Alistettujen kansojen lasten kohtaloita

Rikos- ja aiheeseen sopivat uutisoinnit.
Forum rules
Merkittävän tuntuisille uutisille on suotavaa luoda oma ketju.
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Alistettujen kansojen lasten kohtaloita

Post by will »

Brittiläisessä Kolumbiassa on löydetty 215 alkuperäiskansan lapsen ruumiit haudattuna heidän sopeuttamiseensa tarkoitetun koulun maalle. Aikaisemmin oli väitetty heidän karanneen koulusta ja jääneen sille tielleen, mutta maatutka todisti muuta. Vastaavissa kouluissa on arvioitu kuolleen yhteensä jopa 4100 alkuperäiskansan lasta.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-20000080 ... t=promobox

Yleistetty otsikkoa.
****** Moderaattori ******
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Alkuperäiskansojen lasten kohtaloita

Post by will »

Sodassa vangiksi jääneiden naapurimaan asukkaiden lapset työskentelevät hiilikaivoksilla, "vapaaehtoisina". Uutisen mukaan äskettäin on ilmoittautunut 700 vapaaehtoista lasta erilaisiin ruumiillisiin töihin, heistä useita kymmeniä hiilikaivoksille.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008012376.html

USA:n ja Britannian hiilikaivostyöläisillä keuhkorakkuloiden altistuminen hienorakeiselle kaivospölylle aiheutti 2-3%:lla keskivaikean tai vaikean keuhkoahtautumataudin, normeerattuna pitoisuustasolle 1mg/m3. Suomen tavoitetasoksi tulisi asettaa puolet tästä.
Kts. ss. 8&11: https://www.ttl.fi/wp-content/uploads/2 ... tetaso.pdf
Pohjois-Korean toteutuneesta kaivostyöturvallisuudesta ei ole käytettävissä vastaavia tietoja.
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Alkuperäiskansojen lasten kohtaloita

Post by härkä »

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008015843.html
Kanada järkyttyi 215 lapsen jäänteiden löytymisestä alku­peräis­kansoille tarkoitetulta koululta – entinen oppilas kertoi CNN:lle karuista kokemuksistaan
Kamloopsin alueella elävän alkuperäisyhteisön mukaan reilu viikko sitten tehty järkyttävä löytö varmisti ”kammottavan menetyksen, josta puhuttiin, mutta jota ei koskaan dokumentoitu”.

KANADASSA surtiin sunnuntaina puolitankoon lasketuilla lipuilla ja erilaisilla seremonioilla 215:tä lasta, joiden jäänteet löydettiin reilu viikko sitten Brittiläisessä Kolumbiassa sijaitsevan, alkuperäiskansoille tarkoitetun Kamloopsin sisäoppilaitoksen alueelta.

Jäänteiden löytyminen on nostattanut voimakkaita tunteita koko maassa ja etenkin sen alkuperäisväestön keskuudessa. Löytö tehtiin maatutkaa käyttäneen asiantuntijan avulla, ja siitä tiedotti viime viikolla julkisuuteen Kamloopsin alueella elävä Tk'emlúps te Secwépemc -yhteisö.

Yhteisö kertoi tiedotteessaan löydön varmistaneen ”kammottavan menetyksen, josta puhuttiin, mutta jota ei koskaan dokumentoitu”.
– Meillä oli yhteisössämme tietoa, jota emme kyenneet vahvistamaan. Meidän tietääksemme nämä lapset ovat dokumentoimattomia kuolemia. Jotkut olivat vain kolmevuotiaita, yhteisön päällikkö Rosanne Casimir kertoi tiedotteessa.

1970-LUVUN lopulla suljettu Kamloopsin sisäoppilaitos perustettiin yli vuosisata sitten osana pyrkimyksiä sulauttaa alkuperäiskansoja valtaväestöön pakolla. Yhteisöjen lapset vietiin sinne ja muihin vastaaviin sisäoppilaitoksiin väkisin.
Kovalla kurilla kasvatetuilta lapsilta kiellettiin täysin heidän oma kulttuurinsa, eivätkä he saaneet puhua omaa kieltään. Monet joutuivat myös väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi.


