Hyvinkään Jussintori - Henkirikos 28.06.2020

Ratkaisemattomat henkirikokset vuodesta 2010 alkaen
Forum rules
Uusien ketjujen nimissä tulisi mainita vähintäänkin tapahtumapaikka ja vuosi.
Post Reply
User avatar
-Uta-
Posts: 5925
Joined: Mon Sep 22, 2014 12:55 pm

Hyvinkään Jussintori - Henkirikos 28.06.2020

Post by -Uta- »

Ei löytynyt aloitusta vuodelta 2020, joten aloitetaan tällä....

Mies murhattiin julmasti keskellä Hyvinkäätä
henkirikokselle ei löytynyt motiivia, tekijälle elinkautinen
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mie ... #gs.ukgwm8
JULKAISTU 04.04.2023 15:14 (PÄIVITETTY 04.04.2023 15:24)

Parikymppinen mies on tuomittu Hyvinkäällä tapahtuneesta juhannusmurhasta elinkautiseen vankeuteen. Tuomioon johtaneiden tapahtumien taustat jäivät osin epäselväksi. Henkirikos tapahtui Hyvinkään keskustassa Jussintorin liepeillä sunnuntaiaamuna 28. kesäkuuta 2020.

Vuonna 1997 syntynyt Miika Matias Mikkola löi uhria ensin kasvoihin, minkä johdosta tämä kaatui maahan. Tämän jälkeen Mikkola alkoi puukottaa uhria eri puolille kehoa.

Tutkimuksissa uhrin kaulasta löydettiin yhdeksän, päästä seitsemän, ylävartalon etupuolelta ainakin neljätoista ja alaraajoista kolme teräaseella tehtyä vammaa.

Väkivaltaa kesti noin 15–20 minuutin ajan. Taukoja oli vain hetkittäin, kun Mikkola mietti, mitä tekisi uhrille seuraavaksi.

Kello oli väkivallan alkaessa noin seitsemän. Paikalla oli useampia ihmisiä, jotka kertoivat tapahtumista myöhemmin oikeudessa todistajina.

"En osannut lopettaa ajoissa"
Mikkola myönsi väkivallan oikeudessa osittain ja kertoi, että hänen alkuperäisenä tarkoituksenaan oli vain uhkailla uhria. Hän ei kuitenkaan ollut omien sanojensa mukaan "osannut lopettaa ajoissa". Mies kiisti syyllistyneensä murhaan.

Teolle ei selvinnyt oikeudessa mitään selkeää syytä.

Mikkola kertoi tekonsa taustalla olleen "paskanpuhumista" ja joitain selvittämättömiä asioita liittyen naisiin ja rahaan.

Uhri ei kuitenkaan tiettävästi edes osannut aavistaa joutuvansa väkivallan uhriksi.

Erään paikalla olleen kertoman mukaan hän olisi jopa lähtenyt iloisena tekijän mukaan sivummalle, kun tämä oli pyytänyt häntä puhumaan kahden kesken.

Erään toisen henkilön mukaan kaksikon välillä olisi aluksi ollut riitaa uhrilla olleesta tyhjien pullojen pussista.

Sivullinen hälytti apua
Vaikka uhrille tehty väkivalta oli poikkeuksellisen rajua, hän ei kuollut heti tapahtumapaikalle. Hän sai apua, kun paikalle sattunut sivullinen soitti hätäkeskukseen.

Mies kiidätettiin sairaalaan, missä häntä hoidettiin yli viikon ajan. Lopulta lääkäri teki kuitenkin päätöksen hoidon lopettamisesta.

Mies kuoli neljä päivää myöhemmin.

Oikeudessa osapuolten välillä oli riitaa siitä, kuoliko mies lopulta väkivallan seurauksena vai vaikuttiko asiaan hänen sairastamansa keuhkokuume.

Hovioikeuden mukaan järkevää epäilyä ei asiasta jäänyt ja väkivalta oli selvässä syy-yhteydessä kuolemaan.

Toinen potkaisi päähän
Mikkola tuomittiin aiemmin käräjäoikeudessa taposta 11 vuoden vankeusrangaistukseen.

Samalla lievempään rangaistukseen tuomittiin kolmekymppinen mies, joka oli väkivallanteon aikaan ollut paikalla ja käynyt potkaisemassa uhria syystä tai toisesta päähän.

Käräjäoikeuden mukaan vuonna 1987 syntynyt mies syyllistyi törkeään pahoinpitelyyn.

Mies tuomittiin joistain lievemmistä rikoksista, kuten uhrin lompakon varastamisesta. Rangaistuksena oli vuosi ja 5 kuukautta ehdollista vankeutta.

Tuomiosta valitettiin hovioikeuteen. Syyttäjä sekä uhrin omaiset vaativat muun ohella, että molemmat miehet tuomitaan murhasta.

Taposta tuli murha
Hovioikeus päättikin koventaa tuomiota, mutta vain Mikkolan osalta. Miehen katsottiin syyllistyneen henkirikokseen yksin, vaikka toinen mies olikin myös tehnyt uhrille väkivaltaa potkaisemalla tätä. Toisen miehen liikkeet jäivät oikeudessa hieman epäselviksi.

Toisin kuin käräjäoikeus, hovioikeus piti Mikkolan tekemää väkivaltaa paitsi erityisen raakana ja julmana, myös kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

Teko kohdistui pahaa-aavistamattomaan ja pian väkivallan jälkeen puolustuskyvyttömäksi jääneeseen mieheen, joka omalla käytöksellään antanut teolle mitään syytä.

Hovioikeuden mukaan kovempaa rangaistusta puolsi myös muun muassa se, että tekoon liittyi ihmisarvoa alentavia piirteitä, kuten uhrin runsasta viiltelyä teräaseella.

Mikkola tuomittiin murhasta elinkautiseen vankeuteen. Toisen miehen osalta tuomio ei muuttunut.

Hovioikeus ei ollut asiasta yksimielinen. Yksi oikeuden jäsen olisi katsonut henkirikoksen käräjäoikeuden tapaan tapoksi. Toinen oikeuden jäsen olisi puolestaan hylännyt toisen miehen syyksi käräjillä luetun syytteen uhrin lompakon varkaudesta.
Post Reply