariinkin seurauksiin, toisaalta lieviin rikoksiin lastensuojelu ei välttämättä puutu laisinkaan.

Koulukiusaaminen tarkoittaa koulussa tai muussa oppilaitoksessa tapahtuvaa henkistä tai fyysistä väkivaltaa. Koulukiusaaminen täyttää usein rikoksen, kuten kunnianloukkauksen tai pahoinpitelyn, tunnusmerkit. Kiusaaminen on tarkoituksellisesti tai suunnitelmallisesti toista vahingoittavaa, erotukseksi leikistä tai tasaveroisten tavanomaisesta nahistelusta. Koulukiusaaminen on yksilöiden välistä tai yhteisöllistä kiusaamista.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Nuorisorikollisuus
https://www.haaste.om.fi/fi/index/lehti ... ttuja.html
https://nettinappi.fi/tietoalue/laki-nuorelle/


Johdantolinkkinä ketjun aiheille, mielipiteille ja uutisille vielä tämäkin:
https://yle.fi/uutiset/18-42651
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Nuorten ja lasten rikollisuus, väkivaltaisuus, koulukiusaaminen etc.

Post by härkä »

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006661547.html

TAPAUS JATKUU alaikäisten ollessa kyseessä rikollisen teon tutkintana, jossa teosta epäiltyjä poikia on tarkoitus puhuttaa tämän viikon aikana ja selvittää, millainen on kunkin osuus tapahtumiin.

– Varsinaista esitutkintaa ei järjestetä. Puhuttamisen jälkeen katsotaan, onko aihetta lastensuojelu- ja sosiaalipuolen toimiin. Poliisi voi myös nuhdella tekijöitä, Luoto sanoo.
Pojat eivät voi joutua nuoren ikänsä johdosta rikosoikeudelliseen vastuuseen, mutta heidät voidaan määrätä maksamaan vahingonkorvauksia.

Luotoa huolestuttaa, että poliisin selvitettäväksi tulleita väkivaltatapauksia lasten kesken on ollut viime aikoina enenevässä määrin.
– Näitä on tullut aika paljon. Väkivallan malli on otettu jostakin. Ei siltä voi välttyä, kun netissä pyörii ampumis- ja hakkaamisvideoita. Väärän kuvan ne lapsille kuitenkin antavat, Luoto mietti.

Ote.

Kaiketi nuo netin väkivaltavideot ovat isossa roolissa noissa. Ja tuntuu , että yhä nuoremmat niitä katsovat.
Kovasti paljon noita on nyt esiin tullut.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Nuorten ja lasten rikollisuus, väkivaltaisuus, koulukiusaaminen etc.

Post by härkä »

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006662963.html
Viestintäpäällikön mukaan Pohjanmaan poliisi on viime viikkoina pistänyt merkille, että nuorten, myös alaikäisten, autolla kaahailut ja muut liikennerikkomukset ovat lisääntyneet.

– Yksi näyttö siitä ovat selvästi lisääntyneet ajokieltomääräykset, Appel linjasi.

Omassa tiedotteessaan poliisi kuvasi pahentunutta tilannetta hiljattain näin:

– Järjetön kaahailu, monta kertaa laittomilla ajoneuvoilla, on yleistynyt alueen jokaisella paikkakunnalla, poliisin tiedotteessa kirjoitettiin.

Image

Liittyy aiheeseen , joskin on onnettomuus.
Auto mennyt niin seulaksi , ettei sen merkkiäkään oikein tunnista.
Joskin se nyt on aivan merkityksetön seikka.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Nuorten ja lasten rikollisuus, väkivaltaisuus, koulukiusaaminen etc.

Post by -Uta- »

16-vuotias poika pahoinpiteli naisohjaajaa nuorisokodissa Karkkilassa
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/ace1 ... 12fc367a75
torstai 15.10.2020 klo 23:20

16-vuotias paiskasi keski-ikäisen naisohjaajan kahdesti päin tuulikaappia.
Poika yritti potkia ja lyödä kyynärpäällä, mutta ohjaaja sai iskut torjuttua.

