Huijari-saarnamiehestä kaipaisin tietoa

Rekisteröityjen käyttäjien yhteinen julkinen muistilehtiö sekä kysymys- ja vastauspalsta
Forum rules
Foorumin ketjuihin voi tallettaa yhteiseen muistiin kiinnostavia asioita, kysellä ja vastata kaiken ollessa läpinäkyvää
Post Reply
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Huijari-saarnamiehestä kaipaisin tietoa

Post by Queen »

Muistatteko tällaista tapausta (muistikuvani saattavat olla virheellisiä):
Tapauksesta on ehkä jossakin PPK-kirjassa ja siitä on tehty mahdollisesti myös tv-dokumentti.
Jokin saarnamies/kirkonmies/pappi asui ja kulki eri maissa huijaamistarkoituksessa. Hän oli jossain vaiheessa Suomessakin, muistaakseni myös Ruotsissa ja välillä jossain kauempana. Mahtoiko hän vaihtaa välillä nimeäänkin. Hän teki rahahuijauksia eli uskonnon varjolla keräsi rahaa ja omaisuutta uhreilta (ja seurakunnilta?). Olikohan hän peräti syytteessä kaksinnaimisestakin?
Jotenkin jäi mielikuva, että hänellä olisi ollut oma huvijahtikin, mutta en ole varma.
Mikään ihan tuore tapaus tämä ei ole, ehkä voisi sijoittua 80-luvulle.
Olen omat PPK-kirjat käynyt läpi, tuloksetta. Olen hakenut netistä kaikilla mahdollisilla hakukriteereillä ja kysellyt ihmisiltä. Olisin syvästi kiitollinen tiedoista.
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Huijari-saarnamiehestä kaipaisin tietoa

Post by Queen »

Kiitos skounelle, hakemani löytyi.
Kyseessä oli György Zemplényi, myöhemmin Isä Mac.
Tuhannet kiitokset skounelle! Olin itse jo luovuttaa asian suhteen.
User avatar
Queen
Posts: 2736
Joined: Sun Dec 11, 2011 10:42 am

Re: Huijari-saarnamiehestä kaipaisin tietoa

Post by Queen »

Minun piti tehdä tästä huijarista kattavampi alustus, mutta enpä sitten ole löytänyt tuota kirjaa, jossa hänestä on kerrottu. Keräsin joitain tietoja netistä.

György Zemplényi (17.7.1953 Budapest - 29.1.1999 Budapest) oli huijari, joka syyllistyi laajoihin petoksiin useissa maissa, mm. Ruotsissa, Israelissa ja Unkarissa.
Zemplényi syntyi juutalaiseen perheeseen. Hänen ollessaan teini-ikäinen, hänen isänsä kuoli.
Jo nuoruudessaan Zemplényi varasteli koulussa rahaa, kavalsi teatteriryhmän rahat ja aloitti laittoman valuuttakaupan. Hän sai vankeustuomion. Vankeudessa hän kääntyi kristinuskoon ja meni vapauduttuaan 1977 naimisiin kristillisen Nasarene-tyhmän johtajan tyttären kanssa. Vuonna 1978 pariskunnalle syntyi tytär. Muutaman kuukauden kuluttua Zemplényi katosi mukanaan suuret rahasummat, jotka hän oli lainannut seurakunnan jäseniltä.

Zemplényi asui vuoronperään Yhdysvalloissa, Australiassa ja Israelissa. Hän keräsi omaisuuden ja palasi Unkariin vuosia myöhemmin. Hän maksoi osan aiemmista veloistaan. Hän tapasi tytärtään säännöllisesti.

Ennen 1992 kesäolympialaisia Zemplényistä tuli Barcelonassa ryhmänjohtaja olympiauimareiden joukkueelle. Hänet valittiin myös Unkarin uimaliiton puheenjohtajaksi. Zemplényi tarjosi joukkueelle ensiluokkaiset koulutusolosuhteet ja se johti menestykseen olympialaisissa. Unkari sai 5 kultaa, 3 hopeaa ja yhden pronssin. Zemplényin läheiseksi ystäväksi tullut Norbert Rózsa sai kisoissa 2 hopeaa.
Ollessaan olympiajoukkueessa Zemplényi oli ottanut itselleen laittomia lainoja, joiden arvo on noin 100 miljoonaa Ruotsin kruunua nykypäivän raha -arvossa. Kun joukkue palasi Unkariin olympialaisten jälkeen, poliisi oli valmis pidättämään hänet, mutta hän ei ollutkaan koneessa. Interpol alkoi etsimään häntä.

Tämän jälkeen Zemplényi pakeni Aradin kaupunkiin Israeliin . Siellä hän toimi timanttikauppiaana ja varasti suuria määriä jalokiviä.

1995 hän muutti Malmöhön kertoen olevansa katolinen arkkipiispa, paavin lähettiläs Macdulio Roy , tuttavallisemmin Isä Mac. Hän vuokrasi pienen asunnon Nobeltorgetista ja maksoi kahden vuoden vuokran etukäteen, joten rahaa oli.
Hänellä kerrottiin olleen rikas, sosiaalinen elämä. Ystävilleen hän tarjosi kalliita illallisia ja pääsyn hienoihin klubeihin. Ajan oloon näille uusille tuttaville valkenikin, että mies oli huijari. Monet olivat sijoittaneet rahaa hänen hankkeisiinsa, investoineet mm. taiteisiin.
Ihmisjoukko kerääntyi eräänä päivänä 1996 "piispan" kodin ulkopuolelle vaatimaan osinkoa sijoituksistaan. Heitä vastassa oli tyhjä asunto. Piispa oli jättänyt jälkeensä jonkinlaisen viestin kuolemastaan. No, tämäkin oli huijausta.
Myöhemmin hän jäi kiinni Unkarin poliisille ja sai syytteen kotimaassaan. Oikeudenkäynti alkoi 1997.
Lääketieteen asiantuntija selitti, että Zemplényi kärsi persoonallisuushäiriöstä eikä tuntenut syyllisyyttä. Hänet tuomittiin 4 vuodeksi vankeuteen, mutta hän valitti asiasta. Oli monia viitteitä siitä, että hän onnistuu tuomion kumoamisessa huonon terveytensä vuoksi.
Sitä ennen hän kuitenkin kuoli sydänkohtaukseen vuonna 1999. Tai näin kerrottiin. Sekä Unkarin poliisipäällikkö että eläkkeellä oleva ruotsalainen tutkija, olivat taipuvaisempia uskomaan, että joskus 1950 -luvulla syntynyt Zemplenyi oli ainakin tuolloin edelleen elossa.

Miehen tekosista valmistui 1990-luvulla elokuvakin The Deceiver, tekijöinä Johan Palmgren ja Åsa Blanck.
Post Reply