Lizzie Borden - Andrew & Abby Borden'in murha 1892

Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Lizzie Borden - Andrew & Abby Borden'in murha 1892

Post by -Uta- »

Lizzie Borden
Lizzie Andrew Borden (19. heinäkuuta 1860 – 1. kesäkuuta 1927)
oli kaksoismurhasta syytetty, mutta syyttömäksi todettu yhdysvaltalainen nainen.
Oikeusjuttu herätti aikoinaan suurta kohua Yhdysvalloissa.

Borden ja hänen siskonsa Emma, olivat katkeria isälleen, sillä vaikka Andrew Jackson Borden oli varakas liikemies, eli perhe vaatimattomasti. Andrew osti vaimonsa Abbyn sisarpuolelle talon, joka suututti erityisesti Lizzietä.

Hänen isänsä Andrew Borden ja äitipuolensa Abby Borden murhattiin kirveellä kotonaan Fall Riverissä, Massachusettsissa 4. elokuuta 1892. Lizzie pidätettiin murhista ja 10 kuukautta myöhemmin, kesäkuussa 1893 hänen oikeudenkäyntinsä alkoi. Valamiehistö ei uskonut siihen, että nainen voisi murhata kaksi ihmistä näin brutaalisti. Murhat jäivät selvittämättömiksi.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Lizzie_Borden

Andrew ja Abby Borden
Andrew ja Abby Borden murhattiin kotiinsa vuonna 1892 – mies sohvalle, vaimo yläkertaan.
Heidät oli pahoinpidelty ja silvottu terävällä esineellä.

Sekä pariskunnan tytärtä että palvelusneitoa epäiltiin. Tytär oli yrittänyt ostaa syaanivetyä päivää ennen murhia, mutta hänet vapautettiin riittävien todisteiden puuttuessa.


Image
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Lizzie Borden - Andrew & Abby Borden'in murha 1892

Post by -Uta- »

Ratkaisevatko päiväkirjat kuuluisan mysteerin?
Yli sata vuotta amerikkalaisia kiehtoneesta murhamysteeristä on paljastunut uusia asiakirjoja.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2012031415321707
Keskiviikko 14.3.2012 klo 14:20 (muokattu 14.3.2012 klo 14:20)

Yksi Yhdysvaltain historian kuuluisimmista rikosmysteereistä on taas noussut valokeilaan, kun vuonna 1892 murhasyytteestä vapautetun Lizzie Bordenin(1860–1927) asianajajan päiväkirjat on löydetty.

Oikeudenkäynnin jälkeen suurin osa todistusaineistosta päätyi Bordenin asianajajan Andrew Jackson Jenningsin käsiin ja myöhemmin Jennignsin tyttären lahjoittamana museoihin. Nyt Jenningsin jäljiltä on ilmaantunut myös kaksi käsinkirjoitettua päiväkirjaa, joita hän piti oikeudenkäynnin aikana.

Jenningsin lapsenlapsi kuoli viime vuonna ja testamenttasi nahkakantiset päiväkirjat Fall Riverin historialliselle yhdistykselle. Hän oli pitänyt ne salassa, sillä hän pelkäsi, että tutkijat tulkitsisivat väärin Jenningsin vaikeaselkoista kirjoitusta.

– Kaikki tämä on uutta materiaalia, aiemmin julkaisematonta, yhdistyksen kuraattori Michael Martins sanoi Boston Globe -lehdelle.

Martins uskoo, että asiantuntijat pystyvät vaivatta kirjoittamaan päiväkirjamerkinnät puhtaaksi. Kirjat pitävät sisällään selityksin varustettuja lehtileikkeitä murhatapauksesta, listan Jenningsin haastattelemia henkilöitä sekä paljastavia henkilökohtaisia kommentteja.