Toinen ohjaaja todisti tekoa ja soitti samalla hätäkeskukseen.

Tapaus sattui pienessä nuorisokodissa Karkkilassa viime vuoden syyskuussa. Ohjaaja sai rytäkässä pinnallisia haavoja, ruhjeita ja mustelmia vartaloonsa, olkapäähän sekä lonkkaan. Kivut kestivät ainakin viikon. Uhri järkyttyi henkilökohtaisen koskemattomuutensa loukkaamisesta. Sairaanhoitajan koulutuksen saanut nainen ei kyennyt jatkamaan nuorisokodissa vaan hakeutui toiseen työpaikkaan.

Pian 18 vuotta täyttävä nuori sai vastattavakseen syytteen pahoinpitelystä.
Rikoksen nuori mies kiisti katsoen toissijaisesti teon olevan lievä pahoinpitely. Siihen hänen piti turvautua hätävarjelutilanteessa.

”Itse aiheutettuja”
Nuorukainen myönsi työntäneensä asianomistajan yhden kerran päin seinää. Teosta naiselle syntyi ”pinnallisia vammoja”.

Syytetyn mukaan hän oli alkutilanteessa riidellyt talon ulko-ovella ohjaajan kanssa. Ohjaaja oli käynyt häneen käsiksi. Hän oli pyytänyt naista lopettamaan. Nainen ei kuitenkaan ollut lopettanut vaan oli repinyt häntä vaatteista ja yrittänyt painia hänen kanssaan. Nuorukaisen mukaan nainen oli luultavasti halunnut hänet pois oven luota. Selän vammat saattoivat syntyä tästä tilanteesta. Muut vammat voivat olla itse aiheutettuja. Tilanne oli ollut syytetyn mukaan nopea ja kesti muutaman minuutin.

”Houkutteli” toista ulos
Entisen ohjaajan mukaan hänen silloiselle työpaikalleen oli tullut uusi nuori, jolla oli niin sanottu liikkumisvapauden rajoitus eli hän ei saanut mennä ulos. Talon vanha asukas, 16-vuotias poika oli kuitenkin halunnut lähteä uuden nuoren kanssa ulos. Molemmille nuorille todettiin, etteivät he saisi lähteä yhdessä. Toinen saisi mennä, mutta uusi nuori jäisi. Uusi nuori saatiinkin puhumalla luopumaan lähtöaikeesta. 16-vuotias avasi kuitenkin ulko-oven ja jatkoi toisen nuoren ”houkuttelua”. Tällöin naisohjaaja työnsi kätensä 16-vuotiaan selän taakse oven kahvaan ja alkoi vetää ovea kiinni.

Tarrasi tiukasti rinnukseen
Nainen havahtui siihen, että poika tarttui häntä käsistä sekä olkapäistä aikoen työntää voimalla päin seinää. Naisen onnistui tarttua pojan paidan rinnukseen. Siten nainen sai hieman hidastettua törmäystä tuulikaapin seinään. Seuraavaksi poika yritti naisen mukaan potkia ja lyödä häntä kyynärpäillä. Nainen tarrasi tiukasti kiinni pojan paidan rinnukseen. Näin sai pidettyä pojan käsivarren mitan päässä itsestään.

Toinen ohjaaja ilmoitti 16-vuotiaalle, että paikalle on hälytetty poliisi. Osapuolet neuvottelivat jo lopettamisesta, mutta sitten poika astui pari askelta taaksepäin, otti vauhtia ja työnsi uudelleen naisen seinää vasten. Tilanne päättyi tähän. Uhrin mukaan väkivalta kesti muutaman minuutin.

