Ida Josefiina Saarisen väärä (?) tuomio murhasta 1914

Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Ida Josefiina Saarisen väärä (?) tuomio murhasta 1914

Post by -Uta- »

Yli sata vuotta vanha väärä murhatuomio ei jätä rauhaan – lavastettiinko kuuromykkä kustavilaisnainen syylliseksi?

Kuuro kustavilainen Ida Josefiina Saarinen sortui sata vuotta sitten pikkurikoksiin, mutta hänelle luettu murhatuomio on myöhemmin todettu vääräksi. Tämä tapaus on uusin esimerkki kuurojen omien tarinoiden videotallentamisesta.
https://yle.fi/uutiset/3-11961827
Lassi Lähteenmäki
4.6. 12:49 Päivitetty 5.6. 09:31


Joulukuussa vuonna 1914 tapahtui Lounais-Suomen saaristossa jotain sellaista, joka herättää tunteita vieläkin. Kustavilainen isättömänä varttunut Ida Josefiina Saarinen tuomittiin ryöstömurhasta kymmenen vuoden vankilatuomioon, jonka hän kärsi Hämeenlinnassa.

Idan tuomiossa on monta kyseenalaista kohtaa, jotka viittaavat siihen, että hänet lavastettiin syylliseksi. Ida oli kuuro, eikä hän kyennyt tai halunnut puolustaa itseään. Oliko kuuromykkä Ida liian helppo tapaus, jonka ylle likasangon saattoi kipata? Tätä on pohdittu paljon yli sata vuotta tuomion jälkeen.

Kuurojen liitto tarttui tapaukseen
Kesäkuun alussa Kustavin saaristokunnan maisemiin saapuivat Kalle Juusti, Anne Sjöroos ja Salla Fagerström. He ovat kaikki kuuroja, ja heidän työnään on tehdä ohjelmaa Kuurojen liiton nettisivulle viittomakielinenkirjasto.fi. Kyseisellä sivustolla on paljon tarinoita, jotka liittyvät kuurojen elämään. Videotarinat ovat hyvä muoto, sillä niissä voidaan viittomalla ja kuvilla kertoa monenlaista. Helsinkiläinen Kalle Juusti on kotoisin Naantalista ja hän on ryhmän kuvaaja. Anne Sjöroos tulee Klaukkalasta ja mainiona esiintyjänä hän kertoo tarinaa viittomalla. Ohjaajana toimii Hausjärvellä asuva Salla Fagerström.

Repaleinen pilviverho yrittää tehdä tepposia ryhmälle, mutta odottelu tuottaa tulosta ja sopiva valaistus saadaan mukaan videolle. Ensin kuvataan Kustavin Kivimaalla eli keskustassa. Sitten mennään Hannu Ahosen kipparoiman paatin kyydissä Matala-nimiseen saareen Lokalahden puolelle. Tällä saarella se murha tehtiin.

Murha vailla oikeaa tuomiota
Ida Josefiina Saarinen tuomittiin ryöstömurhasta, joka tapahtui joulun alla 1914. Hän kärsi kymmenvuotisen tuomion Hämeenlinnassa, ja palasi sen jälkeen kotikuntaansa Kustaviin.

Salla Fagerströmin ryhmä haluaa ohjelmalla saada oikeutta Saariselle ja puhdistaa hänen maineensa. Kuuromykkä Saarinen ei ollut mikään pyhäkoululapsi. Hän syyllistyi nuorena lukuisiin varkauksiin ja huonon käytöksen takia hän sai myös potkut Turun kuuromykkäkoulusta. Mutta aivan kaikesta häntä ei voi syyttää.

Fagerström, samoin kuin kustavilainen Hannu Ahonen ovat tutkimuksissaan tulleet siihen johtopäätökseen, että tuomio oli vähintäänkin hätiköity. Heidän mielestään varakkaan Marja Sofia Åbergin kuolema ei tapahtunut Idan käsien kautta. Hänet oli nähtävästi lavastettu syylliseksi. – Materiaali mitä olen lukenut, niin kyllä hän syyttömältä vaikuttaa, toteaa Fagerström

Lavastusta vai ei?
Ida oli soutanut saarelle muiden yllyttämänä huomiota herättävällä ruuhella nähtävästi sen takia, että hänet huomattaisiin matkalla. Murhapäivänä saarella oli useita ulkopuolisia ihmisiä. Kuulusteluissa Ida Saarinen ei jostain syystä halunnut kertoa, keitä saarella oli.

Kivipainon mukana pohjaan vajonnut uhri löytyi talven jälkeen läheiseltä lahdelta. Tuolloin selvisi, että hänet oli isketty kuoliaaksi useilla kirveeniskuilla. Ida oli hento nainen, ja monen mielestä tuntui uskomattomalta, että hän olisi kyennyt surmaamaan ja raahaamaan uhrin mereen.

Outoa oli Hannu Ahosen mukaan sekin, että eräs lähistöllä asunut mies löysi ruumiin seuraavana keväänä, ja teki itsemurhan pian tämän jälkeen. Ahonen epäilee, että tällä miehellä ei ollut puhtaat jauhot pussissa.

Salla Fagerströmin mukaan oli nykyvalossa outoa, että Idan tarinan tulkitsi oikeudessa Turun kuuromykkäkoulun silloinen johtaja, eli sama henkilö, joka oli Idan koulusta erottanut.

Nettikirjasto kerää kuurojen tarinoita
Kuurojen liiton tavoitteena on kerätä kuurojen kokemia tarinoita videomuotoon.
– Olemme keränneet näitä tarinoita ja halunneet niitä julkaista, jotta voimme kertoa myös meidän kuurojen kulttuurihistoriasta ja vahvistaa sitä. Tämä on historiantyötä ja kulttuurin suojelutyötä, perustelee toimittaja ja ohjaaja Salla Fagerström.

---

Image
Post Reply