Uusi tulkinta isästä
Jo nyt Jenningsin päiväkirjat ovat asettaneet uuteen valoon yleisen tulkinnan, jonka mukaan Lizzien isä Andrew Borden oli katkera ja kitsas mies. Jenningsin maalaama kuva miehestä on varsin päinvastainen: Asianajajan mukaan Andrew olikin avokätinen ja rakastava isä.

Martins ei ole vielä perehtynyt päiväkirjojen sisältöön kuin pinnallisesti. Ajan haurastamat kirjat täytyy konservoida ennen kuin niiden sisältö kirjoitetaan puhtaaksi. Lopulta yhdistys aikoo julkaista kirjoitukset. Sen jälkeen käy ilmi, löytyykö päiväkirjoista sellaista tietoa, joka asettaisi Bordenin tuomion uuteen valoon.

TAUSTA Kuuluisa kaksoismurha
Lizzie Bordenin isä Andrew Borden ja äitipuoli Abby Borden murhattiin 4. elokuuta vuonna 1892 Fall Riverissä Yhdysvaltain Massachusettsissa.

Noin kello yhdeltätoista aamupäivällä sisäkkö kuuli Lizzie Bordenin huutavan, että joku on tappanut hänen isänsä. Isän ruumis löytyi olohuoneen sohvalta. Sillä aikaa, kun naapurit lohduttivat Lizzietä, sisäkkö löysi äitipuolen ruumiin yläkerran vierashuoneesta. Uhrit olivat kuolleet lukuisiin päähän kohdistuneisiin kirveeniskuihin.

Viikko murhien jälkeen Lizzie Borden pidätettiin ja vangittiin. Oikeudenkäynti alkoi marraskuussa. Kävi ilmi, että ennen murhia Andrew Borden oli suututtanut tyttärensä jakamalla omaisuuttaan muille sukulaisille. Lisäksi hän oli tappanut kyyhkyset, joita Lizzie hoiti perheen ladossa. Jo vuosia aiemmin Lizzie oli ajautunut riitaan äitipuolensa kanssa ja alkanut äidin sijaan kutsua tätä rouva Bordeniksi.

Syyttäjät esittivät monia todisteita Lizzie Bordenin syyllisyyden puolesta. Ennen murhia Lizzie oli yrittänyt ostaa myrkyllistä sinihappoa, mutta apteekkari oli kieltäytynyt. Myöhemmin koko Bordenien perhe oli sairastunut äkisti, mikä sai Abby Bordenin epäilemään tahallista myrkytystä. Lääkäri kuitenkin totesi syyksi tavallisen ruokamyrkytyksen. Pari päivää murhien jälkeen Lizzie oli repinyt ja polttanut sinisen mekkonsa. Oikeudessa hän väitti sen tahriintuneen maaliin.

Todistusaineisto jäi kuitenkin hataraksi, sillä murha-ase jäi kadoksiin eikä Lizzien vaatteista löydetty verijälkiä. Valamiehistö vapautti Lizzie Bordenin syytteistä. Oikeudenkäyntiä seurattiin aikoinaan tarkkaan Yhdysvaltain tiedotusvälineissä. Murhaaja ei koskaan selvinnyt, ja mysteeri kiehtoo amerikkalaisia vielä tänäkin päivänä.

Lizzie Borden kuoli keuhkokuumeeseen kesäkuun 1. päivä vuonna 1927. Hän oli kuollessaan 66-vuotias.
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Re: Lizzie Borden - Andrew & Abby Borden'in murha 1892

Post by -Uta- »

MURHATALO MYYTÄVÄNÄ
JULKAISTU 20.1.2021
Fall River, Massachusetts, USA. Täältä Akka löysi vihdoinkin harkinnan arvoisen kummitustalon
(viitaten juttuun “Muutto kummitustaloon? Kyllä kiitos! Toukokuu 2020).
https://akallaonasiaa.fi/tag/abby-borden/


Image
The Borden home in Fall River, Mass.