Todistajan kertomus
Todistaja eli toinen ohjaaja kertoi tapahtumista pitkälti entisen kollegansa tavoin. Todistajan mukaan poika oli aloittanut väkivallan hetkellä, jolloin kollega sulki ovea. Todistajan mukaan osapuolet olivat menneet tuulikaapissa edes takaisin. Asianomistaja oli törmännyt kahdesti seinään, mutta saanut torjuttua ”aika hyvin” lyönnit ja potkut.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus lausuu, että asianomistaja on kertonut tilanteesta johdonmukaisesti ja uskottavasti. Todistajan kertomus vahvisti naisen sanoja. Myös lääkärin havaitsemat vammat tukevat syytettä.

500 euron korvaus
Sitä vastoin syytetyn väite, että ohjaaja olisi aloittanut väkivallan on epäuskottava. Käden työntämistä 16-vuotiaan selän taakse oven sulkemista varten ei voida oikeuden mukaan pitää väkivaltana.

Käräjäoikeuden mukaan teko täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkistön. Rikos on tehty nuorena henkilönä, joka lieventää rangaistusta.

17-vuotias sai 25 päiväsakon rangaistuksen. Maksettavaa sakoista kertyy 150 euroa. Sen lisäksi nuorukaisen tulee korvata uhrilleen korvausta kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta 500 euroa sekä valtiolle 181 euroa todistelukustannuksia.

Torstaina annettu käräjätuomio ei ole lainvoimainen.

Teko tapahtui yksityisessä, 7-paikkaisessa lastensuojelun erityisyksikössä. Kyseinen yksikkö on tarkoitettu 10—17-vuotiaille nuorille. Talon nuorilla on psyykkistä ja päihteistä johtuvaa oireilua.

PETRI ELONHEIMO /IL
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Nuorten ja lasten rikollisuus, väkivaltaisuus, koulukiusaaminen etc.

Post by -Uta- »

Poliisi epäilee 15-vuotiasta virkatehtävällä olleen poliisimiehen murhan yrityksestä Helsingissä
https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisist ... issa_94198
26.10.2020 klo 12.02
Helsinki

Poliisi epäilee, että 15-vuotias tyttö syyllistyi murhan yritykseen Helsingin keskustassa lauantaina 24.10.2020 noin kello 17 aikaan. Epäillyn rikoksen kohteena oli poliisimies, joka oli suorittamassa virkatehtävää partiokaverinsa kanssa.

‒ Poliisi epäilee, että tyttö yritti lyödä hedelmäveitsellä poliisimiestä tilanteessa, jossa tyttö yritti päästä poliisia karkuun ja poliisimies otti hänestä kiinni. Poliisimies sai partiokaverinsa kanssa taltutettua epäillyn. Poliisimies sai tilanteessa lieviä fyysisiä vammoja, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss Helsingin poliisilaitokselta.

Rikoksesta epäilty on tällä hetkellä pidätettynä. Epäiltyä esitetään vangittavaksi tiistaina 27.10.2020.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Nuorten ja lasten rikollisuus, väkivaltaisuus, koulukiusaaminen etc.

Post by -Uta- »

Alaikäisten henkirikoksissa karu piikki tänä vuonna – alle 18-vuotiaiden tekemiä epäiltyjä tapon yrityksiä peräti 35, kun edellisinä vuosina luku on ollut 6 ja 7
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ala ... #gs.ko1fe1
JULKAISTU 10.11.2020 15:41

MTV Uutisten saamien tietojen mukaan alaikäisten tekemät epäillyt henkirikokset ovat Suomessa moninkertaistuneet tämän vuoden aikana.

Tähän mennessä vuotta poliisin tietoon on tullut 43 alle 18-vuotiaiden tekemää epäiltyä henkirikosta, kun aikaisempina vuosina luku on ollut 9-16.

Suurin osa henkikosepäilyjä on luokitelteltu tapon yritykseksi. Epäilyjen määrä tänä vuonna tässä luokassa on 35, kun kahtena aiempana vuonna niitä on ollut 6 ja 7.