Kamloopsin sisäoppilaitos oli Kanadaan 1800-luvun lopulla perustetuista alkuperäiskansojen sisäoppilaitoksista. Se lakkautettiin 1970-luvun lopulla ja toimii nyt museona ja kulttuurikeskuksena.
Kamloopsin sisäoppilaitos oli Kanadaan 1800-luvun lopulla perustetuista alkuperäiskansojen sisäoppilaitoksista. Se lakkautettiin 1970-luvun lopulla ja toimii nyt museona ja kulttuurikeskuksena. KUVA: DENNIS OWEN / REUTERS

Valtion ja kirkkojen ylläpitämistä kouluista myös katosi tuhansia lapsia. Katolisen kirkon ja myöhemmin Kanadan hallituksen pyörittämä Kamloopsin koulu oli suurin maahan 1800-luvun lopulla perustetuista 139:stä sisäoppilaitoksesta, ja sitä kävi enimmillään 500 lasta yhtä aikaa.
– Sydämeni särkyi. Oli niin satuttavaa ja tuskallista, kun ulkomaailma sai viimeinkin kuulla sen, mitä oletimme siellä tapahtuneen. Tarina oli niin epätodellinen, mutta eilen siitä tuli totta monille meistä tässä yhteisössä, kertoi CNN:lle perjantaina Harvey McLeod, joka kävi Kamloopsin sisäoppilaitosta kahden vuoden ajan 1960-luvun lopulla.

MCLEOD kertoi miettineensä muiden opiskelutovereidensa kanssa vuosikymmenien ajan, mitä joillekin ystäville ja luokkatovereille aikoinaan tapahtui.
– Joskus ihmiset eivät palanneet takaisin, ja olimme onnellisia heidän puolestaan, koska luulimme heidän karanneen. Me emme tienneet, tekivätkö he niin tai tapahtuiko heille jotakin muuta, hän kertoi.
McLeod sanoi muistavansa keskusteluja, joissa kadonneiden mahdollisesta menehtymisestä puhuttiin. Hän kertoi tajunneensa vasta löydön varmistuttua, kuinka vahva hän oli ollut pikkupoikana selviytyäkseen sinne, missä hän on nyt.

Hän kokee kuitenkin sisäoppilaitosjärjestelmän jättäneen jälkiä perheeseensä sukupolvien ajan, sillä myös hänen vanhempansa olivat käyneet samaa koulua. Heidän laillaan myös McLeod kärsi koulussa rajusta kaltoinkohtelusta, kuten myös hänen sisaruksensa ja ystävänsä.
– Minuun kohdistunut väkivalta oli fyysistä, kyllä, ja seksuaalista, kyllä. Vuonna 1966 olin ihminen, joka ei halunnut enää elää. Se muutti minua, traumaansa sotavankien kohtaloon verrannut McLeod sanoi.

TK'EMLÚPS TE SECWÉPEMC -yhteisön johtajat kertoivat, että asian tutkinta jatkuu nyt yhteistyössä Brittiläisen Kolumbian kuolinsyytutkijan viraston kanssa. Tarkoitus on varmistaa, että lasten jäänteet voidaan turvata ja tunnistaa.
AFP:n mukaan sisäoppilaitoksiin suljettiin niiden toimiessa arviolta 150 000 Kanadan alkuperäisväestöryhmiin kuulunutta lasta. Koulujen järkyttävää perintöä kuvailtiin yksityiskohtaisesti Kanadan totuus- ja sovittelukomitean vuonna 2015 julkaisemassa raportissa, ja neljä vuotta myöhemmin pääministeri Justin Trudeaun hallitus myönsi, että valtion alkuperäisasukkaille aiheuttamat vahingot ovat verrattavissa kansanmurhaan.

Sisäoppilaitoksissa syntyneitä traumoja on pidetty syynä muun muassa alkoholismiin, köyhyyteen, perheväkivaltaan sekä itsemurhiin, joita esiintyy alkuperäiskansojen keskuudessa muuta väestöä enemmän.