Kyseessä on Bed&Breakfast-motelli, hinta vaivaiset 2 miljoonaa dollaria. Talo on rakennettu vuonna 1845 ja sen omisti aikoinaan Lizzie Bordenin perhe. Jep, Lizzie; se kuuluisa kirvesmurhaaja! Tapauksesta on kulunut jo niin paljon aikaa, että on parempi kertailla jutun yksityiskohtia:

Vuonna 1892 talossa murhattiin Andrew (70) ja Abby Borden (64). Kyseessä olivat Lizzie Bordenin (32) ja hänen sisarensa Emman (42) isä ja äitipuoli. Uhrit saivat lukuisia kirveeniskuja, Abby murhattiin ensin yläkerrassa 19 kirveeniskulla niskan ja pään alueelle. Veren hyytymisjäljistä pääteltiin, että jopa 90 minuuttia myöhemmin murhattiin alakerran sohvalla nukkuva Andrew. Hänen osakseen koitui 11 iskua kasvoihin.

Talon 3 ovea olivat lukittuina, talossa olivat paikalla ainoastaan sisäkkö Bridget Sullivan omassa huoneessaan sekä Lizzie. Emma, vanhempi sisar, oli tuolloin toisella puolen kaupunkia. Perheen setä John Morse oli myöskin lähtenyt aamulla kaupungille, hän oli viettänyt yön nukkuen talon vierashuoneessa. Lizzie joutui nopeasti syytetyksi, mutta oikeudenkäynnissä hänet vapautettiin syytteistä. Yleisön mielipide kuitenkin oli, että Lizzie päästettiin kuin koira veräjästä. Lizzien syyllisyyttä puoltaakin moni seikka:

1.Andrew Borden oli menestynyt, mutta pihi liikemies. Hänen omaisuutensa kuoleman jälkeen oli n. 350 000 dollaria, nykyrahassa noin 10 miljoonaa. Omaisuudesta huolimatta hänen tyttärensä elivät vaatimatonta elämää isänsä talossa. Kummatkin sisaret olivat naimattomia eikä suhde äitipuoleen ollut hyvä.
2. Tyttärien mitta täyttyi, kun Andrew lahjoitti erään omistamansa talon vaimonsa sisarelle. Tyttäristä varmaan tuntui, että tuleva perintö alkoi lipsua heiltä sivu suun; olihan isälläkin ajan mittapuun mukaan jo ikää.
3. Abby murhattiin ensin yläkerran huoneeseen. Mikäli Andrew olisi murhattu ensin, olisi koko perintö siirtynyt Abbyn suvulle. Tästä syystä varmaankin murhien välissä oli niin suuri aikahaarukka: tällöin pystyttiin näyttämään toteen, että Abby kuoli ensin ja tyttäret saivat perintönsä.
4. Päivää ennen kirvesmurhia Lizzie oli yrittänyt ostaa apteekista sinihappoa eli vetysyanidia puhdistaakseen nahkavaatteita. Apteekkari kieltäytyi, sillä kyseessä oli reseptilääke eikä sillä ollut tarkoitus puhdistaa mitään.
5. Mitään todisteita taloon murtautumisesta ei ollut. Etuovi oli kolmessa lukossa ja muutkin ovet lukittuina. Käytyään pikaisesti asioilla aamupäivällä Andrew ei kotiin palatessaan päässyt etuovesta sisään, vaan sisäkön piti avata hänelle sivuovi. Pohdittiin myös, että missä ulkopuolinen tunkeutuja olisi piilotellut murhien välisen ajan ja miksi ylipäätään hän olisi niin tehnytkään. Lisäksi lukuisat kirveeniskut kertoivat silmittömästä raivosta, kun tappamiseen olisi riittänyt 1-2 iskua. Huomioitavaa on myös, että vaimo Abby sai enemmän iskuja kuin ei-pidetty liikemies Andrew.
6. Talon kellarista löydettiin murhiin sopiva ase: pienehkö kirves. Sen varsi oli katkaistu hiljattain ja sen terä oli tungettu tuhka-astiaan. Verijälkiä ei aseessa ollut enää löydettävissä. Mitään sormenjälkiä ei tuohon aikaan myöskään aktiivisesti tutkittu.
7. Murhien aikaan sisäkkö oli ollut pesemässä ikkunoita ja vetäytynyt sitten levolle ullakkohuoneeseensa. Hän ei täten osannut sanoa, missä Lizzie oli ollut tai mitä hän oli tehnyt.
8. Lizzie löysi isänsä ruumiin olohuoneesta ja hälytti sisäkön yläkerrasta paikalle. Lizziellä olisi siis ollut aikaa siistiytyä omista verisistä vaatteistaan ennen mainittua “löytöä”.
9. Murhien jälkeen tyttäret jäivät taloon asumaan, vaikka mm. uhrien ruumiinavaukset suoritettiin talon RUOKAILUHUONEESSA. Järkevintä olisi ollut lähteä talosta muualle, mikäli ulkopuolinen murhaaja olisi vaikka tullut takaisin taloon! Tällaista pelkoa heillä ei tuntunut olevan.
10. Kuulusteluissa Lizzie antoi tekemisistään ristiriitaisia tietoja. Tämä saattoi tosin johtua siitä, että hänen rauhoittamisekseen hänelle annettiin ajan tavan mukaisesti suuria määriä morfiinia. Tuohon aikaan morfiini oli yleislääke mihin tahansa.
11. Hautajaisten jälkeen Lizzie poltti erään leninkinsä keittiön takassa väittäen, että mekossa oli kuivunutta maalia. Tämä seikka lopulta johti hänen pidättämiseensä. Myöhemmin vanhempi sisar Emma väitti, että hän oli kehottanut Lizzietä polttamaan pilaantuneen mekon.
12. Oikeudenkäynnin juryssa oli 12 miestä, jotka tekivät vapauttavan päätöksen 1,5, tunnissa. Tuohon aikaan olikin mahdotonta uskoa, että hyvän kasvatuksen saanut NAINEN olisi ollut kykenevä näin julmiin murhiin.
13. Vapauttavan tuomion jälkeen Lizzie ja Emma ostivat yhdessä perintörahoillaan hulppean talon kaupungin parhaalta alueelta ja elivät aiempaa ylellisempää elämää. Molemmat elivät koko elämänsä naimattomina omissa oloissaan. Onkin syytä epäillä, että sisaret olivat juonineet murhat keskenään perinnön saadakseen. Emma antoi myöhemmin lausunnon, että hän puolustaa sisarensa syyttömyyttä kuolemaansa asti, kuten tapahtuikin.

Tapaukseen ei varmastikaan saada varmuutta enää koskaan, mutta tällaisten seikkojen perusteella kukin voi muodostaa oman mielipiteensä. Tapauksen oikeudenkäynnin paperit löytyvät sivustolta famous-trials.com. Mielenkiintoista luettavaa!

The Trial of Lizzie Borden: An Account:
https://famous-trials.com/lizzieborden/1437-home


Bordenien talostahan tässä piti olla puhe… Noh, siellä tietenkin kummittelee, onko se nyt mikään ihme. Talossa väitetään olevan kaikkien asianosaisten haamut, jopa sisäkön kissa palloilee paikalla. Lisäksi kaksi tunnistamatonta lapsiaavetta pelaavat marmorikuulilla.

Talossa on hienoa se, että se on kyseisen aikakauden asussaan, joten se on kuin ovi menneeseen maailmaan. Akka pistää Eurojackpottia vetämään ja megahermeettisen voiton osuessa kohdalle pistää ostopaperit vireille. Sille kissahaamulle ei ainakaan tarvitse ostaa kissanruokaa eikä se kaki pitkin nurkkia. Kelpaa Akalle mainiosti!
Post Reply