Image

Taustalla yleisesti alkoholia tai huumeita
Korona-aikana alkoholin käyttö on siirtynyt yhä enemmän ravintoloista koteihin. Väkivallan taustalta löytyy yleisesti alkoholia tai huumeita.

– Suomalaiseen väkivaltaan liittyy oleellisesti alkoholi. Niitä tapahtuu ravintolaelämässä ja yöelämässä ja se on monesti nuorten miesten kukkoilua, kertoo poliisitarkastaja Pekka Heikkinen Poliisihallituksesta. – Sitten on lisäksi kotien sisäistä väkivaltaa. Korona-aikana ravintolaelämää on ollut vähemmän ja alkoholia on käytetty enemmän kotona. Ravintoloissa kaverit ja sivulliset pääsevät väliin, kotona kukaan ei välttämättä tule väliin. Se selittää tätä kehitystä.

Heikkisen mukaan tilanne on näkynyt myös hälytysten laadussa. – Perheväkivalta ja kotihälytykset ovat lisääntyneet merkittävästi. Siellä on uhreina myös lapsia ja nuoria. Kyseessä on myös ylisukupolvinen ilmiö eli lapset omaksuvat vanhempien tavan toimia väkivaltaisesti, Heikkinen jatkaa.

"Väkivaltaan voi myös tottua"
Poliisitarkastaja Heikkinen ymmärtää nuorten tarvetta kokoontua yhteen. –Yleensä se on tervehenkistä, mutta korona-aikana ei ole ollut tavanomaisia kohtaamispaikkoja ja sitten on etsimällä etsitty paikkoja. Kun sellaisiin paikkoihin kokoontuu porukkaa, joissa eletään muutenkin epämääräistä elämää, päihteitten myötä tilanteet kärjistyvät.

– Väkivalta voi myös olla jatkuvasti läsnä eli siihen voi myös tottua ja sitä aletaan pitää ratkaisumallina. Mitä enemmän perheessä on sosiaalisia ongelmia, siinä on sitten eväät elämänhallinnan totaaliseen menetykseen.
redrum76
Posts: 11
Joined: Fri Jul 24, 2020 4:28 pm

Re: Nuorten ja lasten rikollisuus, väkivaltaisuus, koulukiusaaminen etc.

Post by redrum76 »

Huolestuttava piirrehän tässä on, että nyt esiin noussut väkivalta kertoo oikeastaan vasta siitä, mitä on tulossa. Nuoret oirehtivat ympäri suomen. Kollektiivinen pahaolo on hyväksyttävä kokemus, joka purkautuu opittuna mallina ja jonkinlaisena kaiken ympärillään olevan hiljentävänä oikeutukena. Tätä on kuitenkin hankalaa sietää sellaisenaa; huumeet, päihteet, pelko ja kunnioituksen kaipuu ajavat nuoria yhä syvemmälle suohon, ja siellä on henkilöitä, jotka tällaisista nuorista helposti löytävät juoksupoikia omiin hommiinsa. Mitä tulee maahanmuuttajataustaisiin nuoriin näissä porukoissa, niin heidät ollaan jo valmiiksi leimattu kaikkeen syylliseksi. Tämä kollektiivinen leimakirves tahrii tällä hetkellä jokaikisen mamu - taustaisen nuoren mahdollisuuksia. Noidankehä on valmis. Ja siihen noidankehään kuuluvat ainoastaan nuoret, jotka mielletään olosuhteiden uhriksi ja pohjimmiltaan pahoiksi. Ennustaa voisi, että tästä on joka ikisen nuoren todella vaikea nyt päästä yli kuivin jaloin. Vielä helpommin voi ennustaa, että jos nuorella on jokin tunnistettava ulkoinen olomuoto - kuten sanotaan nyt vaikka tummempi iho, niin ennuste on heikkoakin heikompi. Tämä luo myös tulevaisuuden sosiaalista stigmaa joka mahdollistaa vastaavanlaisen käytöksen kehittymisen myös jatkossa. Varmasti tästä hyötyviäkin tahoja on - kuten esimerkiksi sellaiset tahot, jotka pelkäävät huonoa lopputulemaa. Oli miten oli - ja kävi miten kävi, lopputulema väkivaltaa lietsovissa ja väkivallasta kukoistavissa ratkaisumalleissa on kaikilta osin, kaikissa mahdollisissa ja mahdottomissa ratkaisumalleissa huono.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Nuorten ja lasten rikollisuus, väkivaltaisuus, koulukiusaaminen etc.