BRITTILÄISEN Kolumbian yliopiston alkuperäiskansojen tutkimuksen johtaja Linc Kesler kertoi Kanadan yleisradiolle CBC:lle, että on vain ajan kysymys, että samalla maatutkamenetelmällä löydetään todisteita myös muissa sisäoppilaitoksissa tapahtuneista vääryyksistä.
– Tämä ei todellakaan ole yksittäinen tapaus, Kesler sanoi.

CBC:n mukaan yhteisöjen johtajat ja asiantuntijat vaativat nyt entisten sisäoppilaitosten sijaintipaikkojen suojelua, koska heidän näkemyksensä mukaan Kamloopsista löydetyt 215 lasta ovat vain jäävuoren huippu.
Harvey McLeodin mukaan Kamloopsin löytö on kuitenkin auttanut yhteisön jäseniä keskustelemaan kaltoinkohtelusta ja sen aiheuttamista, sukupolvet ylittävistä traumoista. Myös hän itse haluaa keskittyä nyt parantamiseen ja paranemiseen syyllisten osoittelemisen sijaan.
– Olen antanut anteeksi. Olen antanut anteeksi vanhemmilleni ja pahoinpitelijöilleni. Olen rikkonut ketjun, joka kytki minut siihen kouluun. En halua enää elää siellä, mutta samaan aikaan haluan varmistaa, että ne, jotka eivät koskaan palanneet kotiin, saavat tunnustusta ja kunnioitusta ja että heidät tuodaan kotiin hyvällä tavalla.

Image
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Alistettujen kansojen lasten kohtaloita

Post by will »

"Varastettu kansa."
Ensimmäinen jakso neliosaisessa sarjassa, joka käsittelee Afrikan orjakauppaa.
https://areena.yle.fi/1-50787988?autoplay=true
Orjiksi myytiin miehiä, naisia ja lapsia. Ohjelmassa esiintyy myytyjen ja myyjien jälkeläisiä, eräät sukutauluja myöten. Toiminta on vierailua kolmiokaupan kulmapisteissä ja sukeltamista lastissa olleiden, uponneiden orjalaivojen hylyille. Liiketoiminnan merkitys harjoittajilleen ja epäinhimillisyys kohteilleen tulevat esiin. Maailma oli ennen sellainen.
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Alistettujen kansojen lasten kohtaloita

Post by will »

^Mitä muksuille tapahtui? Osa ei joko päässyt syntymään ollenkaan tai menehtyi rahdattaessa laivan uppoamisen tai tautien takia, mereen heittämiseen vuoksi tilanteen niin vaatiessa, tai kapinan kukistamisen yhteydessä. Perillepäässeitä ajettiin fyysisesti loppuun alle kymmenen vuoden orjuuden aikana. Onnistuneesti karanneet muodostivat elinvoimaisia yhdyskuntia, joita yhä voi tavata Etelä-Amerikassa. Ainakin yksi kapinoiva orjaryhmä kaappasi kuljetusaluksensa ja palasi takaisin Afrikkaan. Näkyvin jälki on jäänyt afroamerikkalaisesta väestöstä, joka on hengissä orjuudesta sukupolvien ajan selvinneiden jälkeläisiä. Kaikkiaan orjavienti merkitsi n. 12 miljoonan Afrikan alkuperäisasukkaan viemistä pois kotiseudultaan. Heistä usea miljoona menehtyi ennen aikojaan, eivätkä etenkään olleet lisäämässä kotimaansa väestöä. Työpanos annettiin Amerikkoihin, tuotto kertyi Eurooppaan. Dokumentti painottaa sitä, että orjat olivat rahdattavaa kauppatavaraa, laivojen lastia, johon suhtauduttiin kuin lastiin, vakuutuskorvaukset mukaan lukien. Henkirikosnäkökulma on esillä.
monoliitti
Posts: 1372
Joined: Tue May 30, 2017 5:04 pm

Re: Alistettujen kansojen lasten kohtaloita

Post by monoliitti »

