Viikinkejä oli Pohjois-Amerikassa vuonna 1021

Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Viikinkejä oli Pohjois-Amerikassa vuonna 1021

Post by -Uta- »

Nyt se on varmaa: viikinkejä oli Pohjois-Amerikassa vuonna 1021
Tuoreessa tutkimuksessa pystyttiin määrittämän vuoden tarkkuudella, milloin viikinkejä majaili nykyisen Kanadan alueella.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/bba ... eda728f7c3
Jaakko Isoniemi
Tänään klo 10:30


Image
Rekonstruoituja viikinkitaloja L'Anse aux Meadowsissa, joka on Unescon maailmanperintökohde.
ALISON WRIGHT / ALAMY STOCK PHOTO


Kristoffer Kolumbus oli ainakin 471 vuotta myöhässä. Genovalainen tutkimusmatkailija saapui Pohjois-Amerikkaan loppuvuodesta 1492. Tutkijat ovat toki olleet melko varmoja, että ensimmäisinä uudelle mantereelle ehtivät skandinaavit, mutta nyt vanhoista puujäänteistä on pystytty määrittämään vuoden tarkkuudella, milloin viikingit ainakin Kanadan koillisnurkkaa asuttivat.

Newfoundlandin saarella sijaitseva L’anse aux Meadows on ainoa varmistettu paikka, josta viikinkirakennusten jäänteitä on löydetty. Vaikka sijaintia on tutkittu vuosikymmeniä, jäljelle jääneiden esineiden ja rakennusten jäänteiden määrä ja laatu eivät ole olleet riittäviä, jotta niitä olisi voitu luotettavasti ajoittaa. Myöskään aikalaiskirjallisuudesta ei ole saatu vastauksia.

Hollannin Groningenin yliopistossa toimivan arkeologi Michael Deen johtama tutkimus käytti modernia kiihdytinmassaspektrometriä radiohiiliajoitukseen. Kyseinen menetelmä on ollut käytössä vasta joitakin vuosia ja tarjoaa paljon tarkempia tuloksia kuin muut radiohiiliajoitusmenetelmät. Radiohiiliajoituksessa tutkitaan hiilen radioaktiivisen isotoopin c-14:n pitoisuuksia. Ne puolestaan riippuvat kulloisenkin ajankohdan kosmisen säteilyn määrästä. Säteilyä riitti vuonna 993, jolloin Maahan osui massiivinen aurinkomyrsky.

– Kun se rengas havaitaan, jossa on vuoden 993 poikkeama, jäljelle jää enää yksinkertaisesti laskea renkaiden lukumäärä vajaasärmäiseen reunaan, tutkimuksessa todetaan. Toisin sanoen näin saadaan selville, milloin puu lakkasi kasvamasta eli kaadettiin. Kaikissa kolmessa puunäytteessä lopputulos oli vuosi 1021. Samaan tulokseen päätyminen oli tutkjioille yllätys, etenkin kun kaikki näytteet olivat eri puista.

Tutkijat ovat lisäksi puihin jääneiden jälkien perusteella varmoja, että niitä työstettiin metallityökaluilla, joita seudun alkuperäiskansat eivät tuohon aikaan tunteneet.

Avoimeksi jääviä asioita on silti edelleen paljon. Kukaan ei tiedä, kuinka monta kertaa ja millä laajuudella viikingit Pohjois-Amerikassa aikaa viettivät. L’Anse aux Meadowsista ei ole löydetty viikinkihautoja eli arkeologit olettavat, ettei paikalla viihdytti kovinkaan pitkään.

Tutkimus julkaistiin Nature-tiedejulkaisussa keskiviikkona.
Post Reply