Post by -Uta- »

Hejacin Henkirikokset Suomessa ketju:
H:ki Koskelan sairaalaseutu 16 - vuotiaat Murhaepäily.
http://hejac.com/forum/viewtopic.php?f=33&t=2052
Kolmea 16-vuotiasta poikaa epäillään saman­ikäisen pojan murhasta Helsingissä
- Poliisi: Uhriin kohdistettu vakavaa ja pitkä­kestoista väki­valtaa


Kopsaan silti tämänpäiväisen uutisen tännekin....

Uutta tietoa Helsingin Koskelan henkirikoksesta: 16-vuotiaaseen uhriin kohdistettu pitkään väkivaltaa,
kaksi epäiltyä palasi surmapaikalle päivä veriteon jälkeen
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007691122.html
Riika Nykänen, Mikko Vesa
12:59


Helsingin poliisi on edistynyt Koskelassa perjantaina 4. joulukuuta tapahtuneen henkirikoksen tutkinnassa.

Koskelan henkirikoksessa sai surmansa 16-vuotias poika, joka löytyi Koskelan sairaalan puistoalueelta maanantaina 7. joulukuuta. Ruumislöydön tekivät alueella työskennelleet rakennusmiehet. Poliisi tutkii asiaa epäiltynä murhana, ja rikoksesta epäiltyinä on vangittu kolme 16-vuotiasta poikaa.

Perjantaina julkistetussa tiedotteessa poliisi avaa hieman henkirikoksen tekotapaa.

– Poliisin tietojen mukaan 16-vuotiaan uhrin pahoinpitely on kestänyt useita kymmeniä minuutteja, ja se on tapahtunut useammassa paikassa Koskelan sairaala-alueella. Uhrin vartalossa on todettu erilaisia ja lukuisia vammoja kauttaaltaan, jotka on aiheutettu eri tavoin. Tämän tarkemmin poliisi ei vammoja voi kommentoida, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss.

Esitutkinnassa saatujen tietojen mukaan uhriin on kohdistettu pitkäaikaista ja voimakasta väkivaltaa, josta osalla on ollut kiusaamiseen liittyvä nöyryyttävä luonne. Poliisi kertoo, että tähänastisen esitutkinnan perusteella epäiltyjen katsotaan osallistuneen väkivaltaan yksissä tuumin.

Uhri löydettiin Koskelan sairaalan puistoalueelta eräänlaisen lavarakennelman vierestä. Löytöhetkellä uhri oli maassa makuuasennossa, osa vaatteista riisuttuna. Poliisin tietojen mukaan epäillyt jättivät uhrin kyseiseen paikkaan perjantaina 4. joulukuuta. Poliisin mukaan kaksi epäillyistä on käynyt tapahtumapäivän jälkeisenä lauantaina katsomassa vainajaa ja tarkastanut hengittääkö hän. Epäillyt ovat myös vieneet paikalta pois esimerkiksi edellisiltana sinne jättämiään kaljatölkkejä. Poliisitiedotteessa kerrotaan, että kolme epäiltyä ovat keskustelleet tapahtumista keskenään ennen kiinniottoja ja miettineet esimerkiksi ruumiin kätkemistä tai hävittämistä.

Poliisi epäilee: ”Taustalla oleva kiusaaminen on jatkunut pidempään”
Poliisi selvittää, onko teon taustalla pidempään jatkunut kiusaaminen ja väkivalta.