Afrikan-Amerikan orjakaupasta on Kalle Kajanoja kirjoittanut Gaudeamus kustantamon kirjan "Kahlitut".
Kalle Haatainen haastattelee Kananojaa radion areenalla.
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Alistettujen kansojen lasten kohtaloita

Post by will »

Kanadasta on löytynyt 761 koulukotilapsen ruumista lisää. Arvio koulutuksen jäljiltä kateissa olleiden määrästä on noussut yli 10000 lapseen. Paikallisten kommenttien perusteella yhä uusien alkuperäiskansojen kadonneiden jälkeläisten jäännöksiä tullaan löytämään haudattuna oppilaitosten lähelle. Alkuperäiskansat ovat syystä järkyttyneitä, vaikka tätä on osattu odottaa. Kanadassa ollaan asiasta kovin pahoillaan ja anteeksipyytävin mielin.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008081065.html
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Alistettujen kansojen lasten kohtaloita

Post by will »

Kanadasta löytyi järjestyksessä kolmas koululasten joukkohauta päättyneen kesäkuun aikana. Katolisen kirkon aikaisemmin ylläpitämän asuntolakoulun pihasta paikallistettiin maatutkalla 182 leposijan kalmisto. Koulun toiminta-aikana sinne on kaivettu uusi hauta keskimäärin kolmesti vuodessa .

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008094612.html

Saa nähdä mitä katolisen kirkon päämies lausuu löydöksen johdosta. Nämä ja aikaisemmin kesäkuussa löydetyt haudat eivät löytöhetkellä olleet merkittyjä, joten villaisella on painettu tähän asti.

Virallinen arvio näin haudattujen koulukkaiden kokonaismäärästä Kanadassa on n. nelinkertainen toistaiseksi löydettyihin nähden. Valistunut asiantuntija-arvio on kymmenkertainen tai ylikin, suuruusluokkaa sata salaa maan poveen piilotettua lapsivainajaa vuodessa. Jokaisen uhriyksikön takana on ollut varttuva ihminen ja hänen takanaan perhe, joka ei ole saanut tietoa jäsenensä kohtalosta.

Kun muistelen miten alkuperäiskansojen asiaa on sivuttu epävirallisissa keskusteluissa kanadalaisten luonnontieteen tutkijoiden kanssa vuosikymmeniä sitten, en voi välttyä ajatukselta, että kyseessä on ollut katastrofaaliseksi tiedetty maan tapa. Se näyttäisi osin jatkuneen lähelle vuosituhannen loppua. Voi voitettuja.

Edit:
Hautojen löytyminen kesäkuussa on johtanut mielenosoituksiin heinäkuun ensimmäiseen sijoittuvana Kanadan kansallispäivänä. Mm. kuningatar Victorian ja kuningatar Elisabetin patsaat on kaadettu. Juhlamenoja on peruutettu ja alkuperäiskansoja edustava kansanliike on lausunut, etteivät kansat näe syytä juhlimiseen, kokemansa menetykset huomioon ottaen.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008097773.html
User avatar
härkä
Posts: 7725
Joined: Tue Oct 11, 2011 2:26 am
Location: Laidun

Re: Alistettujen kansojen lasten kohtaloita

Post by härkä »

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/5f2 ... 57673d3ccd

Kanadassa tehtiin jälleen uusi järkyttävä löytö: yli 160 hautaa paljastui koulun alueelta – ”Jäävuoren huippu”
Kanadassa on löydetty yhteensä yli 1 100 hautaa alkuperäisväestön lapsille tarkoitettujen koulujen läheisyydestä.
Lasten kengät ovat nousseet symboloimaan Kanadassa sisäoppilaitosten pihamaalle haudattuja alkuperäiskansojen lapsia.Lasten kengät ovat nousseet symboloimaan Kanadassa sisäoppilaitosten pihamaalle haudattuja alkuperäiskansojen lapsia.

