Tanska - Joukkoampuminen ostoskeskuksessa Kööpenhaminassa 2022

Suomen alueen ulkopuolella tapahtuneet henkirikokset
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5877
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Tanska - Joukkoampuminen ostoskeskuksessa Kööpenhaminassa 2022

Post by -Uta- »

Tanskan joukkoampuminen synnytti keskustelun mielenterveyden hoidosta: "On riski, että apua tarvitseva ei sitä saa"
Kolmen ihmisen surmasta epäilty 22-vuotias tanskalaismies määrättiin tutkintavankeuteen psykiatriselle osastolle. Hänen kerrotaan yrittäneen ottaa yhteyttä kriisipuhelimeen ennen surmatyötä.
https://yle.fi/uutiset/3-12523804
SARI TAUSSI
5.7.


Image
Sunnuntain joukkoampumisessa kuollesta kaksi oli 17-vuotiaita ja yksi 47-vuotias. Kuva: Mads Claus Rasmussen / AFP

Tanska järkyttyi perin pohjin sunnuntain ampumisesta suositussa ostoskeskuksessa Kööpenhaminassa.

Kolme ihmistä kuoli ja kolme haavoittui vakavasti Field´s-kauppakeskuksessa Amagerin kaupunginosassa. Kaksi kuolleista oli teini-ikäisiä.

Surmatyö on herättänyt pohdinnan mielenterveysongelmista kärsivien hoidosta.

Tanskan yleisradioyhtiön tietojen mukaan epäilty oli soittanut kriisipuhelimeen ennen hyökkäystä, mutta puhelu ei olisi mennyt läpi. Poliisi ei ole vahvistanut tätä tietoa.

Mies oli poliisin mukaan mielenterveyspalvelujen asiakas ja saanut apua niin sanotun SSP-järjestelmän kautta. Se on tarkoitus ennaltaehkäistä väkivaltaa koulujen, sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä poliisin yhteistyönä.

Image
Poliisi sai ampuja nopeasti kiinni ostoskeskuksessa. Kuva: Mads Claus Rasmussen / AFP

Psykiatrian vuodepaikkoja ei ole tarpeeksi
Ei ole varmaa, että psykiatrisen hoidon virheet vaikuttivat sunnuntaisin surmiin, mutta psykiatria on Tanskassa ollut pitkään paineen alla, sanovat asiantuntijat.

Psykiatrian professori Poul Videbech sanoo Tanskan yleisradioyhtiön DR:n haastattelussa, että Tanskassa ei ole tarpeeksi vuodepaikkoja psykiatrista hoitoa tarvitseville. – Psykiatria on yksinkertaisesti polvillaan. Tämä lisää riskiä siihen, että apua pyytävä ei sitä saa, Videbeck sanoo.

Tanskan Psykiatrialiiton entinen puheenjohtaja Gitte Ahle puolestaan sanoo, että on tutkittava tarkemmin, miten rikoksiin syyllistyneitä mieleltään sairaita on ennen rikoksia hoidettu. Ahle korostaa, että hän ei ota suoraan kantaa Field´s-ostoskeskuksen surmiin. Poliisi ei ole vielä arvioinut mikä oli 22-vuotiaan epäillyn motiivi.

Asiantuntijat: mielenterveyshoito ollut pitkään paineessa
Gitte Ahle on ollut mukana tutkinnassa, jossa selvitettiin 218 mieleltään sairaan tekemää rikosta vuoden 2016 jälkeen. Tutkijoiden mukaan 13:sta murhasta ja murhan yrityksestä 11 olisi voitu estää, jos tekijä olisi saanut asianmukaista hoitoa.

Professori Poul Videbech sanoo myös, että mielenterveyden ongelmiin liittyviä rikoksista varten pitäisi perustaa onnettomuustutkintakomissio. Sellaisia on esimerkiksi lento-onnettomuuksia varten. – Tapahtuneesta on tehtävä perusteellinen selvitys, uhrien, omaisten ja meidän kaikkien takia, jotta voimme ottaa opiksemme, Videbech sanoo.

LÄHTEET: REUTERS, DR
Post Reply