Poliisin mukaan on syytä epäillä, että kolme epäiltyä poikaa ovat kohdistaneet uhriin väkivaltaa jo aiemmin ja taustalla oleva kiusaaminen on jatkunut pidempään.

– Tilannetta voisi kuvata siten, että kyseessä on ollut tilanne, jossa uhria on pidetty ”kaverina”, mutta samaan aikaan kiusattu eri tavoin. Olen varsin tietoinen, että termiin kiusaaminen kohdistuu kritiikkiä ja jotkut kokevat sen vähätteleväksi. Kun käytän termiä kiusaaminen, tarkoitan toistuvaa ja systemaattista toimintaa, jolla voi olla vakavia fyysisiä ja psyykkisiä seurauksia uhrille. Tässä tapauksessa kiusaamisen epäillään olleen niin vakavaa, että se on johtanut henkirikokseen ja kiusaamisen uhrin kuolemaan, tutkinnanjohtaja Forss kertoo tiedotteessa.

Poliisi pyytää edelleen tietoja ja vihjeitä liittyen tapahtumiin tekopäivänä perjantaina 4. joulukuuta. Poliisi pyytää ihmisiltä myös mahdollista lisätietoa aikaisemmista samojen osallisten epäillyistä kiusaamistapauksista.

– Poliisille on tullut nimettömänä tietoa, että epäillyt olisivat kiusanneet uhria aiemmin, mutta poliisi toivoo, että voisi kuulla asiasta lisää sellaisilta henkilöiltä, jotka tietävät asiasta tarkemmin. Poliisi kehottaa ottamaan yhteyttä omalla nimellä, koska silloin tietoja voidaan paremmin hyödyntää esitutkinnassa ja mahdollisen oikeusprosessin myöhemmissä vaiheissa, Forss sanoo tiedotteessa.

”Poliisi toivoo, että tämä tapaus herättää laajempaa julkista keskustelua”
Helsingin poliisi kertoo tiedotteessa, että epäily pidempään jatkuneesta kiusaamisesta ja toistuneesta väkivallasta on peruste sille, miksi poliisi nyt tiedottaa tapauksesta poikkeuksellisen tarkasti jo esitutkintavaiheessa.

– Asian yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi on tärkeä korostaa, miten vakavasta rikosepäilystä ja poikkeuksellisen raa’asta ja julmasta rikoksesta tutkittavassa asiassa on kyse. Poliisi toivoo, että tämä tapaus herättää laajempaa julkista keskustelua sekä aikaansaa tarvittavia muutoksia siinä, miten eri toimijat voisivat vaikuttaa siihen, ettei tällaista pääsisi enää tapahtumaan uudestaan, Helsingin poliisilaitoksen rikostutkintayksikön johtaja Jonna Turunen kertoo.

Turusen mukaan poliisi sai uhrin huoltajilta luvan kertoa julkisuuteen, että uhri oli lastensuojelun asiakas. Hänet oli sijoitettu asumaan kodin ulkopuolelle.

– Tämä kerrotaan julkisuuteen huoltajien suostumuksella siksi, että poliisi toivoo, että tämän poikkeuksellisen törkeän henkirikoksen vuoksi yhteiskunnassa pohdittaisiin, miten lapsia ja nuoria voitaisiin suojella paremmin, ja varmistetaan, että muun muassa kouluilla ja lastensuojelulla on riittävät voimavarat ja keinot tärkeän tehtävänsä toteuttamiseen, Turunen kommentoi tiedotteessa.

Esitutkintaa jatketaan, mutta poliisi kertoo saaneensa tapahtumien kulun selvitettyä pääpiirteittäin. Poliisi on muun muassa kuulustellut epäiltyjä useita kertoja ja suorittanut erilaista teknistä tutkintaa.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Nuorten ja lasten rikollisuus, väkivaltaisuus, koulukiusaaminen etc.