Kanadassa alkuperäiskansojen kaltoinkohtelu on noussut esille viime kuukausina paljastuneiden lasten joukkohautojen vuoksi.
Penelakut-heimo kertoo tuoreimmasta löydöksestään Brittiläisessä Kolumbiassa. Se ilmoitti lähialueen heimoille asiasta maanantaina ennen kuin tiedosta kerrottiin julkisuuteen.
Heimo löysi yli 160 merkitsemätöntä hauta alkuperäisväestön lapsille tarkoitetun koulun läheisyydestä.
Penelakutien päällikkö Joan Brown huomauttaa löydöksestä kertoessaan, että heidän on jälleen käsiteltävä traumaa, jonka kansanmurhaan viittaavat teot aiheuttavat.

Haudat löydettiin Kuper Island Residential School -nimisen entisen sisäoppilaitoksen alueelta. Saari on sittemmin nimetty heimon mukaan Penelakut Islandiksi.
Koulu oli toiminnassa 1800-luvun lopulta aina vuoteen 1975 saakka.
– Tämä on jäävuoren huippu, Bob Chamberlin sanoo.
Chamberlin on Brittiläisen Kolumbian heimopäälliköiden järjestön entinen varapuheenjohtaja. Hän arvioi, että vastaavia hautoja löydetään vielä kymmeniä lisää.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau esitti tiistaina surunvalittelunsa penelakuteille.
– Sydämeni särkyy penelakut-heimon ja muiden alkuperäisyhteisöjen takia ympäri maata, pääministeri totesi.
– Emme voi saada takaisin niitä, jotka menetimme. Voimme ja aiomme kertoa totuuden, aivan kuten aiomme jatkaa yhteistyötä alkuperäisväestöjen kanssa taistellaksemme syrjintää ja systemaattista rasismia vastaan.

Ensimmäinen alkuperäiskansoihin kuuluneiden lasten joukkohauta löydettiin Kanadassa toukokuussa. Sen jälkeen vastaavia löydöksiä on tehty useiden alkuperäisväestöön kuuluville lapsille tarkoitettujen koulujen läheisyydestä.
Tällä hetkellä merkitsemättömiä hautoja on löydetty parin kuukauden sisällä jo reilusti yli 1 000.
Alkuperäiskansat ovat järjestäneet muistotilaisuuksia ympäri Kanadaa kuolleiden lasten hyväksi.Alkuperäiskansat ovat järjestäneet muistotilaisuuksia ympäri Kanadaa kuolleiden lasten hyväksi.

Kanadan synkkä historia
Kanadassa löydökset ovat saaneet useita tahoja vaatimaan maan alkuperäiskansoihin kohdistuneen kaltoinkohtelun käsittelemistä avoimesti ja julkisesti.
Arvioiden mukaan yli 150 000 alkuperäiskansoihin kuulunutta lasta riistettiin vuosikymmenien aikana perheiltään ja heidän yhteytensä omaan kulttuuriin ja kieleen katkaistiin.
Lapset sijoitettiin johonkin ympäri maata sijainneista 139 sisäoppilaitoksesta, jotka oli varta vasten tarkoitettu alkuperäiskansoihin kuuluneille lapsille.

Näissä kouluissa heitä kohdeltiin kaltoin, pahoinpideltiin ja käytettiin seksuaalisesti hyväksi.
Lisäksi asiaa selvittäneen tutkintakomission mukaan kouluissa kuoli yli 4 000 lasta. Selvitys totesi Kanadan hallinnon osallistuneen kulttuuriseen kansanmurhaan.
Vuonna 2008 maan silloinen pääministeri Stephen Harper pyysi alkuperäiskansoilta anteeksi koko Kanadan puolesta.
Vainajan kysymys - Vain ajan kysymys.
User avatar
will
Posts: 2814
Joined: Tue Oct 11, 2011 11:47 am

Re: Alistettujen kansojen lasten kohtaloita

Post by will »

Kanadan katolinen kirkko on yksikäsitteisesti pyytänyt anteeksi maan alkuperäiskansojen lasten kohtaloita kirkon sisäoppilaitoksissa 1800-luvulta alkaen.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008288956.html
Neljä katolista kirkkorakennusta ehti palaa keväisten ruumislöytöjen ja anteeksipyynnön välillä.
Nyt on anteeksipyyntö alla, jos ja kun lisää ruumiita kaivetaan esiin.
Post Reply