Koiviston joukkomurha 1910

Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Koiviston joukkomurha 1910

Post by -Uta- »

Koiviston joukkomurha 1910
https://fi.wikipedia.org/wiki/Koiviston ... murha_1910

Koiviston joukkomurha oli Karjalan kannaksella Koiviston Kotterlahdella kauppias Erik Piispan talossa lauantaina 26. helmikuuta 1910 tapahtunut ryöstömurha, jossa menehtyi viisi henkilöä ja loukkaantui vakavasti kaksi henkilöä. Murhaaja oli Inkeristä kotoisin ollut kauppiaan renki Feodor Mihailov.

Joukkomurhassa menehtyivät kauppias Erik Piispa (s. 1860), hänen vaimonsa Maria o. s. Hovi, heidän 16- ja 12-vuotiaat tyttärensä Ida ja Hilja Siviä sekä Piispan talossa asunut Koiviston merikoulun oppilas Tahvo Klaus Lavansaarelta. Erik Piispan veljenpoika ja merikoulun oppilas Tahvo Piispa ja Piispan perheen palvelija Eva Karvonen saivat vammoja kirveen- ja puukoniskuista mutta selvisivät hengissä. Erik Piispa perheineen oli muuttanut Koivistolle Lavansaaresta vuonna 1902. Perheestä jäivät eloon poika Adolf (s. 1887) ja tytär Anna (s. 1890), jotka eivät olleet kotosalla murhien tapahtuma-aikana.

Murhaaja Feodor Mihailov oli syntynyt Inkerinmaalla Krasnaja Gorkassa vuonna 1883. Hän oli suorittanut asevelvollisuutensa Venäjän armeijassa ja ollut sitten pari vuotta Helsingissä venäläisen intendenttilaitoksen palveluksessa ennen tuloaan kauppias Piispan rengiksi. Mihailov teki murhat ryöstötarkoituksessa, koska hän tiesi kauppias Piispalla olleen hallussaan suuri määrä rahaa. Murhien jälkeen Mihailov anasti kaikki talosta löytämänsä rahat sekä kauppias Piispan revolverin ja kellon. Hän pakeni talon hevosen vetämällä reellä Suomenlahden jäälle pyrkien kohti Inkerinmaan rannikkoa, mutta hevonen väsyi Seivästöllä kesken matkan ja Mihailov jatkoi sitten matkaa suksilla ja jalkaisin Pietariin. Hän lähti Pietarista Suomen asemalta keskiviikkoiltana 2. maaliskuuta junalla Helsinkiin, jossa hänellä oli tuttavia. Mihailov saapui Helsinkiin seuraavana päivänä ja asettui asumaan erään tuttavansa luo. Hänet oli kuitenkin tunnistettu samana päivänä ja poliisit pidättivät hänet Iso Roobertinkatu 21:stä perjantai-aamuna 4. maaliskuuta. Kuulustelussa hän tunnusti tekonsa ja hänen hallustaan löydettiin kauppias Piispan kello ja revolveri sekä ryöstettyjä rahoja. Kun Mihailovia vietiin Korkeavuorenkatu 21:ssä sijainneeseen venäläisen santarmiston taloon jatkokuulusteluja varten, hän riistäytyi irti pidättäjiltään ja hyppäsi alas talon viidennen kerroksen ikkunasta saaden heti surmansa.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Koiviston joukkomurha 1910

Post by -Uta- »

Joukkomurha Koivistolla 26.2.1910
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... U0NTQzYzc4

Varmasti yksi järkyttävimmistä tapauksista Tahvo Rytkölän työuralla oli helmikuussa 1910 sattunut joukkomurha, jossa uhreina oli Suomenlahden ulkosaarelta, Lavansaarelta, lähtöisin olevia henkilöitä. Arvattavasti kaikki uhrit olivat hänelle tuttuja.

Nimittäin Koiviston Kotterlahdella sattui helmikuun lopulla vuonna 1910 joukkomurha, jossa menehtyi viisi henkilöä;
kauppias Erik Piispa, hänen vaimonsa Maria (os. Hovi),
heidän 16- ja 12- vuotiaat tyttäret (Ida ja Hilja Siviä)
sekä heidän kodissaan kortteeria pitänyt merikoulun oppilas Lavansaarelta, Tahvo Tahvonpoika Klaus (21 v).

Kirveen- ja puukoniskuista selvisivät hengissä kauppiaan veljenpoika Tahvo Simonpoika Piispa (joka myös oli merikoulun oppilas, ja piti kortteeria setänsä luona Koivistolla), sekä kauppiasperheen palvelijatar Eva Karvonen (joissakin uutisissa palvelijattaren sukunimenä on ”Karvinen”, nimi saattaa olla myös ”Karvanen”).

Kauppias Piispa oli perheineen muuttanut Lavansaarelta Koivistolle vuonna 1902. Perheeseen kuului edellä mainittujen uhrien lisäksi poika Adolf (s. 1887) ja tytär Anna (s. 1890). Nämä eivät olleet surmatyön aikaan kotona.

Koiviston kunnanlääkäri Tahvo Rytkölä osallistui uhrien tutkintaan, ja hengissä selvinneiden hoitoon. Tapaus sai luonnollisesti suurta huomiota lehdistössä. Alla on yksi uutinen liittyen hengissä selvinneiden toipumiseen:

Karjala 10.4.1910 – Koiviston joukkomurhassa haavoittuneet palvelijatar Karvinen ja merikoululainen Tahvo Piispa ovat jo parantuneet jotensakin täydellisesti. Palvelijatar Karvinen niin, että on päästetty terveenä kotiinsa ja Piispa siksi hyvin, että voipi liikkua ulkona ja tuon tuostakin käydä itse lääkärin luona. Kumpaisenkin parantuminen on edistynyt säännöllisesti jättämättä suurempia ruumiillisia tai henkisiä vammoja, joten ne tiedot, joita eräät sanomalehdet levittivät, ettei heistä muka tulisi täysin terveitä, ovat kokonaan aiheettomia. Sairaita on koko ajan huolella hoitanut Koiviston kunnan lääkäri Tahvo Rytkölä.

Mainittakoon tässä, että joukkomurhan tekijä oli kauppiaan palveluksessa ollut mies, joka oli syntynyt Inkerinmaalla Krasnaja Gorkassa vuonna 1883. Tämä jäi pakomatkallaan kiinni melko pian, maaliskuun alkupäivinä Helsingissä. Kuulusteluissa hän ensin kiisti tehneensä veritöitä, mutta pian tunnusti tekonsa. Hän yritti paeta vielä kiinnijäätyäänkin, ja lopulta hyppäsi Helsingin Korkeavuorenkadun varrella olleen talon viidennen kerroksen ikkunasta kadulle, ja menehtyi.Helsingin Kuvalehti no 5/1910 : Kuvassa alla vasemmalla on kauppias Erik Piispan talo, jossa murhatyöt tehtiin.
Alla oikealla on kuva, jossa ruumiita lähdetään viemään hautausmaalle.
Image Image
Post Reply