Post by härkä »

https://www.aamulehti.fi/rikos/art-2000007661599.html
Legendaarinen rikosylikonstaapeli Vesa Mäkinen kertoo Aamulehdelle tuoreesta onnistumisesta ja rikostutkijan työstä Tampereella: ”On otettava tiettyjä asioita huomioon myös vapaa-ajalla”. Nuorten yleistynyt ja raaistunut väkivaltarikollisuus sekä alaikäisten vankilamaailman ihannointi huolestuttavat Mäkistä erityisesti. Mitään vastaavaa ei ole koettu aiempina vuosina.

Ote tuosta linkistä.
Mikä aiheuttaa mainitun ihannoinnin ?
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Nuorten ja lasten rikollisuus, väkivaltaisuus, koulukiusaaminen etc.

Post by härkä »

https://www.hs.fi/kaupunki/art-20000077 ... t=promobox
Näemmekö Koskelan henkirikoksesta koko kuvan vai pelkästään sen, jonka viranomaiset haluavat meille näyttää?
Poliisin salailevat julkisuustulkinnat estävät viranomaisten toiminnan arvioinnin.

Susanna Reinboth HS
2:00 | Päivitetty 6:15
16-VUOTIAAN pojan väkivaltainen kuolema Helsingin Koskelassa on järkyttänyt ihmisiä. Kauhistusta on lisännyt tieto, että poika oli joutunut kiusatuksi alakoulusta saakka.

Murhasta epäillyt pojat ovat poliisin mukaan pahoinpidelleet ja kohdelleet uhria jopa sadistisesti myös ennen henkirikosta. Uhrin nöyryyttäminen tuntui olevan poikajoukon yhteinen harrastus. Pahoinpitelyjä he kuvasivat puhelimella.
Tapahtumien kulku alkaa selvitä viranomaisille, mutta iso kysymys odottaa vastaustaan: mitä viranomaiset olivat tehneet nöyryyttämisen lopettamiseksi ja uhrin suojelemiseksi?
Tuliko kiusaaminen esimerkiksi koulun tietoon, ja jos tuli, mitä sille tehtiin?

Viranomaiset ovat reagoineet median kyselyihin eräänlaisella simpukkapuolustuksella. Koulun rehtori sekä Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen eivät suostu kommentoimaan tapausta.

Pohjolainen on sanonut, ettei hän voi kommentoida yksittäistä tapausta, koska on kyse yhden oppilaan asioista. Pohjolainen vetoaa siis yksityisyyden suojaan.
TULKINTA on sinänsä ymmärrettävä, sillä julkisuuslaissa määritellään hyvin laajasti salassa pidettäviksi ihmisten yksityiselämään kuuluvat asiat.
Ei kuitenkaan ole yksiselitteisen selvää, että koulun pitäisi vaieta siitä, miten kiusaamistapausta on hoidettu. Näin sanoo julkisuuslain asiantuntija, hallinto-oikeuden emeritusprofessori Olli Mäenpää.

”Julkisuuslain perusteella on tulkinnanvaraista, onko kiusaaminen yksityiselämää.”

Perusopetuslaissa puolestaan säädetään, että tietoja oppilaiden tai heidän perheenjäsentensä henkilökohtaisista oloista ja taloudellisesta asemasta ei saa paljastaa.
Tämäkin säännös on aika kaukana siitä kysymyksestä, miten viranomaiset ovat hoitaneet kiusaamisasiaa, Mäenpää sanoo.

”Mitään yksiselitteistä salassapitoperustetta ei siis ole.”

Kiusaamistapaukseen voi liittyä myös terveystietoja, ja ne ovat salassa pidettäviä. Tällä perusteella ei kuitenkaan voida kieltäytyä antamasta tietoja menettelytavoista, Mäenpää korostaa.
OLENNAISTA on myös, kertooko viranomainen tietoja nimeltä mainitusta henkilöstä. Jos yksittäisen ihmisen nimi ei tule esille, tieto ei Mäenpään mielestä voi oikein mennä yksityisyyden suojan piiriin.
”Joka tapauksessa julkista tietoa on, miten yksittäisessä koulussa hanskataan kiusaamisasioita.”

Julkisuus on perustuslaissa säädetty perusoikeus, jonka tavoitteena on mahdollistaa viranomaisten toiminnan valvonta. Sen takia kaikki viranomaistoiminta on lähtökohtaisesti julkista.

Laissa on säädetty julkisuudelle välttämättömät rajoitukset. Näitä rajoituksia pitää tulkita julkisuusmyönteisesti.
”Julkisuuslain yksi perustarkoitus on, että voidaan valvoa viranomaisen toimintaa – ja myös toimimattomuutta”, Mäenpää painottaa.
Vaikuttaa siltä, että Koskelan tapauksessa salaamisella suojataan tosiasiassa virkamiehiä. He piiloutuvat salassapidon taakse, joten on mahdotonta arvioida, ovatko he toimineet virkavelvollisuuksiensa mukaisesti.

AIKA näyttää, antaako edes poliisin esitutkintapöytäkirja vastauksia kysymyksiin viranomaisten toiminnasta.
Poliisi on paljastanut kesken esitutkinnan yllättävän paljon tietoa tapahtumista ja uhrin taustasta. Huoltajien luvalla poliisi esimerkiksi kertoi, että uhri oli lastensuojelun asiakas. Hänet oli sijoitettu asumaan kodin ulkopuolelle Helsingissä.
Poliisista on kuitenkin jo viestitty, että esitutkintapöytäkirjasta tämä tieto salataan.

Miksi ihmeessä?

Julkisuuslain mukaan jopa salaisia tietoja voidaan julkistaa, jos siihen suostuvat ne, joiden suojaksi salassapito on säädetty. Uhrin huoltajat voisivat siten antaa suostumuksensa tietojen julkistamiseen, aivan kuten he antoivat luvan asiasta tiedottamiseen.
POLIISI aikoo kaikesta päätellen mustata esitutkintapöytäkirjaa rankalla kädellä, kuten Poliisihallitus on ohjeistanut.
Poliisihallitus julkisti puolitoista vuotta sitten julkisuuskäsikirjan, jossa kannustettiin tutkinnanjohtajia salaamaan kaikki, mikä vähänkin liippaa yksityiselämää.

Tulkinta on uusi ja erittäin radikaali. Tällä tulkinnalla esimerkiksi kahdeksanvuotiaan Vilja Eerikan murhaa vuonna 2012 koskevat pöytäkirjat salattaisiin nyt suurelta osin. Niistä ei näkyisi tietoa siitä, että tytöstä oli tehty kymmenkunta lastensuojeluilmoitusta mutta hänet palautettiin silti kotiin karmein seurauksin.
Helsingin hallinto-oikeus päätti joulun alla, että Poliisihallituksen tulkinta julkisuuslaista on lainvastainen. Lainsäätäjä on tarkoittanut, että rikosjutuissa salataan yksityiselämään liittyvät tiedot vain jos ne ovat arkaluonteisia.
Julkisuuskiista jatkuu, sillä poliisi on valittanut hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

YKSITTÄISESSÄ tapauksessa tutkinnanjohtajalla on tällä hetkellä kaksi vaihtoehtoa. Hän voi mustata runsaasti tietoja Poliisihallituksen ohjeistuksen perusteella, tai hän voi noudattaa Helsingin hallinto-oikeuden julkisuusmyönteisempää päätöstä.
Näyttää siltä, että laaja salaaminen sopii paremmin viranomaisten konsepteihin. Se taas tarkoittaa, että me kansalaiset emme saa tilanteesta ja viranomaisten toiminnasta kokonaiskuvaa.

Me siis saamme sen kuvan, jonka viranomaiset haluavat meille näyttää.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
Post Reply